Καρκίνος του προστάτη: Το τέλος της σεξουαλικότητας;

Δεδομένα και υπαρκτές λύσεις προβλημάτων
Η διάγνωση ενός άνδρα με καρκίνο του προστάτη αλλάζει ριζικά τη ζωή του και επηρεάζει τη σχέση του με τα κοντινά του συγγενικά ή/και φιλικά πρόσωπα. Ειδικότερα, η σχέση του με τη σύντροφό του είναι αυτή που δοκιμάζεται περισσότερο. Ακόμα και χρόνια μετά την επιλογή της θεραπείας για τον καρκίνο του, η σχέση τους φαίνεται ότι συνεχίζει να επηρεάζεται.

Ο διαφορετικός βαθμός ικανοποίησης των δύο συντρόφων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που επιλέχθηκε, όσο και οι επιδράσεις της ίδιας της θεραπείας στον ασθενή και ο φόβος της υποτροπής της νόσου είναι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την σχέση του ζευγαριού στο σύνολό της όσο και τη σεξουαλική τους ζωή.

Στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» η ζωή του άνδρα γκρεμίζεται. Ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη, ο φόβος της σεξουαλικής ανικανότητας τον κυριεύει. Και όχι μόνο αυτόν, αλλά και τη σύντροφό του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού επηρεάζεται αρνητικά σε μεγάλο ποσοστό (66% και 83% στους 6 και 12 μήνες μετά τη θεραπεία αντίστοιχα), όπως αναφέρεται από τη σύντροφο.

Ο άνδρας μετά το χειρουργείο για τη νόσο του αντιμετωπίζει προβλήματα ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας τους πρώτους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να χάνει τη σεξουαλικότητά του και να αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στη σύντροφό του. Χάνει την εμπιστοσύνη του και αποδέχεται ότι η νόσος και η θεραπεία που επέλεξε του έχει καταργήσει τον ανδρισμό του. Η σύντροφός του με τη σειρά της κάνει υπομονή στην αρχή αλλά κι αυτή τελικά αποδέχεται ότι δε θα έχουν ποτέ πια τη σεξουαλική ζωή τους πίσω. Ακόμα και στις περιπτώσεις ασθενών που δεν επιλέγουν τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου τους, αν και αρχικά η σεξουαλικότητά τους φαίνεται να επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό, μετά από 3-5 έτη έρχονται στα ίδια επίπεδα με αυτούς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή.

Παρόλο που η απώλεια της σεξουαλικότητας του άνδρα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ερωτική ζωή του ζευγαριού, εντούτοις δε φαίνεται να επηρεάζει γενικά τη σχέση τους, την κοινωνική τους ζωή ή την απόδοσή τους στην εργασία τους. Στην ίδια με την παραπάνω μελέτη οι πλειοψηφία των ζευγαριών 12 μήνες μετά τη θεραπεία του άνδρα συνέχιζαν τη ζωή τους όπως πριν. Ο παράγοντας άγχος για την υποτροπή του καρκίνου είναι το μόνο που επισκιάζει τη σκέψη τους και την καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα της συντρόφου του άνδρα.

Είναι λοιπόν ο καρκίνος του προστάτη το τέλος της σεξουαλικότητας του άνδρα; Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν οι μετά τη θεραπεία διαταραχές που παρατηρούνται; Η απάντηση είναι μια και κατηγορηματική: ΝΑΙ! Τη σημερινή εποχή το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους, όπου ο καθένας εφαρμόζεται ανάλογα με τις ενδείξεις του. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας μετά από θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα από το στόμα (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη), ενδοπεϊκές ενέσεις αγγειοδραστικών παραγόντων (αλπροσταδίλη, παπαβερίνη, φαιντολαμίνη), συσκευές κενού ή και να τοποθετήσουμε ενδοπεϊκή πρόθεση για την επίτευξη μηχανικής στύσης.

Ο καρκίνος του προστάτη τη σημερινή εποχή είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία και οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία ζουν για πολλά χρόνια μετά. Η ποιότητα ζωής λοιπόν των ασθενών αυτών και κατ’ επέκταση των συντρόφων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, αποκτά μεγάλη σημασία. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του μετά τη θεραπεία του δε θα πρέπει να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης. Αντίθετα, με τη σωστή καθοδήγηση θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει τον πόλεμο και το δικαίωμα στη σεξουαλική του επανένωση με τη σύντροφό του.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας

*Δρ Ιωάννης Παπαϊωάννου Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Αναζήτηση