Το πρώτο φιλί…

Η σημαντικότητα σε μια σχέση
Τα κινηματογραφικά παθιασμένα φιλιά αποτελούν ορόσημο στις νεανικές φαντασιώσεις και συντηρούν τη θεωρία που θέλει την ερωτική σχέση να βασίζεται και να εξελίσσεται με γνώμονα το πρώτο φιλί.

Σίγουρα το πρώτο φιλί το κτίζουμε με μεγάλες προσδοκίες (κυρίως οι γυναίκες), επηρεασμένοι συχνά από τις ταινίες όπου όλα γίνονται τέλεια, συγχρονισμένα και αψεγάδιαστα ή από λογοτεχνικά κείμενα που περιγράφουν το πρώτο φιλί να έχει «γεύση φράουλας»…

Πράγματι, ένα αισθησιακό πρώτο φιλί μπορεί να λειτουργήσει ως προκαταρτικό του σεξ και να μας πείσει να προχωρήσουμε σεξουαλικά, ενώ ένα κακό να μας αποτρέψει. Τα κριτήρια πέρα από το πάθος αφορούν φυσικά και τη στοματική υγιεινή, την οσμή και τη γεύση της στοματικής κοιλότητας αφού είναι λιγότερο πιθανόν να θέλουμε να φιλήσουμε κάποιον με χαλασμένη δόντια ή κακή αναπνοή.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως ο καθένα από εμάς λειτουργεί διαφορετικά. Η επιτυχία ενός φιλιού εξαρτάται και από τον συγχρονισμό, την «κατάλληλη» στιγμή, καθώς και από τα «γούστα» του καθενός. Κάποιος μπορεί να αναμένει ένα ιδιαίτερα παθιασμένο πρώτο φιλί που θα του αποδείξει το πόσο πολύ τον θέλει ο/η παρτενέρ του, κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί πως το πρώτο φιλί πρέπει να είναι πιο καθωσπρέπει, τρυφερό και συγκρατημένο.

Έρευνα Αμερικανικού Πανεπιστημίου υποστηρίζει πως το πρώτο φιλί ενός ζευγαριού έχει καθοριστική σημασία μόνο για το γυναικείο φύλο. Φάνηκε πως το 50% των γυναικών δεν θα προχωρούσε σε σεξουαλική σχέση με κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να τις συνεπάρει με ένα του φιλί, ενώ οι άνδρες μπορούν να εμπλακούν σε σεξουαλική πράξη όχι μόνο μετά από ένα κακό φιλί αλλά και χωρίς καν να φιλήσουν τη παρτενέρ τους.

Πρέπει όμως να τονίσουμε πως το πρώτο φιλί μπορεί να μας πείσει να προχωρήσουμε πιο κάτω αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη του κατά πόσον και το σεξ θα είναι εξίσου καλό. Με άλλα λόγια, ένας άνδρας που φιλάει υπέροχα δεν είναι απαραίτητα και καλός εραστής, ένα παθιασμένο φιλί δεν αποκλείει την ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας.

Επομένως ένα «τέλειο» πρώτο φιλί μπορεί να είναι πολύ ρομαντικό αλλά στη πραγματικότητα το πρώτο φιλί όπως και η πρώτη φορά που κάνουμε σεξ με κάποιον σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης. Όσο δύο άνθρωποι γνωρίζονται, μειώνεται το άγχος της απόδοσης και της κριτικής από τον παρτενέρ, λειτουργούν πιο άνετα, πιο φυσικά, βρίσκουν τις ισορροπίες τους και μπορούν να «συνεργαστούν» καλύτερα.

Μερικές φορές το δεύτερο ή το τρίτο φίλο μπορεί να σας συναρπάσει και να σας αναιρέσει την απογοήτευση που ίσως προκάλεσε η προηγούμενη εμπειρία.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Αναζήτηση