Τα ψυχολογικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

Ένα πρόβλημα που λύνεται με τη κατάλληλη καθοδήγηση
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον πλανήτη. Θα περίμενε κανείς στις μέρες μας, με την απενοχοποίηση του σεξ από τα ΜΜΕ και με την εξέλιξη των επιστημών που ασχολούνται με τη σεξουαλική υγεία, πως οι αριθμοί θα είχαν μειωθεί.

Κάθε άλλο όμως! Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις επαγγελματικές απαιτήσεις, το άγχος και το στρες, τα περιστατικά αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Το πιο «παράξενο» ίσως γεγονός, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που παρουσιάζουν προβλήματα στύσης αποτελούν οι 20ρηδες και 30ρηδες. Νεαροί δηλαδή άνδρες, στην πλειοψηφία τους χωρίς κάποια οργανική πάθηση που να δικαιολογεί το πρόβλημα.

Τα ψυχολογικά αίτια ευθύνονται συνήθως για το στυτικό πρόβλημα στους νεότερους άνδρες και αφορούν την ανασφάλεια του άνδρα ως προς τον σεξουαλικό του ρόλο, το άγχος για την σεξουαλική του επίδοση, το οικονομικό και το επαγγελματικό στρες, καθώς και ψυχοπαθολογικά φαινόμενα όπως είναι η κατάθλιψη. Επίσης η ανεπαρκής πληροφόρηση για σεξουαλικά θέματα, η αυστηρή ανατροφή, οι συγκρουσιακές σχέσεις των συντρόφων και η πρώιμη τραυματική σεξουαλική εμπειρία αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες που επηρεάζουν την στυτική λειτουργία.

Ο συχνός αυνανισμός που συνεχίζεται κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής, αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που συχνά ενισχύει την στυτική δυσλειτουργία καθώς τροφοδοτεί τον φόβο του άνδρα ότι θα αποτύχει στην σεξουαλική συνεύρεση. Περεταίρω τον απομακρύνει από την διεκδίκηση σεξουαλικού συντρόφου και από το μοίρασμα της ηδονής που η σεξουαλική επαφή προσφέρει. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνες που μία τυχαία απώλεια στύσης τρομοκρατεί τόσο πολύ τον άνδρα, που τον παγιδεύει στο φαύλο κύκλο του άγχους της επόμενης φοράς. Με άλλα λόγια ο άνδρας ξεκινά κάθε νέα επαφή αγχωμένος και σκεπτόμενος ότι πάλι θα αποτύχει, χωρίς να μπορεί να αφεθεί και να απολαύσει την σεξουαλική συνεύρεση, οδηγώντας έτσι τον εαυτό του στην αποτυχία κάθε φορά!

Η στυτική δυσλειτουργία είναι το σεξουαλικό πρόβλημα που «στοιχίζει» περισσότερο στον άνδρα αφού το πέος του και η σκληρή του στύση είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ανδρισμό του. Όταν δυσκολεύεται ή αδυνατεί να αποκτήσει στύση απελπίζεται, νιώθει ότι εκτίθεται, ότι ρεζιλεύεται. Πολλές φορές χρεώνει τον εαυτό του για την «αδυναμία» του και αφήνεται να τον παρασύρει το αίσθημα του φόβου που τον διαλύει. Ο άνδρας που δεν μπορεί να επιτύχει σκληρή στύση, τρομοκρατείται στη σκέψη πως η σύντροφός του θα τον απορρίψει ως εραστή και θα αναζητήσει την ηδονή κάπου αλλού. Άλλες φορές χρεώνει την σύντροφό του θεωρώντας ότι φταίει εκείνη που δεν τον «φτιάχνει» ή που δεν μπορεί να τον ερεθίσει. Η σκέψη της απιστίας μπορεί να περάσει από το μυαλό του ως λύση, πιστεύοντας πως με μια άλλη γυναίκα, που ενδεχομένως θα τον προκαλεί περισσότερο, θα έχει καλύτερη στύση.

Οι περισσότεροι άνδρες με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας καθυστερούν να επισκεφθούν ειδικό, αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να διογκώνεται. Τους είναι δύσκολο να δεχτούν πως υπάρχει πρόβλημα και φυσικά ντρέπονται να το επικοινωνήσουν. Κάποιοι περιμένουν πως «θα περάσει από μόνο του», ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει λύση. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που λύνεται με τη κατάλληλη καθοδήγηση, φτάνει ο ενδιαφερόμενος να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό. Η συνάντηση με ψυχολόγο ειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία, μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος αλλά και να προσφέρει τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς την υγιή σεξουαλική ζωή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή


Αναζήτηση