Η πορεία της ανορεξικής έφηβης στη θεραπεία: το μονοπάτι της Art therapy ΙΙ

Anorexia Nervosa

Εικαστικό θεραπευτικό πρόγραμμα

Πολλοί ανορεκτικοί φοβούνται την εξαφάνιση τους από τον άλλο. Ο κόσμος των σχέσεων κυβερνάται από τον φόβο του να σε καταπιούν, να γίνεις τίποτα. Συχνά ζωγραφίζουν με δακτυλομπογιές ή παχύρρευστη μπογιά περιγράφοντας την αηδία τους, σαν να πρόκειται για αηδιαστικά υγρά του σώματος, αίμα, εμετό κ.τ.λ.

Μέρος B’
Η Σάρα δεκαέξι χρονών ζωγράφισε μια εικόνα εμετού. Κοιτάζοντας την παίρνει ανακούφιση γιατί τα έβγαλε προς τα έξω. Μετά από ένα δύσκολο μάθημα χρησιμοποιεί τεράστια ποσότητα χαρτιού, μπογιάς και χώρου. Η Σάρα κρέμασε μια άσχημη βάρια, ξεσκισμένη μορφή στον τοίχο οδήγησε την θεραπεύτρια εκεί και της είπε: «Αυτή είμαι εγώ εκεί, απλά κομματάκια από χυμένα πράγματα, όλα αηδιαστικά». Μάλλον παρίστανε αυτά σαν στάδιο διαφοροποίησης από το ίδιο της το σώμα. Η μη ικανότητα της να ζήσει στο σώμα της ήταν προφανής.

Για αυτό το λόγο πέταξε τον εσωτερικό της εαυτό που δεν άντεχε στον τοίχο και ένιωθε απελευθερωμένη με το να κάνει κάτι που δεν την χαρακτήριζε, σαν στάδιο για να φύγει από την παρούσα κατάσταση. Η Σάρα αντικατέστησε τα μέσα με τα οποία άδειασε τον εαυτό της από συναισθήματα, δεν θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο. Η τέχνη της έδωσε το προνόμιο να μετουσιώσει το θυμό και την αηδία της σε δημιουργική δράση.

Η δράση είναι μέρος της διαδικασίας του να εκφράσεις αυτό που δεν μπορείς να αντέξεις με λέξεις ή συναισθήματα. Ο θεραπευτής θέλει χρόνο να σκέφτεται όσο ο πελάτης δρα. Το να καταλάβεις τη ψυχολογία τους είναι εκτίμηση, του ανώνυμου εγώ τους. Της ανάπτυξης και έλλειψης ορίων του εγώ. Το άδειο χαρτί για πολλούς είναι ο άδειος χώρος μέσα τους. Θέματα όπως Δύναμη-Παθητικότητα-Δυσκολίες στις Διαπροσωπικές σχέσεις ζωντανεύουν και δουλεύονται μέσα στην ομάδα με την Art. Πολλοί Ανορεξικοί ασθενείς φοβούνται να ζωγραφίσουν, διότι φοβούνται ότι θα βγάλουν κάτι έξω από το δικό τους τον έλεγχο.

Η Μάρθα δεκαπέντε ετών έκανε σειρά από ζωγραφιές, μέσα στις οποίες είχε διαφορετικό σχήμα, χρώμα ή σύμβολο από τους άλλους ασθενείς. Εξήγησε ότι αν εμφανιζόταν όπως όλοι οι άλλοι θα έχανε την ταυτότητα της. Υπήρχε λόγω διαφορετικότητας. Πολλοί ασθενείς απεικονίζονται σαν μικρές μορφές, χωρίς σώμα ή επεξήγηση. Η θεραπεία τέχνης είναι η σημασία της δικιάς τους ανακάλυψης, του νοήματος, του συμβολισμού τους. Η ζωγραφιά τους δρα ως καθρέφτης του εσωτερικού εαυτού τους.

Η Τζένη οκτώ ετών ζωγράφισε τον εαυτό της σαν σκουλήκι χωρίς αρχή και τέλος. Το σκουλήκι ήταν ένα ζώο που έτρωγε από το δικό του σώμα και δεν είχε ανάγκη κανένα άλλο.

Η προσέγγιση του θεραπευτή επηρεάζει αναπόφευκτα τον τρόπο που δουλεύει ο ασθενής με τα υλικά που του προκύπτουν. Ο εικαστικός θεραπευτής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εντελώς ουδέτερος. Το έργο του απαιτεί κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά από την πλευρά του, η οποία έχει επίσης συμβολικό νόημα και επηρεάζει τη μεταβίβαση. Ένας αποτελεσματικός θεραπευτής πρέπει να μην έχει κρυφά κίνητρα, να είναι σε θέση να κατανοεί το άτομο και το σύστημα, να έχει διαγνωστική ικανότητα, γνώση της ψυχοπαθολογίας και της δυσλειτουργικότητας, αυτογνωσία, να είναι κοινωνικά ενημερωμένος, να διαθέτει αυτοέλεγχο και να διαθέτει αγάπη και ενδιαφέρον για την καλή πορεία του θεραπευόμενου.

Η αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας δεν είναι απλά εφαρμογή των θεωρητικών κατευθύνσεων που ενδείκνυται. Ως διατροφική διαταραχή εμπερικλείει προβληματισμούς που αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής. Παράλληλα η μοναδική και διαφορετική οντότητα του κάθε ανθρώπου πολλές φορές είναι περιοριστική η πρόβλεψη της πορείας του προβλήματος.

Κατά τη μελέτη των σχετικών με τη διαταραχή συγγραμμάτων, διαπιστώνει κανείς την ενθαρρυντική αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπευτικής παρέμβασης παρόλους τους περιορισμούς και την ελπιδοφόρα εξέλιξη των μελλοντικών ερευνών προς όφελος του ατόμου. Ο ακριβής καθορισμός των διαστάσεων, η εφαρμογή εμπειρικά υποστηριζόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων καθώς και η καλύτερη πρόληψη σε κρίσιμες περιόδους όπως στην εφηβεία μέσω της εκπαίδευσης των γονέων και των παιδιών, πιθανόν να περιορίσουν την παροντική απειλή μιας κυριολεκτικής μάστιγας στη σύγχρονη κοινωνία-της νευρικής ανορεξίας-.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος Εικαστική Θεραπεύτρια Οικογενειακή θεραπεύτρια Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 97-836335€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση