Νέοι σε κρίση…

neotita

Τι καταδεικνύουν επιστημονικές έρευνες

Δυσαρεστημένη από την κοινωνική πραγματικότητα εμφανίζεται η νεολαία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ποσοστό 41% δηλώνει ότι θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι τέσσερα στα δέκα κορίτσια έχουν τάσεις φυγής (ποσοστό 40%).

Όπως προέκυψε, το 40% των κοριτσιών και το 19% των αγοριών έχουν τάσεις φυγής. Το 41% των αγοριών και των κοριτσιών θέλει να αλλάξει την κοινωνία, ενώ το 40% των αγοριών επιθυμεί να αλλάξει και την προσωπική του πραγματικότητα.

Σημαντικότεροι θεσμοί για τους νέους (ποσοστό 60% για τα αγόρια και 62% για τα κορίτσια) είναι η οικογένεια, η θρησκεία και η πατρίδα. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται η φιλία και ο έρωτας (αγόρια 18%, κορίτσια 22%) και ακολουθούν η καριέρα και ο αθλητισμός.

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι νέοι, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται (29%) οι διαπροσωπικές και αισθηματικές σχέσεις. Ποσοστό 17% αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών. Ίδιο ποσοστό (17%) έχει πρόβλημα λόγω αποτυχίας στα μαθήματα, ποσοστό 15% έχει προβλήματα στην προσαρμογή με το περιβάλλον, ποσοστό 12% αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, και τέλος ποσοστό 10% δηλώνει ότι έχει πρόβλημα σεξουαλικής φύσης, π.χ., ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Σοβαρά προβλήματα στη σεξουαλικότητα των νέων προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Σεξ και επαγγελματικό άγχος αποτελούν καταστροφικό συνδυασμό, που τραυματίζει κυρίως τους νέους ανθρώπους, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και σύμφωνα με την οποία τα σεξουαλικά προβλήματα των νέων και κυρίως των ανδρών ξεκινούν μόλις απ’ τα 18 τους χρόνια, για να κορυφωθούν μετά τα 24. Η διαταραχή στύσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες σε ποσοστό 66,6% στις ηλικίες 18 έως 24 ετών και 64,4% στις ηλικίες από 25 έως 30 ετών.

Μάλιστα, η συχνότητα των σεξουαλικών διαταραχών είναι διπλάσια μετά τα 25, αφού το άγχος για επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση γίνεται εντονότερο. Και οι νεαρές γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.

Όλα αυτά σκιαγραφούν ένα προφίλ των νέων που φωνάζει για βοήθεια. Οι νέοι άνθρωποι -το άλας της γης τούτου του τόπου- δεν μπορούν να οικοδομούν τα όνειρα τους στην άμμο. Ας αναρωτηθούμε όλοι, τι προσφέρουμε στην νεολαία και ας δημιουργήσουμε τις συγκυρίες για να μπορέσουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν!

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος Εικαστική Θεραπεύτρια Οικογενειακή θεραπεύτρια Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 97-836335
Αναζήτηση