Άνδρας: Η σεξουαλική ζωή συνεχίζεται, η στύση όμως απειλείται…

Δεδομένα και προοπτικές
Μετά την ηλικία των πενήντα ετών ένας στους δύο άνδρες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη στύση του.

Ο άνδρας που περνάει το κατώφλι αυτό βιώνει πολλές βιολογικές αλλαγές. Το σώμα του αλλάζει, η αντοχή του μειώνεται, η διάθεσή του διαταράσσεται και κάνουν την εμφάνισή τους παθήσεις που τον απειλούν, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπερπλασία του προστάτη και ο καρκίνος, ιδιαίτερα του προστάτη και του παχέως εντέρου. Παθήσεις οι οποίες έκτος από το ψυχολογικό αντίκτυπο που έχουν στον εγωισμό του άτρωτου μέχρι τότε άνδρα, έρχονται να αμφισβητήσουν και την ίδια του τη φύση, τη στύση του.

Οι αρτηριοσκληρωτικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη ή της δυσλιπιδαιμίας επιδρούν αρνητικά τόσο στην επαρκή παροχή αίματος προς τα σηραγγώδη για την επίτευξη της στύσης, όσο και στον εγκλωβισμό του μέσα σε αυτά, γεγονός που εμποδίζει τη διατήρησή της. Επιπλέον, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, όπως τα διουρητικά και οι μη εκλεκτικοί β-αναστολείς έχουν δυσμενή επίδραση στη στύση του άνδρα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το 49% των αντρών που πάσχουν από υπερπλασία προστάτη εμφανίζουν διαταραχές στη στύση τους. Ένα 10% μάλιστα αναφέρει ολοκληρωτική έλλειψη στύσης! Είναι προφανές ότι η υπερπλασία του προστάτη, όπως και η αρτηριακή υπέρταση, αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Τέλος η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και του παχέως εντέρου, χειρουργική ή με τη μορφή της ακτινοθεραπείας, επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην στύση του άνδρα, ανεξάρτητα από ποια μορφή θεραπείας θα επιλεχθεί.

Ήδη από την ηλικία των σαράντα ετών αρχίζει σταδιακά η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον άνδρα, φαινόμενο που γίνεται πιο έντονο μετά τα πενήντα. Η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως σύνδρομο έλλειψης τεστοστερόνης, έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανδρών. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε αύξηση της εναπόθεσης σωματικού και σπλαγχνικού λίπους, μείωση της μυϊκής μάζας, στυτική δυσλειτουργία και μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Ο άνδρας βλέποντας το σώμα του να αλλάζει και τον ανδρισμό του να αμφισβητείται μπορεί να καταλήξει ακόμα και στην κατάθλιψη! Το επόμενο στάδιο είναι το μεταβολικό σύνδρομο, όπου τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδυάζονται με παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμία. Καταστροφικός συνδυασμός για τη φύση του άνδρα!

Η πλειοψηφία των ανδρών άνω των πενήντα ετών επιθυμούν να έχουν ερωτική ζωή. Οι αλλαγές που βιώνουν δεν κάμπτουν την επιθυμία τους για ερωτική συνεύρεση και την ψυχική επαφή που αυτή προσφέρει με το ταίρι τους. Ο έρωτας είναι δικαίωμα και επιδίωξη σε κάθε ηλικία. Και επειδή ακριβώς η σεξουαλική ζωή συνεχίζεται ο άνδρας για να μην απειληθεί η στύση του οφείλει να τροποποιήσει τις καθημερινές του συνήθειες. Η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα τον βοηθήσουν να χάσει βάρος και να διατηρήσει μυϊκή μάζα. Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ θα έχουν άμεσα θετική επίδραση στην ποιότητα της στύσης του. Τέλος η τακτική ιατρική παρακολούθηση θα προλάβει την εμφάνιση οποιασδήποτε νόσου και θα επιτρέψει την έγκαιρη αντιμετώπισή της ή θα τροποποιήσει θεραπείες που έχουν δυσμενή επίπτωση στη στύση του.

Ο άνδρας της μέσης και τρίτης ηλικίας είναι πιο υγιής όταν έχει σεξουαλική ζωή! Δε θα πρέπει να ντρέπεται για τις επιθυμίες του και την ερωτική του διάθεση. Ο έρωτας είναι ζωή και δικαίωμα σε κάθε ηλικία. Αν και εφόσον θέλει να ζήσει δε θα πρέπει να φοβάται να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς για το πρόβλημα που τον βασανίζει και δεν του επιτρέπει να χαρεί τη ζωή του. Να είναι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση η λύση τον περιμένει.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Δρ Ιωάννης Παπαϊωάννου Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας


Αναζήτηση