Αλλάζει ο χαρακτήρας του ανθρώπου;introrovertybrain

Κοινωνικό περιβάλλον και κληρονομικότητα

Πολλές φορές αναφερόμενοι σε κάποιον και θέλοντας να κρίνουμε τη συμπεριφορά του καταλήγουμε στο συμπέρασμα: «Έτσι είναι ο χαρακτήρας του». Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του ιδιοσυγκρασία αλλά αυτό που ονομάζουμε «χαρακτήρας» καθορίζεται και από άλλους παράγοντες.

Τι είναι ο χαρακτήρας;
Ο Χαρακτήρας καλείται το σύνολο των αντικειμενικών γνωρισμάτων που αναδεικνύουν τη φύση ενός ατόμου.

Πλέον ο όρος αυτός έχει αντικατασταθεί με την έννοια προσωπικότητα. Πολλά όσα κάνουμε ερμηνεύονται από τους οικείους μας ως γνωρίσματα της προσωπικότητας μας. Πώς όμως μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είμαστε και γιατί κάνουμε όσα κάνουμε;

Στην προσπάθεια να γνωρίσει τον εαυτό του κανείς, εφαρμόζει πάνω του γνώμες, η προέλευση των οποίων δεν είναι ούτε από μέσα του ούτε μέσα από τους άλλους, είναι απόψεις που τους έχουν επιβληθεί, όπως και σε όλους, από το κοινωνικό περιβάλλον και μέσα από το περιβάλλον αυτό, από τις σύγχρονες μορφές και συνθήκες της κοινωνικής ύπαρξης. Άρα πολλές από τις συμπεριφορές μας σχηματίστηκαν από τις απόψεις των γονέων μας, των δασκάλων μας, των ανθρώπων που ανήκουν στο οικείο περιβάλλον της παιδικής μας ηλικίας. Υπάρχουν και κληρονομικές καταβολές αλλά όσο από το πλείστον η συμπεριφορά μας καθορίζεται από το περιβάλλον μας.

Τι είναι τότε αυτό που κάνει τους οικείους μας να εναποθέτουν τις πράξεις μας στο χαρακτήρα μας; Βεβαίως όλοι δείχνουμε στοιχεία της προσωπικότητας μας από μικροί. Άλλοι είμαστε πρόσχαροι και κοινωνικοί, άλλοι ντροπαλοί και εσωστρεφείς. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα γονιών μας που τα βλέπουμε στην καθημερινότητα τους να εξελίσσονται αλλά και εκείνα που πηγάζουν από εμάς τους ίδιους, όταν μιλάνε οι οικείοι μας για μας. «Θυμάμαι που ο πατέρας μου έλεγε πάντοτε, εσύ είσαι κορίτσι δεν είσαι καλή στη βιολογία, ούτε η μητέρα σου είναι», μου εξιστορούσε η Άννα.

Συνεχίζοντας μου είπε περιχαρής: «Κι όμως κάποια στιγμή στην Τρίτη Λυκείου έπρεπε να είμαι καλή και διάβασα και πήρα Άριστα, και τότε ένιωσα πώς μπορώ και μπορώ να κάνω και πράγματα που οι άλλοι ούτε που τα φαντάζονται». Όντως οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι πολλές. Η επίδραση της άποψης των σημαντικών άλλων μπορεί να μας «διαμορφώσει» χαρακτήρα.

Ο χαρακτήρας εξελίσσεται στο μεγάλωμα μας, είναι εκεί όταν σπουδάζουμε αλλά είναι εκεί και όταν ενηλικιωθούμε και χρειάζεται να εργαστούμε. Εκεί παίρνει σάρκα και οστά, γιατί η επιβίωση είναι μεγάλο σχολείο.

«Από μικρή, συνεχίζει η Άννα, δεν ήμουν και τόσο δημοφιλής, μου άρεσε η μοναξιά και η απομόνωση. Ο περίγυρος μου θεωρούσε ότι είμαι εγωίστρια αλλά εγώ απλά ήθελα να έχω ησυχία. Μετά από τις σπουδές μου στα Οικονομικά αναγκάστηκα να εργασθώ στο τμήμα πωλήσεων μιας εταιρείας marketing. Δεν μπορούσα να φαντασθώ ποτέ πόσο κοινωνική είμαι!».

Η περίπτωση της Άννας δεν είναι μοναδική. Ο άνθρωπος αλλάζει, εξελίσσεται και έχει ανάγκη τους άλλους.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση