Η νόσος Peyronie και πως αντιμετωπίζεται


Πολλές οι διαθέσιμες θεραπείες

Ένας σημαντικός αριθμός ανδρών εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του μια κλίση του πέους είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πλάγια. Η κλίση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή ακόμη και να εμποδίζει την είσοδο του πέους στον γυναικείο κόλπο.

Αυτή είναι η νόσος Peyronie, όπου σχηματίζονται ινώδη οζίδια (πλάκες) στο λευκό χιτώνα του πέους, με αποτέλεσμα αυτός να χάνει την ελαστικότητα του στο σημείο αυτό και να προκαλείται γωνίωση του οργάνου κατά την διάρκεια της στύσης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραμορφώσεις του πέους μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Η νόσος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Fallopius το 1561, αλλά έγινε γνωστή το 1743 από τον χειρουργό στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου XV Francois Gigot de la Peyronie, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. H ακριβής αιτιολογία της παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη, αλλά η επικρατούσα θεωρία λέει ότι προκαλείται από μικροτραυματισμούς στο πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλώδους ιστού. Πιο συχνά η νόσος εμφανίζεται στην ηλικία των 55 ετών, ενώ ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτή παρουσιάζει αύξηση.

Η νόσος αυτή συνδέεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Dupuytren, η τυμπανοσκλήρυνση, η ουρική αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η νόσος του Paget, με ιατρικούς χειρισμούς στην ουρήθρα και την χρήση φαρμάκων. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι στην ασθένεια αυτή υπάρχει και κληρονομική επιβάρυνση.

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

  • Πόνος στο πέος: Παρουσιάζεται κατά την αρχική φλεγμονώδη φάση κυρίως κατά την στύση. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.
  • Γωνίωση ή και μείωση του μήκους του πέους κατά την διάρκεια της στύσης: Εκτός λοιπόν από την κλίση το πέος μπορεί και να κοντύνει σημαντικά εξαιτίας της νόσου.
  • Παρουσία ψηλαφητών σκληρύνσεων στο πέος (πλάκες): Όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν αυτές τις πλάκες κυρίως στην επάνω επιφάνεια του γεννητικού οργάνου.
  • Στυτική δυσλειτουργία: Το 29-52% των πασχόντων παρουσιάζει πρόβλημα στην απόκτηση και διατήρηση της στύσης.


Η νόσος του Peyronie συνήθως έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και στη σχέση του ζευγαριού. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα παρουσιάζει άγχος και φόβο για την υγεία του, αλλά και για τη σεξουαλική του λειτουργία. Ειδικά όταν υπάρχει πόνος και μεγάλη γωνίωση του πέους το ζευγάρι αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, με αποτέλεσμα να οδηγείται και σε συναισθηματική απομάκρυνση.

Ωστόσο, η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται και το ζευγάρι που διαπιστώνει τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να αναζητάτη λύση στο πρόβλημά του στον κατάλληλο ουρολόγο-ανδρολόγο.

Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πολλές και περιλαμβάνουν:
α) Φάρμακα από το στόμα όπως, βιταμίνη Ε, κολχικίνη κ.α.
β) Τοπικές θεραπείες: χορήγηση ουσιών τοπικά (στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βεραπαμίλη κ.α.) είτε απευθείας, είτε με την χρήση ειδικών συσκευών (ιοντοφόρεση)
γ) Χειρουργικές θεραπείες: απαραίτητη προϋπόθεση η νόσος να είναι σταθερή για 12μήνες.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας είναι Χειρ. Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".