Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα


Γνώση για πρόληψη της απειλής

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί το βασικό προνόμιο της σεξουαλικής επιλογής και αυτονομίας ενός ανθρώπου που θέλει να απολαμβάνει, αλλά και που πρέπει να γνωρίζει, για να προλαβαίνει όλα αυτά που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, απειλούν όλες τις ηλικίες και δεν συγχωρούν αυτούς που λένε «δεν πειράζει θα χρησιμοποιήσω το προφυλακτικό την επόμενη φορά!».

Τα πιο χαρακτηριστικά και κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, το A.I.D.S., οι ηπατίτιδες Β και C, τα χλαμύδια, ο έρπης, η βλεννόρροια.

Οξυτενή κονδυλώματα
Το κύριο σύμπτωμα της νόσου των κονδυλωμάτων είναι η εμφάνιση χαρακτηριστικών διογκώσεων στα γεννητικά όργανα, στην ουρήθρα, στον πρωκτό και η μετάδοση γίνεται με τη σεξουαλική επαφή. Μεγάλη προσοχή θέλει η νόσος αυτή κυρίως στις γυναίκες, γιατί ορισμένοι από αυτούς τους ιούς συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση δείγματος από την βλάβη, ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικές φαρμακευτικές αγωγές, χειρουργικές τεχνικές, κρυοπηξία κ.α. Το προφυλακτικό προσφέρει μερική προφύλαξη, γιατί είναι δυνατή η μετάδοση από περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

A.I.D.S
Προκαλείται από τον ιό του AIDS (HIV) ο οποίος παραμένει στον οργανισμό για ολόκληρη την ζωή. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια από την μετάδοσή του. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 ή και περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν. Με την έγκαιρη διαγνωστική εξέταση, κάνοντας το ειδικό τεστ για τον HIV, τα άτομα με HIV λοίμωξη παραμένουν σε κατάσταση φορέα, χωρίς να νοσούν.

Τα συμπτώματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από εύκολες λοιμώξεις διαφόρων μορφών, περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, ανορεξία, πυρετό, νυκτερινή εφίδρωση, στοματικές μυκητιάσεις, κολπικές μυκητιάσεις, δερματικά εξογκώματα κ.α. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω του αίματος. Συνήθως γίνεται μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, χρήση μολυσμένων βελόνων από χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τοκετό, θηλασμό κ.α.

Το AIDS αποτελεί μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας. Η χρήση του προφυλακτικού αποτελεί την καλύτερη προστασία από τον ιό.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Β & C
Προκαλούνται από ιούς, οι οποίοι είναι δυνατόν μετά την οξεία φάση να παραμείνουν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η πάθηση να περάσει σε μία χρόνια φάση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη με σοβαρές βλάβες στο ήπαρ (κίρρωση, καρκίνος), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000-300.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Η οξεία φάση πολλές φορές είναι χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην καταλάβει ότι νόσησε, οπότε και να μην λάβει μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της. Σαν συμπτώματα μπορούμε να αναφέρουμε το αίσθημα κόπωσης, τον πονοκέφαλο, τον ήπιο πυρετό, τις αρθραλγίες και τις μυαλγίες και την ανορεξία. Η μετάδοση γίνεται με την σεξουαλική επαφή, με τη χρήση μολυσμένων βελόνων, από τυχαία τρυπήματα με μολυσμένα εργαλεία σε άτομα απασχολούμενα στον χώρο της υγείας.

Η ηπατίτιδα Β είναι πολύ πιο μολυσματική από την ηπατίτιδα C, για την ηπατίτιδαB, όμως, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει για την ηπατίτιδα C. Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος, ενώ τα προφυλακτικά προσφέρουν σημαντική προστασία από την μετάδοση δια μέσου της σεξουαλικής επαφής. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς περιορίζει τη μετάδοση, αλλά και προλαμβάνει από πολύ σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Να θυμάστε...
• Προστατέψτε υπεύθυνα τον εαυτό σας, αλλά και το σύντροφό σας, ζητώντας τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Η δική σας υγεία είναι πρωταρχικά προσωπικό σας μέλημα.
• Η διεκδίκηση του προφυλακτικού στη σχέση δεν προφυλάσσει μόνο την υγεία μας, αλλά διαμορφώνει και ένα κλίμα ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας φροντίδας ανάμεσα στους συντρόφους.
• Η ασφαλής σεξουαλική επαφή προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

> Ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Ψυχίατρος-Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
> Η Χριστιάνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".