Ο καταναλωτής ελέγχει την αγορά ή η αγορά τον καταναλωτή;

shoppers

Μόδα και παράγοντες που επηρεάζουν

Οι παράγοντες επιρροής στη ψυχολογία του καταναλωτή συνδέουν την αγοραστική του απόφαση με τις τάσεις της εποχής, την μόδα και αλληλεπιδρούν στην συμπεριφορά του καθορίζοντας την τάση της μόδας.

Με τον όρο συμπεριφορά καταναλωτή, ορίζεται η μελέτη της διαδικασίας κατά την οποία άτομα ή ομάδες επιλέγουν, αγοράζουν, χρησιμοποιούν ή διαθέτουν προϊόντα, υπηρεσίες ή εμπειρίες για να ικανοποιήσουν ανάγκες και επιθυμίες (Solomon, 1999). Οι παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την αγοραστική απόφαση του καταναλωτή είναι συγκεκριμένοι (κοινωνικοί, ψυχολογικοί, προσωπικοί, πολιτισμικοί (Chee & Harris 1998).

Πρόσφατες έρευνες, υποστηρίζουν ότι οι νεαροί καταναλωτές έχουν υψηλότερη κλίση να υιοθετούν την νέα μόδα σε σχέση με άλλους καταναλωτές. Συγκεκριμένα τα προέφηβα κορίτσια παρουσιάζονται ως η πιο ευάλωτη ομάδα καταναλωτών. Θεωρητικά, οι καταναλωτές δείχνουν θετική συμπεριφορά στις νέες τάσεις (Simmel, 1904: King 1963, Blumer 1969, Behling, Kaiser et al, 1959, Kean, 1997)

Οι αγοραστικές επιλογές ενός ατόμου επηρεάζονται από τέσσερις βασικούς ψυχολογικούς παράγοντες: την παρακίνηση, την αντίληψη, τη μάθηση και την στάση συμπεριφοράς. Οι ψυχολόγοι έχουν διατυπώσει θεωρίες για την ανθρώπινη παρακίνηση. Τρείς από τις πιο γνωστές: είναι οι θεωρίες του Sigmund Freud, Abraham Maslow & Frederick Herzberg, δίνουν αρκετά διαφορετικές εξηγήσεις για την ανάλυση της συμπεριφοράς του καταναλωτή και τη στρατηγική μάρκετινγκ.

Η ψυχολογία συνδέεται άμεσα με την συμπεριφορά του καταναλωτή, καθώς το συνειδητό ή και το ασυνείδητο, άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αναμφίβολα, οι επιρροές που δέχεται κάθε άτομο καθημερινά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα δεδομένα, διαμορφώνει την συμπεριφορά του. Ο ίδιος ο καταναλωτής οριοθετεί και θέτει σε κατηγορίες τις ανάγκες του.

Κάθε καταναλωτής, έχει διαφορετική αντίληψη για την κουλτούρα που πρεσβεύει. Η επιρροή στην κουλτούρα του καταναλωτή γίνεται με διάφορα μέσα και τρόπους. Το άτομο δέχεται επιρροή από την διαφορετική κουλτούρα κάποιου άλλου ατόμου, λαμβάνει μηνύματα, όπως με την ομιλία, τη γλώσσα, την επαφή επικοινωνίας που όλα αυτά συνδέονται με το υποσυνείδητο και τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί από βιώματα και εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επηρεάζουν σε αυξανόμενο ποσοστό την κουλτούρα του ατόμου, δημιουργούν υλιστική συμπεριφορά και κάνουν το άτομο περισσότερο ανεκτικό στα παγκόσμια συνεχή πρότυπα και τις ραγδαίες αλλαγές σε οικονομικό επίπεδο (Παπάνης, 2007).

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η επιρροή στην αλλαγή της μόδας και στην κατανάλωση είναι γραμμική.

Αυτοί που ορίζουν την μόδα δεν μπορούν να καθορίσουν την κατανάλωση χωρίς τον καταναλωτή. Γωρίζοντας όμως τις αγοραστικές τάσεις ομάδων καταναλωτών μπορούν να υποθέσουν την καταναλωση. Τι είναι αυτό που γνωρίζουν; Γνωρίζουν που να απευθυνθούν, τι να πουν προκειμένου να αγοράσει ο καταναλωτής. Γνωρίζουν δηλαδή πώς είναι η εν δυνάμει συμπεριφορά και οι ψυχολογικές αντιδράσεις του αγοραστικού κοινού στο οποίο επέλεξαν να απευθυνθούν. Με αυτό τον τρόπο διαφημίζουν το προιον τους γνωρίζοντας πώς ηχούν συνειρμικά οι μαγικές λέξεις που επιλέγει το τμήμα μαρκετινγκ στο μυαλό των καταναλωτών. Πολλές από τις διαφημίσεις που ακούμε ξέρουν τι να πουν για να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση των προιόντων τους. Απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και έτσι κατευθύνουν την κατανάλωση.

Αγοράστε αυτό που έχετε πραγματικά ανάγκη και όχι αυτό που σας πλασάρεται ως ανάγκη της αγοράς.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος Εικαστική Θεραπεύτρια Οικογενειακή θεραπεύτρια
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 97-836335€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση