Skip to main content
Όταν η γυναίκα δεν θέλει να κάνει σεξ…

Όταν η γυναίκα δεν θέλει να κάνει σεξ…


Αιτίες και αντιμετώπιση του προβλήματος

Η μειωμένη ή υποτονική ερωτική επιθυμία είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν το γυναικείο πληθυσμό.

Η επιθυμία αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής συνεύρεσης, και αφορά τον τρόπο που η γυναίκα φαντασιώνεται το σεξ, πώς προσεγγίζει το σύντροφό της και πώς εκδηλώνει το πόθο της για εκείνον αλλά και τη συνεύρεσή τους.

Το πρόβλημα μπορεί να αφορά τη μείωση ή ακόμα και την πλήρη απουσία σεξουαλικής επιθυμίας. Μαζί με την επιθυμία πλήττεται και ο τομέας των ερωτικών φαντασιώσεων, με τη γυναίκα να δυσκολεύεται ή να αδυνατεί να «φτιάξει» φαντασίωση.

Προκειμένου να μιλήσουμε για μειωμένη επιθυμία θα πρέπει πρωτίστως να αποκλείσουμε οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας ή του συντρόφου της, που μπορεί να παρεμβαίνει στη σεξουαλική της έκφραση. Για παράδειγμα μια γυναίκα θα μπορούσε να χάσει την επιθυμία δευτερογενώς, ως αποτέλεσμα μιας άλλης σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως είναι οι διαταραχές του πόνου. Μπορεί επίσης να προκύψει και ως αντίδραση σε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα – συντρόφου, όπως είναι οι διαταραχές της στύσης και της εκσπερμάτισης.

Με τη γυναικεία σεξουαλικότητα να είναι πιο περίπλοκη από εκείνη του άντρα, η επιθυμία της γυναίκας φαίνεται να επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ψυχολογικούς και βιολογικούς. Οι βιολογικοί παράγοντες αφορούν ενδοκρινολογικά προβλήματα (υπογοναδισμός, υπέρ ή υποθυρεοειδισμός), παρενέργειες φαρμάκων (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά), μεταβολές του εμμηνορρησιακού κύκλου, κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες αφορούν σε προβλήματα της σχέσης με το σύντροφο, έλλειψη επικοινωνίας, διαφορετικές προσδοκίες αναφορικά με τη σεξουαλική έκφραση, σεξουαλική κακοποίηση ή τραυματική σεξουαλική εμπειρία, αυστηρές ηθικές πεποιθήσεις και την εικόνα που έχει για το σώμα της. Η κατάθλιψη, το πένθος, το άγχος και το στρες, οι αυξανόμενες υποχρεώσεις της και η έλλειψη προσωπικού χρόνου, η κούραση και τα οικονομικά προβλήματα είναι κάποια ακόμα ζητήματα που μπορεί να «μπλοκάρουν» την επιθυμία μιας γυναίκας.

Το πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί πολύ και τον άνδρα – σύντροφο που βλέπει τη γυναίκα αδιάφορη απέναντι στη σεξουαλική του πρόκληση. Ο ίδιος μπορεί να αντιδράσει αρνητικά, χρεωστικά απέναντί της ως απάντηση στη απόρριψη που νιώθει. Είναι επίσης εύκολο να μεταφράσει την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας από πλευράς της ως έλλειψη επιθυμίας απέναντί του, ενοχοποιώντας τον εαυτό του, νιώθοντας ανεπαρκής ως εραστής και αμφιβάλλοντας κατά πόσον μπορεί να την ικανοποιήσει. Τελικά το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει ένταση, συναισθηματική απομάκρυνση και ρήξη στη σχέση των συντρόφων.

Η έλλειψη επιθυμίας, βέβαια, δεν σημαίνει πάντα και αποφυγή της σεξουαλικής συνεύρεσης. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να προχωρήσουν σεξουαλικά με το σύντροφό τους, προκειμένου να μην τον απογοητεύσουν, να μην δημιουργήσουν πρόβλημα, ή για να μην χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις μπαίνοντας στο ρόλο της «προβληματικής». Αυτή η καταναγκαστική συμφωνία όμως μπορεί πολύ εύκολα να επιβαρύνει περισσότερο το πρόβλημα.

Όπως και σε όλες της σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι καίριο να αντιληφθεί η γυναίκα πως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο όσο μένει και «χρονίζει», χειροτερεύει. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια στον σύντροφό της, που σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είναι δίπλα της ως σύμμαχος και όχι απέναντί της ως αντίπαλος. Ας μην ξεχνάμε πως το σεξουαλικό πρόβλημα ανήκει πάντα στη δυναμική του ζευγαριού.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή


Αναζήτηση