Τι είναι η σεξοθεραπεία (sex therapy)

Θεραπεία από ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο
Η σεξοθεραπεία αφορά σε μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας, που απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία και όχι μόνο. Η θεραπεία γίνεται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον άνδρα αφορούν συνήθως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη, ανεσταλμένη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Στην γυναίκα πρόκειται για διαταραχές της διέγερσης και του οργασμού και διαταραχές του πόνου όπως ο κολεόσπασμος ή δυσπαρευνία. Διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας αντιμετωπίζουν και τα δύο φύλα, είτε αφορά υποτονική επιθυμία είτε σεξουαλική αποστροφή.

Η σεξοθεραπεία διαχωρίζεται σε δύο σκέλη, αφενός πρόκειται για θεραπευτικό διάλογο που λαμβάνει χώρα στο γραφείο του ειδικού και αφετέρου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εξειδικευμένες ασκήσεις που δίδονται σαν εργασία για το σπίτι. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως στο γραφείο του ειδικού η θεραπεία αφορά μόνο διάλογο, δεν υπάρχουν σεξουαλικές ασκήσεις ή αγγίγματα στο χώρο ή στην παρουσία του ειδικού. Ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει ατομικές συναντήσεις ή συναντήσεις ζεύγους ανάλογα με το πρόβλημα και το ιστορικό.

Όσον αφορά τη θεραπεία ζεύγους, το ζευγάρι ενισχύεται στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και σεξουαλικών δεξιοτήτων, σε πιο ανοιχτό διάλογο, σε εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς του και στη διεύρυνση του σεξουαλικού του ορίζοντα, ενώ διερευνώνται και θέματα σεξουαλικής ασυμφωνίας. Εάν υπάρχει σύντροφος, η θεραπεία είναι σαφώς πιο αποτελεσματική όταν και οι δύο σύντροφοι συνεργάζονται, ανεξάρτητα από το ποιος «έχει το πρόβλημα», αφού εν κατακλείδι το σεξουαλικό πρόβλημα αφορά και επηρεάζει και τους δύο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως sextherapy δεν κάνουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν σύντροφο. Είναι μια θεραπευτική διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει και ένα άτομο που είναι μόνο. Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση.

Συχνά οι άνθρωποι (κυρίως οι άνδρες) ρωτούν: «…και τι; Θα φτιάξει μόνο με την κουβέντα;». Και όμως ναι! Κάποιες καταστάσεις μπορεί να φτιάξουν μόνο με την κουβέντα! Πολλές φορές οι λόγοι που οδηγούν στο σεξουαλικό πρόβλημα αφορούν στους μύθους και την παραπληροφόρηση σε ότι αφορά την σεξουαλική μας λειτουργία, σε άγνοια για ζητήματα που αφορούν το σεξ, λαθεμένες ή υπερβολικές προσδοκίες σε σχέση με τις επιδόσεις και τις σεξουαλικές πρακτικές.

Άλλες φορές έχει να κάνει με την ίδια την προσωπικότητά μας, με τον τρόπο που λειτουργούμε συνολικά σαν άνθρωποι, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και προσεγγίζουμε τους άλλους, τους φόβους και τα άγχη μας, την ανατροφή, την κουλτούρα και τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Η κακή σχέση με τον / την σύντροφο, προβλήματα στην επικοινωνία, η ρουτίνα και η καθημερινότητα του γάμου, η παραμέληση της εικόνας μας, επίσης δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας σεξουαλική δυσλειτουργίας.

Μια άλλη ερώτηση που ακούει συχνά ο ειδικός είναι: «πόσο καιρό θα πάρει;». Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση. Συνήθως το sex therapy είναι βραχύχρονη θεραπεία αλλά αυτό εξαρτάται από τη συνολική εικόνα του υπό θεραπεία ατόμου ή ζεύγους. Όσο καλύτερα συνεργάζονται πάντως με τον θεραπευτή τους και όσο πιο τυπικοί είναι με τη θεραπεία τους, τόσο πιο σύντομο θα είναι και το αποτέλεσμα. Ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει τον χρόνο είναι και η ύπαρξη περαιτέρω θεμάτων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε πως το sex therapy από μόνο του, κάποιες φορές, δεν αρκεί. Χρειάζεται ολοκληρωμένη διερεύνηση πριν εισηγηθούμε την έναρξη ψυχοθεραπείας στον ενδιαφερόμενο και σε πολλές περιπτώσεις ο οργανικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να προσδιορίσουμε την αιτιολογία της όποιας δυσλειτουργίας.

Περά από τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ένα άτομο μπορεί να ξεκινήσει sex therapy εξαιτίας διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων, παραφιλικών συμπεριφορών, εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (που παρουσιάζει έντονα αυξητικές τάσεις σήμερα) και τον αυνανισμό. Υπάρχουν επίσης άτομα που ζητούν τη βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας για θέματα που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στη διερεύνηση και την αποδοχή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας

*Θέκλα Βασιλείου, Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Αναζήτηση