Τι είναι η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

psyxotherapeia

Μοντέλα θεραπείας

Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι μια σχετικά καινούργια -για τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο- ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που αναφέρεται στο πώς οι άνθρωποι δέχονται, κατανοούν και δίνουν νόημα στην εμπειρία τους και πώς μαθαίνουν να δρουν στον κόσμο.

Το γνωστικό μοντέλο της Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας, ονομάζεται και μοντέλο διαδικαστικής ακολουθίας και δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν την ζωή τους, στην βάση των νοητικών αναπαραστάσεων του εαυτού και του κόσμου.

Η συμπεριφορά κάποιου δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει ο τρόπος που καταλαβαίνει κανείς τον εαυτό του και τον κόσμο. Οι τρόποι, που η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία επιλέγει για να το πετύχει αυτό προέρχονται:
α) από τη ψυχαναλυτική σχολή- η προσωπικότητα μας επηρεάζεται από τις ιδιαίτερες ιστορίες μας και
β) από τη γνωστικό-συμπεριφοριστική που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο ψυχοθεραπευτής που βοηθά τον άρρωστο να αντικρίσει άμεσα την ανάγκη του να φερθεί διαφορετικά σε μια κατάσταση ή να αλλάξει συνήθειες, πράξεις, τον οδηγεί στο να αποκτήσει έλεγχο, σε σημαντικές όψεις στη ζωή του.

Το μοντέλο της Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας στην ουσία είναι ένα μοντέλο περιγραφής της ανθρώπινης δράσης. Μια θεωρία που περιγράφει τη διαδικασία. Το μοντέλο αυτό μας πληροφορεί για τις προσπάθειες εισαγωγής της αλλαγής.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση ενός πελάτη ο οποίος περιθάλπει ένα άρρωστο που έχει άνοια. Ο περιθάλποντας βρίσκεται στη δίνη μιας συνεχούς ματαίωσης που τον εξουθενώνει ψυχικά και τον αποσπά από τη φροντίδα του ανοικού ασθενή. Τα συνεχή του παράπονα για ψυχική κούραση και η κακή ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλοί δείκτες τόσο για την πορεία του ασθενή που περιθάλπει αλλά και για την ίδια την υγεία του.

Από ψυχοθεραπευτική ματιά το αίτημα ενός περιθάλποντα που ματαιώνεται συνεχώς είναι να μπορεί να αντέχει. Το αίτημα του περιθάλποντα από Γνωστική-αναλυτική ματιά είναι να αποκτήσει υψηλή ανοχή στη ματαίωση γιατί για τη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία η χαμηλή ανοχή στην ματαίωση μπορεί να είναι παγίδα χαμηλής αυτοεκτίμησης και κατάθλιψης η οποία χρησιμοποιείται ως εγχείρημα στη φροντίδα του ασθενούς και δημιουργεί το συναίσθημα της αβοηθησίας το οποίο επιβεβαιώνει το ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεραπείας ενδείκνυται για πελάτες που θέλουν να κατανοήσουν πώς πέφτουν σε γνωστικές παγίδες που τους οδηγούν σε λάθος αποφάσεις. Είναι βραχείας διάρκειας θεραπευτική αντιμετώπιση η οποία διαρκεί το μέγιστο 16 συνεδρίες με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος Εικαστική Θεραπεύτρια Οικογενειακή θεραπεύτρια Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 97-836335€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση