Τα «μυστικά» της οικογένειαςoikogeneia

Η ιστορία που ξεκινά πριν την γέννηση

Η ιστορία της οικογένειας μας άρχισε προτού γεννηθούμε. Για να ανακαλύψει κανείς τις δικές του προσωπικές αλήθειες καλείται να κάνει ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι μνήμης προσωπικής και συλλογικής. Αυτές οι μνήμες, κομμάτι ενός πάζλ, συνθέτουν την προσωπικότητα του καθενός από εμάς. Είμαστε κομμάτι από συνήθειες, στερεότυπες αντιδράσεις, κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας, μέρος από το όλο του πολιτισμού μας.

Τι πίστευαν οι προγονοί μας; Από πού πήραμε το όνομα μας, το επίθετο μας; Τι χαρακτήρα είχαν οι πρόγονοι μας; Τι από αυτά κληρονομήσαμε; Τι προίκα συναισθημάτων, σκέψεων πήραμε από τους γονείς και τους παππούδες μας; Στο μπαούλο της γιαγιάς μας βρίσκονται μυρωδιές, εικόνες, γράμματα, συμβάντα. Πως συνδέονται όλα αυτά με μας;

Η έννοια της οικογένειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εικόνα του ποιος είμαι. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά για να ξεφύγουν από την επίδραση της οικογένειας. Οι εμπειρίες που έχει κανείς από την οικογένεια του επαναλαμβάνονται στο γάμο του. Αρκεί κανείς να ανατρέξει πίσω στην οικογενειακή ιστορία για να νιώσει πόσο πολύ μοιάζει σε συμπεριφορές των γονιών του. Αρκεί να συνειδητοποιήσει πόσο πολύ πονά μέσα του κάποιος όταν αρνείται να έχει σχέση με τα σημαντικά μέλη της οικογένειας του.

Το πρότυπο της σχέσης με τους γονείς επαναλαμβάνεται ακόμη και αν προσπαθήσεις να κάνεις το αντίθετο. Κάθε συμβάν στην ιστορία της οικογένειας αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας μας. Η οικογένεια συναποτελείται από το συναισθηματικό κλοιό τεσσάρων γενεών που συνεξελίσσονται.

Τα οικογενειακά ζητήματα που δεν επιλύθηκαν σε κάποιο σημείο αυτού του οικογενειακού κύκλου επιζητούν τη λύση σε κάποια επόμενη φάση. Οι άνθρωποι αναλαμβάνουν ρόλους στην οικογένεια γίνονται καλά παιδιά, ήρωες, θύματα ή γονείς των γονέων τους. Κάποιοι είναι καλοί κάποιοι κακοί. Κι όμως οι ίδιοι μπορούν να αποτάξουν τις συγκεκριμένες ταμπέλες, μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα λάθη που κληρονόμησαν, μπορούν να νιώσουν ελεύθεροι από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Και έτσι να ζήσουν τη ζωή τους. Τα μυστικά της οικογένειας μπορεί να μην αποκαλυφθούν ποτέ μπορεί όμως σε αυτά να βρίσκεται η αιτία που γενιές επί γενεών επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

Για να κατανοήσει κανείς την οικογένεια του αρκεί να λειτουργήσει ως ερευνητής. Χαρτογραφήστε την οικογένειας σας, σταθείτε στα συναισθήματα, στις εμπειρίες, στα γεγονότα, ανακαλύψτε τα μυστικά. Αν αυτό το ταξίδι είναι οδυνηρό για να το περάσετε μόνοι σας, ζητήστε συνοδοιπόρο, ένα οικογενειακό θεραπευτή.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια


Αναζήτηση