Οι Μαθησιακές Δυσκολίες μπορούν να ξεπερασθούν
Μεγαλύτερη ομάδα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών
Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν αδυναμία στο να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φαινομενικά δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί την επίδοση τους όμως συμβαίνει. Οι μαθησιακές δυσκολίες συνιστούν τη μεγαλύτερη ομάδα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών με ποσοστό 5%-10%.
Η έρευνα που έχει γίνει για τις μαθησιακές δυσκολίες είναι εμπειρική και όχι βασική έρευνα. Ο εμπειρικός χαρακτήρας διερεύνησης των μαθησιακών δυσκολιών περιορίζει τη θεωρία στη γενίκευση, μια διαδικασία που απλά συνοψίζει ότι παρατηρείται. Τέτοιες όμως διαδικασίες δεν είναι δυνατό να οδηγούν σε ερμηνείες και προβλέψεις επειδή γίνονται σε επίπεδο παρατήρησης χωρίς απευθείας αναφορά σε θεωρία. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται στο συγκεκριμένο τομέα να γίνει ενδελεχέστερη έρευνα.
Η πιο γνωστή μορφή διαταραχής μάθησης είναι η διαταραχή ανάγνωσης η οποία έχει αποδοθεί σε προβλήματα αντιληπτικής λειτουργίας σε οπτικό επίπεδο. Σε επίπεδο επίδοσης διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε παιδιά χωρίς προβλήματα και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αναφέρεται ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν διαταραχή ανάγνωσης από τις 100 λέξεις κάνουν κατά μέσο όρο 55 λέξεις λάθος-γραφής, ορθογραφίας, σύνταξης, φωνολογίας και σημασιολογίας - ενώ αντίστοιχοι μαθητές χωρίς μαθησιακές δυσκολίες κάνουν κατά μέσο όρο 15 λάθη στις ίδιες λέξεις.
Η κατηγορία λαθών με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα μηχανικά λάθη. Αν αυτά τα παιδιά διδαχτούν στρατηγικές μορφές μάθησης τότε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ευκολότερα και να αποδώσουν σε καλύτερο βαθμό.» Κάνεις συμφωνία με το μαθητή να μάθει τη στρατηγική και να κατανοήσει το σκοπό και τα οφέλη της». Εξηγείς και περιγράφεις και στο μαθητή ποιες φυσικές και νοητικές ενέργειες πρέπει να κινητοποιήσει προκειμένου να μαθαίνει ευκολότερα». Ο μαθητής πρέπει να κατανοήσει τη διαδικασία εξάσκησης της στρατηγικής, να συμμετέχει και να προβλέπει τη διαδικασία απόκτησης της». Ο μαθητής πρέπει να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία εκπαίδευσης σε κάθε βήμα της για να μπορέσει να οδηγηθεί στην αυτομόρφωση». Πριν από την εφαρμογή πρέπει να γίνει έλεγχος της κατανόησης έτσι ώστε ο εκπαιδευτής να είναι σίγουρος για τις γνώσεις του μαθητή σχετικά με τη στρατηγική».
Η εφαρμογή εκπαίδευσης της στρατηγικής πρέπει να ξεκινάει με έλεγχο και καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή και προοδευτικά πρέπει ο μαθητής να μάθει να την χρησιμοποιεί από μόνος του». Πρέπει να προωθηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης έτσι ώστε ο μαθητής και εκπαιδευτής να ξέρουν αν ο μαθητής μαθαίνει πώς να μαθαίνει». Αφού το παιδί αποκτήσει τη στρατηγική εκπαίδευσης πρέπει να οδηγηθεί στη στρατηγική γενίκευσης της γνώσης.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας σύνδεσης έρευνας και πρακτικής, είναι το ίδιο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Ένα κοινό τους πρόβλημα που ενδεχομένως αποτελεί απόρροια του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η ελαφρά ανεπάρκεια που θεωρείται ότι παρουσιάζουν και που μπορεί να οδηγήσει στην αποκτημένη ανικανότητα και στη σχολική αποτυχία.
Όσο περισσότερο εξωτερικό έλεγχο δέχονται τα παιδιά από το δάσκαλο ή το πρόγραμμα, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μάθηση. Στις τάξεις όπου φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες πολλές φορές εντοπίζονται ενδείξεις μιας μηχανιστικής προσέγγισης. Κρίνεται σκόπιμο οι δάσκαλοι να επιδεικνύουν περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς τους μαθητές.
Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια
Email