Skip to main content

Ο HPV είναι και αντρική υπόθεση


Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο HPV προσβάλλει αδιακρίτως γυναίκες και άντρες. Κι όμως η σχέση του με τους δεύτερους δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη στο μυαλό των περισσότερων από μας. 75% περίπου του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται ότι έχει μολυνθεί με κάποια μορφή του ιού.

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα δηλαδή ογκίδια διαφόρων μεγεθών που μπορεί να μοιάζουν με κουνουπίδι ή να είναι επίπεδα και δύσκολα ορατά, επάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή την περιπρωκτική περιοχή. Ωστόσο HPV κάποιοι από τους τύπους του ιού (συνολικά υπάρχουν περίπου 100) συνδέονται και με την εμφάνιση καρκίνου του πέους, της ουρήθρας ή του πρωκτού. Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, οι τύποι 16 και 18 του ιού σχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το στοματικό σεξ.

Αν κάποιος άντρας υποψιάζεται ότι έχει κολλήσει τον ιό αλλά δεν έχει κάποιο εμφανές σημάδι, πλέον μπορεί να κάνει μία ειδική εξέταση, η οποία λέγεται HPVDNA test. Ωστόσο σε αυτή την εξέταση αξιολογείται μόνο το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι αν το τεστ βγει θετικό, ο άντρας έχει σίγουρα μολυνθεί. Αν όμως βγει αρνητικό δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχει μολυνθεί.

Η εξέταση γίνεται με υλικό που λαμβάνεται από την ουρήθρα με ειδικό βουρτσάκι. Σε περίπτωση που υπάρχουν κονδυλώματα ωστόσο συνήθως ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση με μια απλή κλινική εξέταση του πέους (πεοσκόπηση) και της περιγεννητικής χώρας ή/και της ουρήθρας καθώς κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και εκεί.

Αν και ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί οριστικά, τα κονδυλώματα αυτά καθαυτά μπορούν να φύγουν με διάφορες μεθόδους ανάλογα με την έκταση της μόλυνσης, τη θέση τους κ.λπ. Ειδικά αν η βλάβη είναι μικρή, δίνεται θεραπεία με ειδικές αλοιφές που την «καίνε» τη βλάβη ή ενδυναμώνουν την τοπική άμυνα του δέρματος ώστε να προληφθούν οι υποτροπές. Για τα μεγαλύτερα κονδυλώματα ωστόσο ακολουθούνται άλλες μέθοδοι όπως η κρυοπηξία, η διαθερμοπηξία, το laser και τελευταία τα ραδιοκύματα. Πρόκειται για ανώδυνες μεθόδους που γίνονται με τοπική αναισθησία και απαιτούν μόνο λίγη προσοχή για ελάχιστες μέ- ρες. Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται στην ακροποσθία και είναι πολλά, θα πρέπει να γίνει περιτομή.

Μπορούν να ξαναβγούν;
Ναι. Γιατί ακόμη και μετά την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει αφού δεν θεραπεύεται, απλά αντιμετωπίζονται οι εκδηλώσεις του. Έτσι αρκετά συχνά oι βλάβες μπορεί να επανεμφανιστούν σε γειτονικές ή πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο το αν θα υπάρξει υποτροπή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του ιού, η άμυνα του οργανισμού, αν το άτομο καπνίζει κ.λπ. Επίσης είναι πιθανό σε μία επόμενη επαφή να κολλήσετε και κάποιον άλλον τύπο του ιού από αυτόν που έχετε ήδη, που σημαίνει ότι αν αυτός ο τύπος επίσης δημιουργεί κονδυλώματα αυξάνονται οι πιθανότητες να ξαναβγούν. Το προφυλακτικό παρέχει μεν ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλη την περιγεννητική περιοχή, ούτε χρησιμοποιείται πάντα από την αρχή της συνεύρεσης. Επομένως είναι δυνατή η μετάδοση του ιού εφόσον η άμεση επαφή των συντρόφων δεν μπορεί να αποφευχθεί απολύτως.

Οι άντρες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;
Προς το παρών δεν συστήνεται στους άνδρες καθώς δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες κλινικές μελέτες.

Ένας άντρας με HPV μεταδίδει τον ιό μόνο όταν υπάρχουν κονδυλώματα;
Μόνο όταν υπάρχουν εμφανείς αλλοιώσεις.

Σε τι γιατρό πρέπει να απευθύνονται;
Οι άνδρες σε ουρολόγο ή δερματολόγο.

TIPS
Το ότι δεν έχεις εξωτερικά κονδυλώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν και εσωτερικά. Αν λοιπόν υποψιάζεσαι ότι έχεις τον ιό αλλά δεν είσαι βέβαιος επειδή δε βλέπεις κάτι ανησυχητικό, πρέπει να υποβληθείς σε τεστ DNA της ουρήθρας.

Αν έχεις οποιαδήποτε ενόχληση στην ούρηση και ιστορικό κονδυλωμάτων ή η σύντροφός σου είναι θετική στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

Ο HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Αυτό σημαίνει ότι αν τον φέρει ο ένας σύντροφος πιθανότατα τον φέρει και ο άλλος. Επομένως πρέπει και οι δύο να υποβληθούν στις αντίστοιχες εξετάσεις.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Δρ Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας Χειρούργος Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας


Αναζήτηση