Καλοκαιράκι και σεξουαλική… ανανέωση!Το καλοκαίρι είναι σχεδόν στη μέση, η αύρα του είναι παραπάνω από αισθητή και αναμφίβολα μας επηρεάζει θετικά. Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, ενώ κάποιοι άλλοι τις αναμένουν και κτίζουν προσδοκίες.

Όσο ο χειμώνας μας κλείνει στο σπίτι, μας περιορίζει και μας «ρίχνει», τόσο το καλοκαίρι μας υποχρεώνει να ξυπνήσουμε – τόσο εμείς όσο και οι αισθήσεις μας, να κοινωνικοποιηθούμε, να αλληλεπιδράσουμε, να ερωτευτούμε, να κάνουμε σεξ. Η μέρα μεγαλώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί και η ερωτική μας διάθεση. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι έχουν πιο ανεβασμένη διάθεση και πως ο αριθμός των σεξουαλικών επαφών αυξάνεται κατακόρυφα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ήλιος και η αυξημένη πρόσληψη φωτός πυροδοτούν ορμονικές αλλαγές που βελτιώνουν τη διάθεσή μας και αυξάνουν την ερωτική μας επιθυμία. Η ηλιακή ακτινοβολία ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης (το φυσικό αντικαταθλιπτικό μας), μιας ορμόνης που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση, τη λίμπιντο και πολλές ακόμα λειτουργίες. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν και την αυξημένη παραγωγή β-ενδορφινών μέσω της ηλικιακής ακτινοβολίας, που είναι οι ορμόνες της ευχαρίστησης. Ταυτόχρονα, η ξεκούραση, η χαλαρή διάθεση, η καλύτερη ψυχολογία και το απροσδιόριστο αίσθημα ελευθερίας, μας κάνουν πιο ανοιχτούς στις προκλήσεις και σίγουρα πιο περιπετειώδεις. Σε συνδυασμό με τα ρούχα που λιγοστεύουν και τα ηλιοβασιλέματα που ξαφνικά γίνονται πιο ρομαντικά, οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανανέωση και αισθησιασμό, είτε είναι κανείς σε σχέση είτε είναι μόνος.

Τα παντρεμένα ζευγάρια ή εκείνα που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση συνήθως παρατηρούν ανανέωση της σχέσης και βελτίωση της σεξουαλικής τους εικόνας τους πιο «ζεστούς» μήνες του χρόνου. Ιδιαίτερα στις διακοπές παρατηρείται τόσο σωματική όσο και ψυχοσυναισθηματική ξεκούραση, ενώ η μείωση του εργασιακού στρες, η έλλειψη προγράμματος και υποχρεώσεων βοηθά το άτομο να «ξεμπλοκάρει». Κατ’ επέκταση οι σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να αφιερώσουν πιο ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Το άγχος, ως βασικός αιτιολογικός παράγοντας των σεξουαλικών προβλημάτων του άντρα και της γυναίκας φεύγει από το προσκήνιο, βελτιώνοντας αισθητά τόσο τη διάθεση για σεξ όσο και τις επιδόσεις. Ακόμα και η αλλαγή σκηνικού, η απομάκρυνση από το παλιό, φθαρμένο και βαρετό συζυγικό κρεβάτι μπορεί να κάνει θαύματα για τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού που έχει πέσει στη παγίδα της ρουτίνας και της καθημερινότητας.

Για τους ανθρώπους που είναι μόνοι, επίσης το καλοκαίρι προσφέρει τις προδιαγραφές για αλλαγή. Η ενεργητικότητα βελτιώνεται, γίνονται πιο κοινωνικοί. Η καλή διάθεση και οι διακοπές ζωγραφίζουν ένα πολύχρωμο σκηνικό που τους επιτρέπει να επιδοθούν με περισσότερο κέφι στην αναζήτηση συντρόφου, ειδικά εάν η έλλειψη χρόνου και το έντονο επαγγελματικό στρες είναι οι λόγοι που τους αποτρέπουν από τις νέες γνωριμίες και το φλερτ. Στις διακοπές πιο απελευθερωμένοι οι ίδιοι, με λιγότερους κανόνες και «πρέπει», αφήνονται ευκολότερα στις νέες γνωριμίες, παρασύρονται στον καλοκαιρινό αισθησιασμό.

Σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι μας βοηθά να βάλουμε ως προτεραιότητα πράγματα που όλο τον υπόλοιπο χρόνο παραβλέπουμε. Μας επιτρέπει να δούμε εμάς ως προτεραιότητα. Η ανάγκη για προσωπικό χρόνο, ξεκούραση, ανεμελιά, φλερτ εντός και εκτός σχέσης, έρχονται στο προσκήνιο και μας υπενθυμίζουν πως ο έρωτας και το σεξ είναι σημαντικά κεφάλαια της ζωής μας.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Θέκλα Βασιλείου, Ψυχολόγος, Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com - Βρείτε μας και στο Facebook


Αναζήτηση