Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής,Υπερκινητικότητα και Εκπαιδευτικόςkids_running

Μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν είναι μια καθαυτό αρρώστια, αλλά μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αρρώστια εφόσον δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Το κύριο αντικείμενο αυτής της βλάβης είναι η προσοχή όπως επίσης και η αντιμετώπιση της κίνησης μέσα στον χώρο με την υπερκινητικότητα.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα είναι μία διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία σε ποσοστό 3-5%, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια (3:1). Χαρακτηρίζεται από 3 κατηγορίες συμπτωμάτων: Ελλειμματική Προσοχή, Υπερκινητικότητα και Παρορμητικότητα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες την ομαλή ανάπτυξη και προσαρμογή του παιδιού. Η διαταραχή θεωρείται ότι έχει ισχυρό βιολογικό/κληρονομικό υπόβαθρο και συχνά συνυπάρχει με δυσκολίες στον τομέα του λόγου και της μάθησης.

Τα τυπικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας συνήθως παρουσιάζονται μεταξύ τριών και πέντε χρονών, παρόλο που μερικά παιδιά αναπτύσσουν αυτά τα χαρακτηριστικά αργότερα, κατά την έναρξη του δημοτικού. Η κατάσταση αυτή συνήθως διαρκεί και κατά την εφηβεία, μπορεί επίσης να διαρκέσει και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα του παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας μπορεί να είναι ορισμένα από τα ακόλουθα:

 • Συνεχής μετακίνηση
 • Βάδισμα με τις άκρες των ποδιών
 • Τρέξιμο παρά βάδισμα
 • Μεταπηδά εύκολα από μια δραστηριότητα σε άλλη
 • Κολλάει κάπου όταν του αρέσει
 • Αυθόρμητη επιθετικότητα
 • Κάνει συνέχεια αταξίες
 • Ελλιπής κατανόηση
 • Δυσκολία στον εσωτερικό διάλογο
 • Πιθανές δυσκολίες μάθησης
 • Πιθανά προβλήματα δυσλεξίας


Τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται όλα μαζί στο ίδιο παιδί, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει και αυτό. Είναι εμφανή σε πρώιμη ηλικία, ενώ φαίνεται να υπάρχει έξαρση γύρω στα 3 ½ χρόνια.

Ένα παράδειγμα παιδιού με υπερκινητικότητα είναι το εξής: Ο Σπύρος παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην προσήλωση και διάρκεια της προσοχής του. Δεν μπορεί να καθίσει στη θέση του χωρίς να κινείται συνέχεια, να ανακατεύει τα πράγματά του, να μετακινεί το θρανίο του, να πειράζει τους συμμαθητές του. Είναι αδύνατο να τελειώσει μια εργασία που αρχίζει. Τα γράμματά του διαβάζονται δύσκολα. Οι σχολικές επιδόσεις του είναι χαμηλές και οι μαθησιακές δυσκολίες του εμφανείς.

Για να γίνει πιο σφαιρικά αντιληπτή η συνθήκη ενός τέτοιου παιδιού πρέπει να δούμε και την θέση της οικογένειας. Συνήθως τα παιδιά με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζονται σαν η πηγή ενόχλησης μέσα στην οικογένεια. Δημιουργούν συνέχεια προβλήματα στην οικογένεια και το περιβάλλον και πολύ συχνά στο σχολείο καθώς ενοχλούν και τους συμμαθητές που μπορούν να συγκεντρώνονται και να παρακολουθούν τα μαθήματα. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ακολουθήσει μικρές απλές αλλά πολύ λειτουργικές αρχές προκειμένου να ελαττώσει τις αντιδράσεις του υπερκινητικού μαθητή αλλά και για να τον βοηθήσει να ανταποκριθεί στο μαθησιακό πρόγραμμα. Μερικές από αυτές είναι:

Ο υπερκινητικός μαθητής να κάθεται στο πρώτο θρανίο, όχι κοντά στην πόρτα απ’ όπου μπορεί να μπει, ή να βγει κάποιος και να τραβήξει την προσοχή του, ούτε όμως και κοντά στο παράθυρο, από όπου μπορεί να κοιτάζει έξω.

Είναι προτιμότερο να τοποθετείτε στο ίδιο θρανίο κάποιον μαθητή ήσυχο που είναι αντίθετο πρότυπο μίμησης και όχι κάποιον με το ίδιο πρόβλημα.

Ο εκπαιδευτικός στέκεται κοντά του και του εξηγεί τα δύσκολα σημεία του μαθήματος. Φροντίζει να κερματίζει τα μεγάλα κεφάλαια σε μικρά, απλά κομμάτια.

Να επιμένει στα κύρια σημεία, γιατί ο μαθητής με ΔΕΠΥ , έχοντας σε υπολειτουργία το δεξί ημισφαίριο, δεν αντιλαμβάνεται τις λεπτομέρειες ενός κειμένου ή μιας εικόνας.

Όταν ο Εκπαιδευτικός συναντάει παιδιά με Διαταραχή Προσοχής και Υπερκινητικότητα και δεν γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει είναι προτιμότερο να ζητάει βοήθεια από κάποιο Σχολικό ψυχολόγο παρά να αγνοεί το παιδί με αποτέλεσμα να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο μαθητή.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια


Αναζήτηση