Οι γονεϊκές παρεμβάσεις και οι επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού

zevgari krevati efimerida

Διαπιστώσεις από την κυπριακή πραγματικότητα

Η οικογένεια εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Στενοί δεσμοί, προστατευτική διάθεση, συναισθηματική και οικονομική κάλυψη, και γενικά οι Κύπριοι γονείς είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τα πάντα προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν μια καλή ζωή.

Όσο θετικό και αν είναι αυτό, βλέπουμε συχνά να χάνονται τα όρια και οι γονείς να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών απατώντας να έχουν τον τελευταίο λόγο, εξακολουθώντας να τα αποκαλούν «μωρά» ακόμα και στην ηλικία των 30 και των 40 ετών... Ακόμα και όταν παντρευτούν και αποχτήσουν τα δικά τους «μωρά», οι γονείς αρνούνται να τα αφήσουν να μεγαλώσουν, δημιουργώντας άθελά τους ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αιτία διαζυγίου αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις των γονιών. Σίγουρα κανένας γονέας δεν θέλει το κακό του παιδιού του και είναι απόλυτα θεμιτό να προσφέρει την γνώμη του όταν του ζητείται. Το πρόβλημα προκύπτει όταν απαιτεί να λέει την γνώμη του και δεν σέβεται τις αποφάσεις του ζευγαριού.

Δεν φταίνε όμως πάντα οι γονείς για τις εξαρτητικές αυτές σχέσεις. Το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο ευθύνης αναλογεί στα ίδια παιδιά, τα οποία συχνά βολεύονται με τις «εξυπηρετήσεις» που τους κάνουν οι γονείς τους και αρνούνται να μεγαλώσουν και να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους οικογένεια. Σίγουρα είναι πολύ βολικό να έχουμε μια δωρεάν νταντά επί 24ώρου βάσεως.

Είναι πολύ ωραίο όταν επιστρέφουμε εξουθενωμένοι από τη δουλειά, να βρίσκουμε μαγειρεμένο φαγητό. Δεν σκεπτόμαστε όμως πως ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να μας τα παρέχει, πως ο άλλος θυσιάζει πράγματα από τη δική του ζωή για να μας διευκολύνει. Όταν λοιπόν εμπλεκόμαστε σε αυτό το παιχνίδι, είναι παράλογο να περιμένουμε από τους γονείς μας να κρατούν τα όρια.

Υπάρχουν βέβαια και τα ζευγάρια εκείνα που θέλουν να βάλουν όρια αλλά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη κατάσταση και πώς θα αποφύγουν τις παρεξηγήσεις. Η αλήθεια είναι πως πολύ πιθανόν να μην τις αποφύγουν. Μπορεί αρχικά οι γονείς να θυμώσουν ή να πληγωθούν, μακροπρόθεσμα όμως αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη μεταξύ σας σχέση. Θα πρέπει να υπάρχει και απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στους δυο συντρόφους, πως θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τους γονείς και των δύο, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι αδικείται κάποιος.

Προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να βάλετε κανόνες, προσέχοντας να μην προσβάλετε κάποιον. Χρειάζεται αυστηρότητα και σταθερότητα. Και φυσικά να σέβεστε και εσείς την ιδιωτική ζωή και τον χρόνο των γονιών σας οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να σας πουν και όχι.

Περαιτέρω πολλά ζευγάρια ενοχοποιούνται αφού οι γονείς τους ήταν πάντα δίπλα τους και τους στήριζαν σε όλα. Είναι σημαντικό όμως να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα πράγματα. Οι γονείς μας θα είναι πάντα γονείς μας και πάντα θα τους αγαπάμε. Όταν όμως αποφασίζουμε να κτίσουμε τη ζωή μας με έναν άνθρωπο αυτόματα εκείνος γίνεται η προτεραιότητα μας. Θα πρέπει λοιπόν κρατήσουμε την απαραίτητη απόσταση που θα φέρει ισορροπίες και να αφήσουμε χώρο στη σχέση μας να αναπτυχθεί χωρίς παρεμβάσεις που, ακόμα και όταν γίνονται από αγάπη, δημιουργούν προβλήματα στο ζευγάρι.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή


Αναζήτηση