Πόσο μονογαμικοί είμαστε;

monogamia

Μύθοι και πραγματικότητες

Η πολυγαμική φύση των ανδρών έχει γίνει αντικείμενο κοινωνικών και επιστημονικών συζητήσεων και φυσικά θέμα ουκ ολίγων αστικών μύθων.

Με την ίδια σχεδόν συχνότητα ακούμε και για την μονογαμική φύση της γυναίκας. Η αλήθεια είναι πως άνδρες και γυναίκες ομοίως δεν είμαστε φύση μονογαμικοί.

Όπως και τα περισσότερα ζώα στον πλανήτη έτσι και ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε μονογαμικός, εξελίχθηκε έτσι και αυτό γιατί η σεξουαλικότητα προσδιορίζεται και περιορίζεται από το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Αναμφίβολα η σεξουαλική ορμή είναι ενστικτώδης και σίγουρα μας οδηγούν τα πρωτόγονα ένστικτά μας, έχουμε όμως ηθικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς κώδικες που μας οριοθετούν ως προς την έκφραση της σεξουαλικότητας.

Η δυτική κοινωνία, επηρεασμένη από τα Χριστιανικά δόγματα, είναι κατεξοχήν μονογαμική ενώ σε άλλα κοινωνικοθρησκευτικά πλαίσια εξακολουθούμε να συναντάμε τόσο την πολυγαμία όσο και την πολυανδρία. Εφόσον λοιπόν είμαστε κοινωνικά όντα, θέλουμε να ανήκουμε σε κοινωνικά πλαίσια και έχουμε την ανάγκη οριοθέτησης από τους υφιστάμενους κανόνες, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τις κοινωνικές νόρμες που διέπουν τη ζωή μας.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως αν και ανήκουμε στο ζωικό βασίλειο, έχουμε κάποιες ιδιότητες που μας διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα ζώα σε ότι αφορά την σεξουαλική μας έκφραση. Εμείς εν αντιθέσει με τα ζώα, δεν κάνουμε σεξ μόνο για αναπαραγωγή, το σεξ δεν διαιωνίζει απλά το ανθρώπινο είδος, αλλά είναι η κεντρική συμπεριφορά γύρω από την οποία οι οικογένειες δημιουργούνται και προσδιορίζονται και αποτελεί ζωτικό συστατικό της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Περεταίρω έχουμε την μοναδική ικανότητα να ερωτευόμαστε. Και ο έρωτας είναι κάτι που απλά το νιώθουμε, δεν μας τα το επιβάλλουν ηθικοί καθωσπρεπισμοί, ούτε κοινωνικές νόρμες και τελικά αυτός είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να δεσμευόμαστε απέναντι σε ένα σύντροφο εφόρου ζωής. Ο άνθρωπος δεν αποζητά αποκλειστικά την σεξουαλική ικανοποίηση μέσα από το σεξ αλλά και κατανόηση, σεβασμό, αγάπη, τρυφερότητα, πνευματική επικοινωνία και αυτο-πραγμάτωση.

Τέλος, δεν θα πρέπει να συγχέουμε την πο- λυγαμία με την απιστία. Η απιστία εξ ορισμού περιλαμβάνει το κρυφό, το ψέμα, την απάτη.

Η σύγχρονη πολυγαμία ως επιλογή και στάση ζωής είναι φανερή, ξεκάθαρη και επικοινωνούμενη. Επίσης όντας σε μια σχέση δεν αποφασίζει ένας, αποφασίζουν δύο και η όποια σεξουαλική έκφραση, είτε αυτή είναι μονογαμική είτε πολυγαμική, θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δύο (ή περισσοτέρων) εμπλεκόμενων μελών.

Η σεξουαλική συμπεριφορά που μας εκφράζει και μας γεμίζει είναι κάτι που ο καθένας από εμάς επιλέγει και είναι δικαίωμά του να διεκδικεί. Το σημαντικότερο είναι η συναισθηματική ωριμότητα και ετοιμότητα που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας καθώς και να σεβόμαστε τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή


Αναζήτηση