Πεϊκή πρόθεση: η χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

andrologiko

Εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος

Ο άνδρας μπαίνοντας στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του συχνά αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα υγείας όπως η χοληστερίνη, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η υπερπλασία του προστάτη, ο διαβήτη και άλλα.

Τα προβλήματα αυτά καθώς και η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής αποτελούν τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/ και διατήρηση πεϊκής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη η οποία έγινε στις ΗΠΑ πε- ρίπου ένας στους δύο άνδρες ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία. Οι διαταραχές της στύσης εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών αλλά και την σχέση πολλών ζευγαριών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025.

Μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι και η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων. Η πρώτη τοποθέτηση πρόθεσης έγινε με επιτυχία το 1947 και αφορά την τοποθέτηση δύο κυλίνδρων στο πέος κατά την διάρκεια μιας απλής επέμβασης, η οποία γίνεται από ειδικούς ουρολόγους – ανδρολόγους. Η επέμβαση αυτή έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια στις Η.Π.Α σε περισσότερους από 250.000 άνδρες, ενώ στην Ελλάδα και στη Κύπρο η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Οι προθέσεις διακρίνονται σε μόνιμης και μεταβλητής σκληρότητας. Οι εύπλαστες προθέσεις έχουν το μειονέκτημα ότι διατηρούν το πέος σε κατάσταση μερικής στύσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατές κάτω από εφαρμοστά ρούχα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τους είναι εξασφαλισμένη. Αντίθετα, οι υδραυλικές προθέσεις προσφέρουν το πλεονέκτημα της μεταβλητής σκληρότητας, εξασφαλίζοντας ένα απολύτως φυσιολογικό αποτέλεσμα, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά και κατά συνέπεια προτιμούνται από την πλειονότητα των ασθενών.

Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι, μια δεξαμενή και μια αντλία). Η επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής 1εκ. στο σημείο όπου το πέος ενώνεται με το δέρμα που καλύπτει τους όρχεις. Στην συνέχεια δημιουργούνται δύο κανάλια στα σηραγγώδη σώματα και οι κύλινδροι τοποθετούνται εκεί. Η δεξαμενή με το υγρό τοποθετείται στον χώρο δίπλα από την ουροδόχο κύστη, ενώ η αντλία τοποθετείται στο όσχεο σε τέτοιο σημείο που να είναι εύκολος ο χειρισμός της. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μιας μόνο ημέρας στην κλινική.

Πιέζοντας την αντλία το υγρό μεταφέρεται από την δεξαμενή στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την αυτόματη επίτευξη στύσης η οποία μπορεί να διατηρηθεί όση ώρα το επιθυμούμε. Όταν έχει ολοκληρωθεί ο οργασμός ο άνδρας πιέζει τη βαλβίδα και το υγρό επιστρέφει στην δεξαμενή με αποτέλεσμα την χάλαση του πέους. Η στύση κατά αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται φυσική και εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αυτόματα, οπουδήποτε και για όση ώρα χρειάζεται.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόθεση δεν προκαλεί καμία ενόχληση και δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή. Οι ενδοπεϊκές προθέσεις συστήνονται όταν άλλες, λιγότερο επεμβατικές θεραπείες (φάρμακα από το στόμα, ενδοπεϊκές ενέσεις) έχουν αποτύχει.

Είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι τόσο η σεξουαλική επιθυμία, όσο και η εκσπερμάτωση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται καθόλου από την τοποθέτηση της πρόθεσης. Οι λειτουργίες αυτές παραμένουν όπως πριν, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύονται από μια άριστη στύση.

Από τις διεθνείς μελέτες προκύπτει ότι η μηχανική αξιοπιστία της πρόθεσης φτάνει στο 95% (δίδεται εγγύηση εφ όρου ζωής από τις κατασκευάστριες εταιρείες), ενώ η σεξουαλική ευχαρίστηση φτάνει το 100%. Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους ουρολόγους – ανδρολόγους έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Δρ Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας Χειρούργος Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας


Αναζήτηση