Σ’ αγαπώ αλλά δεν σε ποθώ!

Οι σεξουαλικές αλλαγές στην πορεία του γάμου
Όταν μιλάμε για τις αλλαγές που φέρνει ο γάμος στη σχέση του ζευγαριού, συχνά ακούμε για τη καταστροφική επίδραση που έχει στη σεξουαλική ζωή. Και πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που στη πορεία του γάμου χάνουν τη σεξουαλική έλξη προς το σύντροφό τους, παρόλο που τον αγαπούν, τον εκτιμούν και δεν θέλουν να τον χάσουν.

Δεν μιλάμε βέβαια για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία, ψυχική νόσος, οργανικό πρόβλημα ή προβλήματα στη σχέση... Αναφερόμαστε καθαρά στις περιπτώσεις που τα άτομα είναι υγιή, σωματικά και ψυχικά, αγαπιούνται, περνούν καλά μαζί και έχουν επιθυμία για σεξ… απλά όχι για το σύντροφο!

Σίγουρα μέσα σε μια πολύχρονη συμβιωτική σχέση, το σεξ χάνει το πρωταγωνιστικό του ρόλο, αντικαθίσταται από την οικειότητα, τη στοργή, τη ψυχική επαφή. Ο σύντροφος έχει απομυθοποιηθεί, το σώμα του είναι γνώριμο, η σεξουαλική του εικόνα ξεφτισμένη, προκαθορισμένη, βαρετή. Δεν είναι όμως καταδικασμένο ή μάλλον εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούν να το καταδικάσουν, όχι ο γάμος!

Δυστυχώς μένουμε τόσο πολύ στη πεποίθηση πως ήταν αναπόφευκτο που δεν σταματάμε να αναρωτηθούμε «γιατί»… γιατί έχασα το πάθος μου, το ερωτικό μου ενδιαφέρον; γιατί φαντασιώνομαι κάποιαν άλλην άλλα όχι τη γυναίκα μου; Και κυρίως δεν ψάχνουμε τη προσωπική μας ευθύνη, γιατί τελικά το σεξ δεν χάθηκε, εμείς το αφήσαμε να χαθεί.

Συνήθως μένουμε στην απλή εξήγηση, πως έφυγε το πάθος. Το συζητάμε με φίλους, ακούμε και την δική τους ιστορία που είναι πανομοιότυπη και ανακουφιζόμαστε, γίνεται πιο «φυσιολογικό». Πολλές φορές εκλογικεύουμε, μένουμε στη πεποίθηση πως το σεξ χάνεται μέσα στη σχέση του γάμου, όπως και ο έρωτας.

Η αλήθεια είναι πως αφηνόμαστε και αφήνουμε και τον άλλον να μας αφήσει. Ξεκινάμε μια σχέση παθιασμένη ερωτικά, με το σεξ να πρωταγωνιστεί ζωντανό, προκλητικό… κάποια χρόνια αργότερα γίνεται μουντό, προκαθορισμένο, «καθώς πρέπει». Η σύζυγος δεν αποτελεί πια φαντασιωσικό υλικό, αφού ανάμεσα στα παιδιά, τη δουλειά, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, ξεχνάει να είναι ερωμένη. Ο σύζυγος από κυνηγός, μετατρέπεται σε πληγωμένο θήραμα που την ακουμπά αδέξια και βιαστικά. Δεν προσέχει καμία αλλαγή στην εμφάνιση της, σταματά να της δείχνει πως είναι ποθητή και μέρα τη μέρα παύει πράγματι να είναι ποθητή.

Επιλογές βέβαια υπάρχουν. Μπορούμε να μείνουμε σε μια αδελφική σχέση, ζώντας το σεξ φαντασιωσικά μόνο. Μπορούμε να έχουμε σεξ εκτός γάμου, ευκαιριακά ή όχι. Μπορούμε να χωρίσουμε και να αναζητήσουμε μια νέα σχέση, φρέσκια και ζωντανή. Υπάρχει όμως και μια ακόμα επιλογή: κοιτάμε να δούμε αν φτιάχνεται και το φτιάχνουμε!

Τελικά ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα, αυτό με το οποίο μπορεί να ζήσει. Απλά πριν καταλήξουμε σε απόφαση είναι καλό να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Το πάθος και το καλό σεξ έχουν την ιδιότητα να ανακτώνται υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Όχι με την εικόνα που είχαν 10-20 χρόνια πριν, αλλά με τη εικόνα του σήμερα. Ποιοι είμαστε αυτή τη στιγμή, τι μας αρέσει, τι μας εκφράζει. Διεκδικούμε τον άλλον ακριβώς όπως θα θέλαμε να μας διεκδικήσουν, αλλάζουμε σκηνικό και συνήθειες, μπαίνουμε ξανά στο παιχνίδι!

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Αναζήτηση