Οικογένειες σε θεραπεία…Family-Thearpy

Όλο και περισσότερο οικογένειες επισκέπτονται τον οικογενειακό θεραπευτή

Θεραπεία της οικογένειας ή αλλιώς Συστημική Θεραπεία ονομάζεται η ψυχοθεραπευτική μέθοδος, η οποία αντιμετωπίζει την οικογένεια σαν ένα σύστημα με άγραφους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη της. Μέσα σε αυτό το σύστημα, τα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται μεταξύ τους και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Όταν ένα μέλος, παιδί ή ενήλικας, παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα ή δυσκολία, η οικογενειακή θεραπεία αξιοποιεί όλη την οικογένεια για να βοηθήσει αυτό το μέλος. Πιστεύεται ότι η δυσκολία του ατόμου αντανακλά και εκφράζει κάποια κρίση ή δυσκολία ολόκληρου του συστήματος της οικογένειας, γι αυτό και με την θεραπεία επιχειρείται να συμβούν, συγκεκριμένες και απαραίτητες για την υγεία του συστήματος αλλαγές. Θεωρώντας όλη την οικογένεια υπεύθυνη και όχι μόνο το άτομο, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να κινητοποιήσει όλη τα μέλη της οικογένειας αυτής προς την προσωπική τους ανάπτυξη. Οι συστημικές τεχνικές προκύπτουν από την αξίωση ότι οι άνθρωποι κατασκευάζουν από κοινού την πραγματικότητα τους και χρειάζεται να διαταραχθούν τα δεδομένα που βασίζονται στη σκέψη και στα βιώματα τους.

Ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, παρατηρείται το φαινόμενο, οικογένειες να επισκέπτονται τον Οικογενειακό θεραπευτή θέλοντας να βρουν λύσεις στα αδιέξοδα που παρουσιάζει η οικογενειακή τους επικοινωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οικογένειες αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συνεδρίες γιατί τα παιδιά της οικογένειας παρουσιάζουν ελλιπής επικοινωνία. Αλλιώς τα ζευγάρια αποφασίζουν να πάνε σε ένα οικογενειακό θεραπευτή όταν πια το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά και η σχέση τους κρέμεται από μια κλωστή.

Ο ψυχολόγος-θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια, τις οικογένειες να βρουν τον τρόπο προς τη λύση του προβλήματος που τους απασχολεί. Η θεραπεία θεωρείται επιτυχημένη στο βαθμό που θα μπορέσει να προκαλέσει διατάραξη στο σύστημα του πελάτη. Η αμφισβήτηση η δυσπιστία στις ιδέες βοηθούν στο να δει κανείς το πρόβλημα κάτω από άλλο πρίσμα. Οι κοινωνικές κατασκευές ενδιαφέρουν κυρίως στη χρησιμότητα τους ή στη βλαβερότητα τους.

Η ανάπτυξη σχημάτων στην σχέση διαμορφώνεται καταρχήν από τις εμπειρίες του κάθε συντρόφου από την πατρική του οικογένεια. Εμπειρίες που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι γονείς μεταξύ τους, αλλά και με τον ίδιο ή και με τα αδέλφια αν υπάρχουν. Εμπειρίες που σχετίζονται με την όλη λειτουργία της οικογένειας, καθώς και με τις οικογενειακές αντιλήψεις που υπήρχαν για διάφορα θέματα. Η σχέση του κάθε συντρόφου με άλλα άτομα ή οικογένειες, συγγενικές ή φιλικές, καθώς και οι προσωπικές εμπειρίες από σχέσεις, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση σχημάτων στην σχέση. Όλες αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν τα σχήματα γύρω από τον εαυτό, την ζωή και τις σχέσεις. Από αυτά τα σχήματα, διαμορφώνονται ανάγκες και επιθυμίες στην σχέση με τον/την σύντροφο. Εάν οι εμπειρίες από την πατρική οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον, και τις προηγούμενες σχέσεις είναι αρκετά διαφορετικές, με τρόπο τέτοιο που οι ανάγκες και οι επιθυμίες του κάθε συντρόφου να μην εκπληρώνονται μέσα στη σχέση, τότε υπάρχει σύγκρουση.

Ο συστημικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους παράγοντες του συστήματος. Βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με όλους τους άλλους παράγοντες του συστήματος. Μοιράζεται με την οικογένεια εκείνα τα στοιχεία που ο ρόλος του ορίζει και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη δική τους διαφοροποίηση. Ο θεραπευτής μαθαίνει να σέβεται τους χρόνους και τα όρια των ανθρώπων που δουλεύει και να δίνει την πληροφορία που οργανώνει μέσα στο νου και στην καρδιά των ανθρώπων, ώστε εκείνοι να οδηγηθούν στις αλλαγές που ταιριάζουν στη ζωή τους.

Σκοπός του θεραπευτή είναι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής και των κανόνων που ισχύουν σε μία δυσλειτουργική οικογένεια. Με αυτό τον τρόπο καλεί την οικογένεια να αλλάξει το πλαίσιο μέσα από το οποίο βλέπει, ερμηνεύει κι επεξεργάζεται το πρόβλημα. Έτσι όπως όταν σε ένα πίνακα ζωγραφικής αλλάξει κανείς την κορνίζα τον κάνει να φαίνεται πιο εντυπωσιακός έτσι και όταν αλλάξει η οικογένεια το πλαίσιο και την ερμηνεία που δίνει σε ένα πρόβλημα βοηθάει στο να το δει με διαφορετική ματιά. Μην αφήνετε τις οικογένειες σας να διαλύονται προσπαθήστε να διαλύσετε τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτές.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση