Σεξ και διαταραχές του πόνου στη γυναίκα


Κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που «ταλαιπωρούν» τις γυναίκες δεν είναι μόνο η υποτονική σεξουαλική επιθυμία και η δυσκολία στον οργασμό. Υπάρχει μια κατηγορία σεξουαλικών δυσλειτουργιών, οι διαταραχές του πόνου, οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας.

Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να νιώσει πόνο, ψυχογενούς συχνά προέλευσης, κατά τη σεξουαλική επαφή. Το αίσθηματου πόνου είναι πιθανό να εμφανιστεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο αλλά ακόμη και στα προκαταρκτικά παιχνίδια. Πράγματι, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες νιώθουν δυσάρεστα και μόνο στη σκέψη ότι θα γίνει η διείσδυση του πέους στον κόλπο. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με το αίσθημα πόνου ανήκουν στην κατηγορία των διαταραχών του πόνου.

Στις ημέρες μας όλο και περισσότερες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία σεξουαλικών δυσλειτουργιών συνεχώς υφίσταται παρά την έμφαση που δίνεται στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας από γυναικολόγους και ψυχολόγους εξειδικευμένους στη σεξουαλική υγεία. Στις διαταραχές του πόνου περιλαμβάνονται ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια. Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και προκαλούν αίσθημα δυσφορίας και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Κολεόσπασμος (κολπικός σπασμός)
Πρόκειται για μια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία οι μύες του κόλπου συσπώνται και δεν είναι δυνατή η είσοδος του πέους στον κόλπο. Ο σπασμός των μυών δενείναι εκούσιος, δηλαδή η γυναίκα επιθυμείνα έρθει σε συνουσία αλλά στην ουσία δεν μπορεί επειδή πονάει. Η γυναίκα με κολεόσπασμο βιώνει αίσθημα πόνου ή τσουξίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο κολεόσπασμος είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που εμφανίζεται πιο συχνά στις νεαρές γυναίκες, κυρίως στις παρθένες. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουν αναφερθεί και παντρεμένες γυναίκες που «υποφέρουν» από τη δυσκολία αυτή.

Τα αίτια του κολεόσπασμου είναι οργανικής ή ψυχολογικής προέλευσης. Στα οργανικά αίτια περιλαμβάνονται κυρίως προβλήματα του παρθενικού υμένα (π.χ. άκαμπτος υμένας), στένωση ή ατροφία του κόλπου, τραύματα μετά από εγχείρηση στον κόλπο, φλεγμονές, κακώσεις, όγκοι της πυέλου ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως λανθασμένες ιδέες, αντιλήψεις, ενοχές, άγνοια γύρω από τη σεξουαλικότητα ή ακόμη και τραυματικές εμπειρίες (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση).

Δυσπαρεύνια
Η δυσπαρεύνια είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία υπάρχει έντονος και επίμονος πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το αίσθημα πόνου είναι πιθανό να υπάρχει πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά τη σεξουαλική επαφή. Η δυσπαρεύνια μπορεί να εμφανιστεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή σε κάποια μετέπειτα περίοδο. Επιπλέον, μπορεί να είναι γενικευμένη, δηλαδή να εμφανίζεται σε κάθε σεξουαλική επαφή ή να είναι περιστασιακή όπου παρατηρείται με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο.

Τα αίτια της δυσπαρεύνιας μπορεί να είναι ψυχολογικά ή οργανικά. Στα οργανικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνονται κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και ορμονικές διαταραχές. Τα ψυχολογικά αίτια σχετίζονται κυρίως με προβλήματα άγχους, κακής εικόνας σώματος, ταμπού και ενοχές γύρω από το σεξ.

Οι διαταραχές του πόνου, ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια, έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη γυναίκα αλλά και στο ζευγάρι. Πράγματι, πολλά ζευγάρια που δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά οδηγήθηκαν στο χωρισμό. Πολλές φορές, ο άνδρας κυριαρχείται από συναισθήματα θυμού και ματαίωσης που δεν μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του. Αλλά και η γυναίκα αισθάνεται εγκλωβισμένη και απογοητευμένη από τη σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια επηρεάζουν εξίσου σημαντικά και τον άνδρα και τη γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα σεξουαλικά αυτά προβλήματα στις ημέρες μας μπορούν να θεραπευτούν. Αρχικά, είναι ωφέλιμο το ζευγάρι να αποδεχτεί το πρόβλημα αυτό που υπάρχει και στη συνέχεια να αναζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένο ψυχολόγο σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

> Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος –Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας
> Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".