Υποτονική σεξουαλική επιθυμία

Αιτίες πρόκλησης του προβλήματος και αντιμετώπιση του
Οι διαταραχές της επιθυμίας αναφέρονται στη μειωμένη σεξουαλική/ερωτική επιθυμία της γυναίκας ή ακόμα και στην παντελή απουσία αυτής μέχρι το σημείο της σεξουαλικής αποστροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα αδυνατεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σεξουαλική ενέργεια, μόνη της ή με σύντροφο και συνοδεύονται συνήθως από έλλειψη ερωτικών φαντασιώσεων.

Η υποτονική ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα, που απασχολούν όχι μόνο την ίδια, αλλά και τον σύντροφό της. Καθώς η γυναίκα αδυνατεί να έχει σεξουαλική διάθεση, νιώθει πως «κάτι δεν πάει καλά» με εκείνη, και ανίκανη να ικανοποιήσει όχι μόνο τις δικές τις απαιτήσεις, αλλά και τις προσδοκίες του συντρόφου.

Ειδικά στην σημερινή εποχή, όπου τα σεξουαλικά ερεθίσματα είναι καθημερινά και έντονα, η γυναίκα «φυλακίζεται» μέσα στο πρόβλημά της, κοιτώντας γύρω της μια κοινωνία που εξελίσσεται βάσει της σεξουαλικότητας των ανθρώπων και νιώθει ανήμπορη να βαδίσει παράλληλα με αυτή. Συναισθήματα ενοχής και αναξιότητας την κάνουν να μπαίνει σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για να προλάβει τη σεξουαλική της επιθυμία που μέρα με την μέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερη απόσταση από εκείνη. Με αυτό άγχος το ότι δεν θα προλάβει ποτέ, η γυναίκα κουράζεται και εντέλει εγκαταλείπει τον αγώνα και παραδίδεται σε αυτή τη κατάσταση, την οποία πλέον θεωρεί ως «φυσιολογική» και αναπόφευκτη.

Σημαντική σημασία στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας παίζει και η στάση του συντρόφου. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια τέτοια δυσλειτουργία φέρει το ζευγάρι σε έντονο προβληματισμό, οδηγώντας το πολλές φορές σε καυγάδες και εντάσεις. Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα της γυναίκας, ο άντρας-σύντροφος είναι αυτός που κάνει συνεχείς προσπάθειες για σεξουαλική επαφή, χωρίς πάντα να βρίσκει ανταπόκριση στο κάλεσμά του. Αυτή η συνεχής προσπάθεια αρχικά προβληματίζει τον άντρα, ο οποίος αναρωτιέται για τους λόγους που η γυναίκα του δε θέλει πλέον να συνευρεθούν σεξουαλικά, ψάχνοντας πολλές φορές να βρει φορές λαθεμένες εξηγήσεις. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό τον κουράζει και τον αναγκάζει να παρατήσει κι αυτός τα όπλα μέσα σε μια άνιση μάχη ενάντια σε μία σεξουαλικά υποτονική γυναίκα.

Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα που βιώνει αυτή τη κατάσταση νιώθει ότι χάνει τη σεξουαλικότητα και τη θηλυκότητα της, με αποτέλεσμα να νιώθει εκτεθειμένη απέναντι στον άντρα που συνεχίζει να την διεκδικεί, φέρνοντάς την πολλές φορές σε μια καταναγκαστική προσπάθεια να ικανοποιήσει και να εκπληρώσει τις σεξουαλικές ορμές του, καταπιέζοντας έτσι την ήδη πληγωμένη ψυχική της κατάσταση. Αδυνατώντας να νιώσει το σεξουαλικό ερέθισμα από ένα χάδι, ένα φιλί ή ένα άγγιγμα, η γυναίκα σηκώνει έναν τοίχο απέναντι στον άνδρα, βουλιάζοντας έτσι περισσότερο σε μία κινούμενη άμμο που την οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση.

Ο φόβος της και πολλές φορές η έλλειψη πληροφόρησης για αυτό που νιώθει οδηγεί την γυναίκα σε μία αδυναμία έκφρασης του προβλήματός της. Καθώς δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει αυτό που της συμβαίνει, αδυνατεί να επικοινωνήσει στον σύντροφό της για να του μεταφέρει τη συναισθηματική της φόρτιση η οποία πολλές φορές μεταφέρεται στον άντρα μέσα από έντονες συγκινησιακές και εκρηκτικές αντιδράσεις, αφήνοντάς τον έκπληκτο ακόμα και απαθή απέναντι στο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται τόσο σε οργανικούς όσο και σε ψυχογενείς παράγοντες. Ορμονικές διαταραχές, ενδοκρινολογικά νοσήματα και παρενέργειες φαρμάκων είναι μόλις κάποια οργανικά αίτια που μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπημένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση, επικριτική διάθεση του συντρόφου, τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, καθώς επίσης και μια σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση προκαλώντας στη γυναίκα πιθανή σεξουαλική αποστροφή.

Σεξουαλική Αποστροφή

Η σεξουαλική αποστροφή είναι μια πιθανή συνέχεια της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας, η οποία οδηγεί την γυναίκα σε στάδια απελπισίας, απόγνωσης και βαθιάς απογοήτευσης. Η γυναίκα νιώθει πως δεν είναι πλέον καθόλου ικανή να νιώσει διέγερση και να έρθει σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας, νιώθοντας έντονο θυμό και οργή προς την ίδια και προς τον σύντροφό. Καθώς παλεύει  να «τεστάρει» τον εαυτό της και πολλές φορές να ικανοποιήσει τον σύντροφο, προσπαθεί να υποτάξει την αποστροφή της και να κάνει σεξ, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει την ήδη διαταραγμένη ψυχική της ισορροπία και να κατηγορεί τον σύντροφο της για την αδυναμία του να την ικανοποιήσει.

Αυτή η εκρηκτική διάθεση θυμού και απελπισίας προκαλούν προβλήματα στην επικοινωνία και τις σχέσεις του ζευγαριού.  Έτσι, οι σύντροφοι απομακρύνονται μεταξύ τους, αφού πλέον φοβισμένοι και αγανακτισμένοι νιώθουν ανήμποροι μπροστά στο πρόβλημα και λανθασμένα θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν και από το πρόβλημα ή ακόμα και ότι το πρόβλημα θα απομακρυνθεί από εκείνους.

Βεβαίως, είναι αξιοσημείωτο ότι η σεξουαλική αποστροφή πολλές φορές συνοδεύεται βιολογική αναπηρία ή καρκίνο, από έντονες τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν μιας γυναίκας (π.χ. βιασμός), καθώς επίσης από κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Για αυτό το λόγο, η σεξουαλική αποστροφή απομονώνει τη γυναίκα, η οποία κλείνεται στον εαυτό της, αφαιρώντας της το δικαίωμα μιας ισορροπημένης κοινωνικής ζωής και σωστής επικοινωνίας.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Αναζήτηση