Ο ρόλος του αυνανισμού στη ζωή του άνδραΟ αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία που εκφράζει την ανάγκη για ικανοποίηση της ηδονής. Ξεκινά από τη νηπιακή και παιδική ηλικία και παρατηρείται εντονότερα κατά την περίοδο της εφηβείας. Ο αυνανισμός δεν είναι προνόμιο μόνο του άνδρα αλλά και της γυναίκας. Σήμερα όμως θα αναφερθούμε στον ανδρικό αυνανισμό.

Πράγματι, παρατηρούμε πως ο έφηβος άνδρας μέσα από τον αυνανισμό μπορεί και ανακαλύπτει το σώμα του, ενώ παράλληλα μαθαίνει τα στάδια της σεξουαλικής του λειτουργίας, βιώνει την ευχαρίστηση ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το άνοιγμα της σεξουαλικής του ζωής, τη σεξουαλική διεκδίκηση και τη συντροφικότητα. Η ερωτική επιθυμία καθώς και η ανάγκη για σεξουαλική ικανοποίηση θα ωθήσουν τον έφηβο ή και τον αυριανό ενήλικα άνδρα στη σεξουαλική διεκδίκηση και την αναζήτηση ενός ερωτικού συντρόφου με τον οποίο θα μοιραστεί την ερωτική του επιθυμία, τη σεξουαλική του διέγερση αλλά και την ηδονική του κορύφωση, ξεφεύγοντας από την μοναχική αυνανιστική συνήθεια των εφηβικών του χρόνων.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως παρατηρείται πως ο αυνανισμός εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την ενηλικίωση του άνδρα. Διερευνώντας το πώς η συνέχιση του αυνανισμού στην ενήλικη περίοδο καθρεφτίζει τον ψυχισμό του άνδρα, παρατηρούμε πως εκφράζει την ανασφάλεια του, το ‘βόλεμα’, την έλλειψη διεκδίκησης και τη συναισθηματική απομόνωση. Ακόμη, συχνά παρατηρούμε πως ο άνδρας ο οποίος βιώνει ανασφάλεια στη διεκδίκηση ερωτικού συντρόφου καταλήγει στον αυνανισμό ως υποκατάστατο της πραγματικής επαφής που βραχυπρόθεσμα του προσφέρει αποτέλεσμα καθώς μπορεί και ικανοποιείται σεξουαλικά με αυτό τον τρόπο, μακροπρόθεσμα όμως τον ζημιώνει καθώς ενισχύει τη δειλία, το φόβο αλλά και τη μειωμένη διεκδικητικότητα. Η αυνανιστική συνήθεια λοιπόν φαίνεται να καθηλώνει τον άνδρα σε ένα φαινόμενο ‘σεξουαλικού αυτισμού’ οδηγώντας τον στον αδιέξοδο δρόμο της ψυχρότητας και της συναισθηματικής μοναξιάς.

Στο κέντρο μας αλλά και μέσα από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας που προσφέρεται δωρεάν σε όσους θέλουν να μάθουν για ένα σεξουαλικό πρόβλημα, ακούμε συχνά περιπτώσεις γυναικών οι οποίες θορυβούνται από την αυνανιστική συνήθεια του συντρόφου τους ή ακόμη άνδρες που καλούν για να εκφράσουν την καθήλωση τους στον αυνανισμό μέσω της χρήσης πορνογραφικού υλικού και την επακόλουθη μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας για τη σύντροφό τους. Επιπλέον, βλέπουμε ζευγάρια όπου η γυναίκα συνήθως είναι εκείνη που "φέρνει" τον άνδρα με το ζόρι (στην αρχή τουλάχιστον) απειλώντας τον πως θα τον εγκαταλείψει εάν δεν έρθει μαζί της στον ειδικό, καθώς τον έχει "πιάσει" να αυνανίζεται πίσω από έναν υπολογιστή, ένα τάμπλετ ή ακόμη και το κινητό του, αποφεύγοντας την σεξουαλική συνεύρεση μαζί της.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να τονίσουμε πως ο αυνανισμός μέσα στο πλαίσιο μιας σεξουαλικά ολοκληρωμένης σχέσης, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης του ζευγαριού τόσο σε ερωτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Επίσης, ο αυνανισμός έχει ‘κατηγορηθεί’ σημαντικά για το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης αλλά και για την εμφάνιση άλλων σεξουαλικών προβλημάτων.

Να τονίσουμε βέβαια, πως μπορεί να υπάρχει μέσα στο σεξουαλικό παιγνίδι των δύο συντρόφων, όπου εκεί πλέον δεν υπάρχει αποστασιοποίηση, καθώς το ζευγάρι "δίνει και παίρνει" ικανοποίηση και ηδονή ο ένας μέσα από τον άλλον.

Όταν όμως ο άνδρας (το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα) σταματά να μοιράζεται την επιθυμία του, τη διέγερση και τον οργασμό του με την σύντροφο του, τότε ουσιαστικά αποστασιοποιείται από τη σχέση τους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι σύντροφοι να μιλούν ανοιχτά για την ερωτική τους ζωή διεκδικώντας την αμοιβαία συμμετοχή τους στην ερωτική πράξη και ακόμη σημαντικότερα την αμοιβαία ηδονή που τους προσφέρει.

*Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com - Βρείτε μας και στο Facebook


Αναζήτηση