Η νόσος Alzheimer ως σύγχρονη Λερναία Ύδραalzheimer

Η πιο συχνή αιτία άνοιας

Άνοια είναι η γνωστική και νοητική έκπτωση που συνήθως συνοδεύεται από διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς σε περιοχές που πριν την εμφάνιση της το άτομο απαντούσε φυσιολογικά. Οφείλεται σε εκφυλιστικές, αγγειακές, μεταβολικές, τοξικές, φλεγμονώδεις και τραυματικές αιτίες. Στο 50% των περιπτώσεων οφείλεται σε άνοια τύπου Alzheimer και στο 25% σε Αγγειακής αιτιολογίας άνοια.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας και πλήττει τους ηλικιωμένους. Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία (Robert S. Wilson etal, 2002). Μετά την ηλικία των 65 τα ποσοστά των πασχόντων ανθρώπων διπλασιάζονται για κάθε δεκαετία βίου. Οι υψηλότεροι αριθμοί της νόσου Alzheimer εμφανίζονται σε ανθρώπους 85 ετών και άνω (Μπαλτόπουλος, 2005).

Η νόσος πλήττει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες και εκτιμάται ότι το 2050, 16 εκατ. άνθρωποι θα προσβληθούν από αυτή τη νόσο (Sara Wilcoxet al, 2009) Η νόσος Alzheimer (Ν.Α.) ευθύνεται για τη μείωση στη λειτουργικότητα και καταστρέφει προοδευτικά τους νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μνήμη, τη σκέψη, το λόγο και γενικότερα όλες τις νοητικές και ψυχολογικές ικανότητες του ανθρώπου. Η νόσος Alzheimer είναι μια βραδέως εξελισσόμενη νόσος που με την πάροδο του χρόνου επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον ασθενή, παρουσιάζοντας πολύ διαφορετικές πορείες.

Σύγχρονες έρευνες κατέδειξαν ότι η πλούσια σε σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη στην άνοια. Έρευνα Σουηδών και Φιλανδών ερευνητών υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ δρα προληπτικά στην εμφάνιση της άνοιας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ακόμη κανείς χρειάζεται να υποβάλει τον εαυτό ου σε μικρά τεστ μνήμης προκειμένου να ασκεί τη μνήμη του. Αυτά θα μπορούσε να είναι «τι έφαγα την περασμένη Παρασκευή, πόσους καφέδες ήπια χθες κτλ».

Αν παρατηρήσετε ότι ξεχνάτε επισκεφθείτε γρήγορα κάποιον νευρολόγο και υποβληθείτε σε νευροψυχολογικό έλεγχο από κάποιον ψυχολόγο ειδικευμένο σε νευροψυχολογικά τεστ.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση