Η ψυχολογία της οικονομικής πτώχευσης

ptoxefsi-psyxologia

Όλα ξεκινούν από τη σχέση μας με το χρήμα

Ο άνθρωπος είναι έτσι φτιαγμένος από τη φύση ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να είναι πιο ευαίσθητος σε μεταβολές παρά σε καταστάσεις. Ο πόνος της απώλειας κέρδους είναι μεγαλύτερος από την ευχαρίστηση που αντλεί κανείς από το ίδιο το κέρδος.

Το να αποδεχθώ πώς έχω κάνει λάθος επιλογή είναι μια επίπονη διαδικασία που είναι στενά συνυφασμένη με την ομολογία ότι έκανα λάθος.

Πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνουμε λάθη; Πόσο αυτή η αναγνώριση του λάθους μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας; Και το κυριότερο, πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη;

Έχω την εντύπωση πώς όλα ξεκινάνε από τη σχέση που έχουμε με το χρήμα. Το χρήμα έχει την αξία που του δίνουμε. Άλλοι αντλούν εξουσία κατέχοντας χρήμα και δύναμη, άλλοι εξυπηρετούν την παρόρμηση τους, άλλοι νιώθουν ασφαλείς αποταμιεύοντας το, άλλοι το δίνουν ασύστολα επιδιώκοντας την αγάπη και την αναγνώριση των άλλων, κι άλλοι το χρησιμοποιούν με φειδώ.

Οπότε η χρήση του χρήματος γίνεται κατά άτομο ανάλογα με την προσωπικότητα του και την αξία που έχει για τον ίδιο το χρήμα. Παρατηρείται στις μέρες μας το φαινόμενο του οι άνθρωποι να έχουν καταναλωτικές ανάγκες που δεν ταιριάζουν με τα εισοδήματα τους. Άνθρωποι που πραγματοποιούν τα όνειρα τους χωρίς να σκεφτούν που θα τους οδηγήσει η άκριτη σπατάλη χρημάτων που δεν έχουν αλλά και η μεταβλητή κατάσταση της οικονομίας που συνήθως μεταβάλλεται αρνητικά παρά θετικά. Κι ύστερα έρχονται αντιμέτωποι με χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, με άγχη που δεν μπορούν να αντέξουν αυτοί και η οικογένεια τους αλλά και ψυχικές καταστάσεις που τους ταλανίζουν ολοένα και περισσότερο θολώνοντας την κρίση τους.

Όλα στη ζωή, όλες οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται κατόπιν σκέψης και κρίσης εξετάζοντας την απόφαση μέσα από τη μεταβλητότητα των εξωγενών παραγόντων. Οι αποφάσεις να είναι υπενδεδυμένες με λογική και λιγότερο συναίσθημα και λόγο να έχει και το ένστικτο. Όλοι έχουμε το ένστικτο αυτοσυντήρησης πόσο είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε;

Ο ορθολογιστικός άνθρωπος που κάνουν λόγο οι οικονομικοί επιστήμονες δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές παίρνουν αποφάσεις με συναισθηματικά κριτήρια. Το συναίσθημα είναι δυνατότερο από τη λογική. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις εξυπηρετώντας την παρόρμηση τους ή θέλοντας να ευχαριστήσουν τις φιλοδοξίες άλλων επιζητώντας την αναγνώριση τους. Κάνουμε τις λάθος επιλογές για να εξυπηρετήσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και δημιουργούμε άλλες συναισθηματικές δυσκολίες αντιμέτωποι με τα τηλεφωνήματα των τραπεζικών υπαλλήλων.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχαν ψυχολογικά και κοινωνικά κριτήρια στην έγκριση δανείων. Θα ήταν πραγματικά διαφορετικά αν ο άνθρωπος μπορούσε να τιθασεύει τα θέλω του συμβουλευόμενος κάποιον Χρηματοοικονομικό ψυχολόγο.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 97-836335
Αναζήτηση