Η επαγγελματική δραστηριότητα της γυναίκας επηρεάζει τη σεξουαλική της ζωή;


Έρευνα σε 500 ζευγάρια

Στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία, η γυναίκα ταυτίστηκε κυρίαρχα με τους δύο βασικούς ρόλους, της συζύγου και της μητέρας. Παραδοσιακά ο άνδρας ήταν αυτός που εργάζονταν, που συντηρούσε την οικογένεια, που «έφερνε τα λεφτά στο σπίτι».

Η Ελληνίδα άρχισε να διεκδικεί την κοινωνική της παρουσία κυρίως στη δεκαετία του '80, διαγράφοντας μια πορεία που τη χαρακτηρίζει η επαγγελματική της αναρρίχηση, διεκδικώντας την αυτονομία της.

Έτσι φτάνοντας στο σήμερα, η σύγχρονη Ελληνίδα ζητάει την επαγγελματική και προσωπική της καταξίωση, συνδυάζοντας το ρόλο της εργαζόμενης με αυτόν της μητέρας και της συζύγου. Η πλειοψηφία των γυναικών σήμερα εργάζονται και παράλληλα έχουν οικογένεια.

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας μελέτησε 500 ζευγάρια μέσω της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας, από τα οποία στα 250 εργάζονται ο άνδρας και η γυναίκα, ενώ στα υπόλοιπα 250 εργάζεται μόνο ο άνδρας. Η έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας δείχνει ότι η εργασία έχει ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή με το σύντροφό τους. Επίσης, στα ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο ο άνδρας και η γυναίκα αναφέρουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, σε σύγκριση με τα ζευγάρια στα οποία η σύζυγος δεν εργάζεται. Στα ζευγάρια που εργάζεται μόνο ο άνδρας η επιθυμία είναι μειωμένη και για τα δύο φύλα, με ένα σημαντικό ποσοστό να μην έχει σχεδόν καθόλου επιθυμία.

Όσον αφορά στις γυναίκες που εργάζονται είναι αλήθεια ότι αισθάνονται πιο ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή, κάτι που οφείλεται στο ότι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη συναισθηματική επικοινωνία με το σύντροφό τους, όταν νιώθουν ότι προσφέρουν και είναι σημαντικές στη ζωή τους.

Πράγματι, η εργαζόμενη γυναίκα φαίνεται να ασχολείται με την εξωτερική της εμφάνιση, με την εικόνα της, με την φροντίδα του εαυτού της σε μεγαλύτερο βαθμό από τη γυναίκα που είναι στο σπίτι και ξέρει ότι δεν θα εκτεθεί σε κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι στο ζευγάρι που δουλεύουν και οι δύο υπάρχει μεγαλύτερη κόπωση, άγχος, ευθύνες, αλλά και πιο περιορισμένος χρόνος, το οποίο μπορεί να σημαίνει λιγότερες σεξουαλικές επαφές. Ωστόσο, η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής, η επιθυμία και η ικανοποίηση που αντλούν παραμένει και ενισχύεται.

Ο άνδρας από την πλευρά του θεωρεί πιο επιθυμητή τη γυναίκα που παρουσιάζεται ανεξάρτητη και «ελεύθερη», σε σύγκριση με την «εξαρτημένη» από τον ίδιο, σύντροφο. Ο άνδρας και η γυναίκα που εργάζονται εκπέμπουν γοητεία, αυτοπεποίθηση και κύρος, κάτι που αποτελεί στοιχείο έλξης και σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η συμβολή και των δύο στις οικονομικές υποχρεώσεις του σπιτιού είναι βοηθητική και απαλλάσσει τον άνδρα από το άγχος και βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων, αφήνοντάς τον ελεύθερο να απολαύσει τη σεξουαλική του ζωή.

*Ο Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος –Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & η Χριστίνα Χουσιάδα Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".