HIV - AIDS: Το AIDS δεν απειλεί κανέναν όταν ξέρει


Η σεξουαλική μας συμπεριφορά θεωρεί δεδομένο ότι η υγεία είναι εκείνη που επιτρέπει την σεξουαλική δραστηριότητα και εμπλοκή δύο ανθρώπων, που θα σεβαστούν αυτή τη συνάντηση. Τα τελευταία 30 χρόνια η ανθρώπινη κοινωνία συνειδητοποίησε μια θλιβερή και σκληρή πραγματικότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας, δηλαδή το AIDS.

Η ίδια η νόσος επέβαλε την ανάγκη να μιλήσουμε για το σεξ, να καταλάβουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει σεξουαλική ζωή και ότι η παθολογία της σεξουαλικής επικινδυνότητας έδειχνε το κενό της γνώσης προς το υγιές και το σωστό της σεξουαλικής ζωής. Το AIDS καλά κρατεί μέχρι σήμερα, παρόλο ότι η ιατρική θεραπευτική δίνει πλέον καλά αποτελέσματα στην ασθένεια που επιτρέπει στον πάσχοντα να ζει αξιοπρεπώς και πολλά χρόνια, έχοντας όμως καταλάβει ότι η ζωή του είναι στα χέρια του κι ότι η σεξουαλική του συμπεριφορά απαιτεί οριοθέτηση και συνεχή εγγύηση της μη μόλυνσης.

Το 2010 είναι αισιόδοξο, ο κόσμος είναι περισσότερο ενημερωμένος και πλέον, όσο κι αν η μόλυνση εξακολουθεί να υπάρχει, οι αριθμοί βαίνουν μειούμενοι, εφόσον η πολιτεία και οι φορείς υγείας δεν ξεχάσουν το AIDS, αλλά με συνεχή και συστηματική ενημέρωση μας θυμίζουν ότι το AIDS δεν απειλεί κανέναν όταν ξέρει!

Τι είναι το HIV/AIDS;
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και πώς μεταδίδεται ο HIV;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρωταρχικά με την προσβολή του οργανισμού από την HIV λοίμωξη, δηλαδή το AIDS είναι πυρετός, ρίγη, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξανθήματα, πρησμένοι λεμφαδένες και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν απλή γρίπη και που συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προκληθούν από άλλους ιούς και όχι απαραίτητα και μοναδικά από το AIDS.

Ο ιός βρίσκεται στο αίμα και μπορεί να συνυπάρχει στα σπερματικά και κολπικά υγρά και δύναται να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.
Συγκεκριμένα ο HIV μεταδίδεται:

  • Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο.
  • Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
  • Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.


Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;
Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX. Η πρωκτική επαφή είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς πάντα υπάρχει μικροτραυματισμός στην περιοχή του ορθού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάδοση του ιού. Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες, μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες. Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, συζητήστε με το γιατρό σας για τον HIV και ζητήστε πληροφορίες.

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν πλήρη ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος – ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".