Συνεργατικός δάσκαλος ή συμπεριφοριστικός δάσκαλος

Teacher

Μετατόπιση του κέντρου εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η εικόνα του δασκάλου με τη βέργα πίσω από την ανυψωμένη έδρα με το έντονο βλοσυρό ύφος, είναι μια γραφική εικόνα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που τείνει να χωλαίνει από τα πυρρά των νεωτεριστικών ιδεών περί εκπαίδευσης. Έτσι μετατοπίζεται το κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το δάσκαλο στο μαθητή.

Ο παντογνώστης δάσκαλος αφήνει τα ινία του στον ενεργητικό μαθητή. Εδώ γεννιέται η συνεργατική μάθηση η οποία θεωρεί ότι οι μαθητές μπορούν να συνεργαστούν γύρω από ένα κοινό στόχο. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούνται οι προσωπικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα ενώ ο δάσκαλος θέτοντας σε εφαρμογή συνεργατικές τεχνικές τείνει να αποτρέψει κοινωνικές και σχολικές προκαταλήψεις.

Τα θετικά της συνεργατικής μάθησης
• Οι μαθητές συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του και ότι η επιτυχία του καθενός εξαρτάται από τη συμβολή όλων μέσα στην ομάδα.
• Κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για την προσωπική συμβολή του στην ομάδα.
• Βοηθά τους μαθητές να αναπτύσσουν επαγγελματική συμπεριφορά
• Βελτιώνει τον αυτοσεβασμό και την εκτίμηση του σχολείου
• Αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας
• Βελτιώνει τα εσωτερικά κίνητρα των μαθητών

Είναι πολύ σημαντικό στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να είναι ο μαθητής, με αυτό τον τρόπο κινητοποιείται προς τις μαθησιακές λειτουργίες. Η δουλειά του δασκάλου είναι μια απαιτητική διαδικασία η οποία προϋποθέτει ανάπτυξη και διατήρηση διδακτικών δραστηριοτήτων με ομαλή ροή, παρακολούθηση και ταυτόχρονη αντιμετώπιση γεγονότων.

Ο δάσκαλος πρέπει να έχει γνώση ότι κάθε μαθητής μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και με το δικό του τρόπο, και μερικοί όχι μόνον δεν θέλουν να μάθουν αλλά παρεμποδίζουν τη μάθηση των άλλων, η διδασκαλία και η διεύθυνση της τάξης καθίστανται ακόμη πιο απαιτητικές. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι καλοί γνώστες της πρόληψης των πειθαρχικών προβλημάτων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς.

Έτσι καθιερώνουν εγκαίρως κανόνες με τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών, έχουν επίγνωση του τι γίνεται στην τάξη, έχουν την ικανότητα να διεξαγάγουν ομαλά τη διδασκαλία και αποφεύγουν τις άσκοπες επαναλήψεις που προκαλούν ανία και σχολιάζουν τη συμπεριφορά του μαθητή και όχι το πρόσωπο.

Το να σκέφτεται κανείς διαγνωστικά χρησιμοποιώντας τη συμπεριφορά των μαθητών ως οδηγό για να δράσει είναι επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος.

Η κοινωνία χρειάζεται συνεργατική εκπαίδευση, χρειάζεται μαθητές που πάνε με όρεξη στο μάθημα και δασκάλους που αγαπούν τη διδασκαλία.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναζήτηση