Μόνο για γυναίκες: Υγιές καλοκαίρι χωρίς "γυναικείες ενοχλήσεις"Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού!
Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, μπάνια, παραλίες, αμμουδιές... Όλοι και όλες μας προσπαθούμε να αφεθούμε στη καλοκαιρινή αγκαλιά και να χαλαρώσουμε από έναν δύσκολο χειμώνα.

Εκτός όμως από το αντηλιακό μας, εμείς οι γυναίκες χρειάζεται να προσέξουμε και την υγιεινή μας, τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει να βρισκόμαστε στη παραλία, το που καθόμαστε και "όλα αυτά" που μας απειλούν για μυκητιάσεις, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και γενικότερα "κινδύνους της παραλίας" και του καλοκαιριού.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις;
Η φυσιολογική έκκριση του κόλπου έχει όξινο pH (περίπου 4,5) και αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, κύτταρα, μικροοργανισμούς, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Στον κόλπο υπάρχει μια αρκετά πολύπλοκη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μικροβίων. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε μπορεί κάποιο μικρόβιο να υπεραναπτυχθεί εις βάρος των υπολοίπων και να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Είναι προφανές, επομένως, ότι κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί και από μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Βασικός ρυθμιστής της κατάστασης είναι το pH, καθώς και η προσφορά γλυκογόνου και γλυκόζης που χρησιμοποιούνται ως θρεπτικά υλικά των μικροβίων.

Συχνές ουρολοιμώξεις: Φαινόμενο του καλοκαιριού!
Οι ουρολοιμώξεις είναι ένας από τους εφιάλτες των γυναικών αφού τα συμπτώματά τους (ατελής ούρηση, συχνουρία, κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Ειδικά το καλοκαίρι όμως, φαίνεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται καθώς το μπάνιο σε ακατάλληλα νερά, η επαφή με την ξαπλώστρα ή την άμμο, η ζέστη και οι πιο συχνές σεξουαλικές επαφές είναι μάλλον κακός συνδυασμός.

Πως θα προλάβετε :
• Πίνετε άφθονα υγρά (8-10 ποτήρια νερό καθημερινά) καθώς και ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι (κράνα) την ημέρα.
• Ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
• Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό
• Χρησιμοποιείτε μόνο τη δική σας πετσέτα στην άμμο η στην ξαπλώστρα
• Σωστή υγιεινή της γεννητικής περιοχής

Τι είναι η κολπίτιδα;
Ως κολπίτιδα αναφέρεται η φλεγμονή του κόλπου δηλαδή λοίμωξη από κάποιο μικροοργανισμό, κατάσταση αρκετά συχνή και ευκόλως θεραπεύσιμη, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πως δημιουργούνται οι κολπίτιδες;
Συχνές οι κολπίτιδες καθώς ευνοούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού. Η ζέστη και η υγρασία που έχει η γεννητική περιοχή τις περισσότερες ώρες της ημέρας το καλοκαίρι, βοηθούν στην ανάπτυξη των μικροβίων, αν δεν είμαστε περισσότερο επιμελείς με την υγιεινή της περιοχής, σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Προκαλούνται κυρίως από μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται στις βρεγμένες πετσέτες, την άμμο η από άλλα μικρόβια, από μολυσμένα νερά (στη θάλασσα ή την πισίνα) και εμφανίζονται κυρίως με κνησμό και αυξημένες εκκρίσεις.

Πολλά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα: στρεπτόκοκκοι, εντερόκοκκοι, γονόκοκκος, αιμόφιλος του κόλπου, χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα. Βεβαία χωρίς συμπτώματα κολπίτιδας αλλά με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία είναι και οι ιοί HPV (που προκαλούν τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) και ο ιός του AIDS που είναι θανατηφόρος, αν και σήμερα υπάρχει συντηρητική φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, που πολλές φορές το καλοκαίρι δεν γίνεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Πως θα προλάβω κολπίτιδες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;:
• Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό
• Πλένετε καλά τα μαγιό σας μετά το μπάνιο
• Μην ανταλλάσσετε μαγιό με άλλους
• Πλένετε την γεννητική περιοχή συχνά καθημερινά με ειδικά σαπούνια και ξεπλένετε με άφθονο νερό
• Μην χρησιμοποιείται αντισηπτικά, εκτός αν σας το έχει συμβουλέψει γυναικολόγος
• Στην παραμικρή ενόχληση επικοινωνήστε η επισκεφθείτε τον γυναικολόγο για να σας δώσει την κατάλληλη λύση
• Χρησιμοποιείτε μόνο τη δική σας πετσέτα
• Απλώνετε πετσέτα στην άμμο η στην ξαπλώστρα
• Μην περπατάτε ξυπόλητοι (παραλία, πισίνα)
• Χρησιμοποιείτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα.
• Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών
• Μετά την αφόδευση σκουπίζεστε ΠΑΝΤΑ με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τη μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.
• Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από 4 ώρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες

*Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Σωτηροπούλου Μυρτώ, Μαιευτήρας-Χειρουργός - Γυναικολόγος, Σεξολόγος

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com - Βρείτε μας και στο Facebook


Αναζήτηση