Πώς μπορώ να χειριστώ την πρώτη σεξουαλική εμπειρία του παιδιού μου;Είναι μία ερώτηση που ακούμε αρκετά συχνά στο χώρο μας από γονείς, μία ερώτηση γεμάτη ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό λοιπόν που συμβουλεύουμε τους γονείς είναι ότι πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε για τα σεξουαλικά ζητήματα στο παιδί τους από νωρίς, όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία και αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και το φύλο του.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι ο τρόπος που ο γονιός θα προσεγγίσει αυτά τα θέματα, να μην δείχνει την αμηχανία που μπορεί να έχει, καθώς και να μιλάει στο παιδί του σύμφωνα με την ηλικία που αυτό βρίσκεται: διαφορετικά θα μιλήσει στο εξάχρονο, διαφορετικά στο εννιάχρονο και διαφορετικά στον έφηβο ή έφηβη, που θα θέλει να μάθει όλο και περισσότερα και που έχει ήδη πληροφορίες από το σχολείο και τους συμμαθητές του.

Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι από το σπίτι του θα πάρει τη σωστή πληροφόρηση και ότι μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα στους γονείς του, ρωτώντας τις απορίες του. Όταν λοιπόν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για την πρώτη του σεξουαλική επαφή, για να το μάθει αυτό ο γονιός σημαίνει ότι έχει χτίσει μία πολύ καλή σχέση με το παιδί του που του εμπιστεύεται αυτή την τόσο σημαντική γι αυτό στιγμή του.

Ο γονιός θα πρέπει να μην τρομοκρατηθεί και να καταλάβει ότι το παιδί του δεν είναι πια παιδί αλλά έφηβος ή έφηβη. Να το ενθαρρύνει να τον ρωτήσει όσα χρειάζεται να μάθει χωρίς όμως να προσπαθήσει να το τρομοκρατήσει για να αποτρέψει ή και να καθυστερήσει το σεξουαλικό του άνοιγμα. Να του τονίσει ότι είναι σημαντικό για την πρώτη του φορά να είναι με σύντροφο που τρέφει συναισθήματα γι αυτόν και όχι να κάνει σεξ μόνο και μόνο από περιέργεια, επειδή πιέζεται ενώ δεν νιώθει ακόμη έτοιμο ή επειδή το έκαναν οι φίλοι του. Εκεί που ο γονιός θα επιμείνει είναι στη χρήση προφύλαξης και τους πιθανούς κινδύνους, με λόγια όμως απλά, χωρίς να προξενήσει στο παιδί του άγχος και φόβο για την σεξουαλική επαφή. Να του μιλήσει για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (αν δεν το έχει ήδη κάνει), για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, για τις σεξουαλικές προσδοκίες και τους μύθους...

Εάν το παιδί του ή ακόμη πιο σωστά ο έφηβος γιος του ή η έφηβη κόρη του, εκμυστηρευτεί την πρώτη του φορά, χρειάζεται να το ακούσει χωρίς να δείξει έκπληξη, να το ρωτήσει πως αισθάνθηκε και να απαντήσει στις ερωτήσεις που μπορεί να του κάνει. Σε αυτό το σημείο σταματάει ο ρόλος του!

Προσοχή: Ο γονιός χρειάζεται να αποφύγει να είναι επικριτικός, να μην κοροϊδέψει το παιδί του ούτε και να το υποτιμήσει, να μην το μαλώσει, αλλά να το ενθαρρύνει να θέσει ερωτήματα. Μπορεί επίσης να μοιραστεί και τη δική του πρώτη φορά ως εμπειρία, όχι με λεπτομέρειες βέβαια, καθώς και τη δική του ανησυχία γύρω από την σεξουαλική ζωή του παιδιού του.

*Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com - Βρείτε μας και στο Facebook


Αναζήτηση