Άνδρας και σεξουαλική δυσλειτουργία


Ποιος άνδρας δεν έχει σκεφτεί και δεν έχει αγχωθεί με το τι θα κάνει σε περίπτωση που του εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα;

Ποιος άνδρας που έχει ήδη ένα σεξουαλικό πρόβλημα στύσης ή εκσπερμάτισης, αισθάνεται πως "είναι το ίδιο άνδρας;" Σίγουρα επίσης έχετε ακούσει: "Η γυναίκα μπορεί να κρύψει το πρόβλημά της, ο άνδρας όχι γιατί είναι κάτι που φαίνεται!"

Ναι, τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα γίνονται αμέσως αισθητά και βιώνονται κυρίως σωματικά, ενώ παράλληλα έχουν άμεση σχέση με τις λειτουργίες των γεννητικών οργάνων: του πέους και των όρχεων. Πρόκειται για προβλήματα που συχνά δημιουργούν άγχος και φόβο αποτυχίας για τον ανδρικό ρόλο, αίσθημα μειονεξίας και μειωμένου ανδρισμού απέναντι στη γυναίκα, η οποία προσδοκά και αναζητάει μαζί του τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Το πέος είναι το κυρίαρχο όργανο της ανδρικής σεξουαλικότητας και αντανακλά την ψυχική και σωματική υγεία του άνδρα. Μέσα από τον μηχανισμό της ποιοτικής στύσης, μπορεί και προβάλλει την υπόστασή του. Είναι γεγονός ότι ο άνδρας δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική του λειτουργία. Η καλή ή κακή σεξουαλική ζωή με τη σύντροφό του έχει μεγάλη σημασία γι αυτόν και μπορεί να επηρεάσει και τη σχέση τους θετικά ή αρνητικά αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό, όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα στη στύση του ή στην εκσπερμάτισή του, ο άνδρας ενοχλείται και θορυβείται μήπως απειληθεί και η σχέση με τη σύντροφό του. Παράλληλα, φορτίζεται και ο ίδιος με ψυχική ένταση και ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος απορύθμισης της ζωής του.

Πως αντιδρά ένας άνδρας με σεξουαλικό πρόβλημα;

Όπως αναφέρεται παραπάνω, για τον άνδρα η καλή σεξουαλική του λειτουργία είναι πολύ σημαντική. Όταν λοιπόν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, φοβίας, αποφευκτικής, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής η στυτική λειτουργία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της σεξουαλικής πράξης μέσα από την εισχώρηση, όπου ο άνδρας «εφορμά» στη γυναίκα. Η σημασία και επιθυμία για ποιοτική στύση, δηλαδή για στύση με σκληρότητα και διάρκεια, μπορεί να του προκαλέσει αρκετό άγχος, που δεν μπορεί να «κρύψει» την οποιαδήποτε στυτική διαταραχή. Ως συνέπεια, επικρατεί η αίσθηση ότι «εκτίθεται» απέναντι στη γυναίκα που τον βλέπει, δημιουργώντας του άγχος αυτοπαρατήρησης του πέους και της στύσης του.

Αντίστοιχα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την εμφάνιση μιας διαταραχής στην εκσπερμάτιση - της "σφραγίδας" της καλής ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας αλλά και του θηλυκού που κατάφερε και σαγήνευσε το αρσενικό και περιμένει την εκσπερμάτιση ως την αναγνώριση της έλξης και της επιθυμίας... Ο άνδρας αγχώνεται όταν βλέπει το σπέρμα του τόσο γρήγορα που όμως δεν μπορεί να καταφέρει και την σύντροφό του να κορυφώσει μαζί του και να αναγνωριστεί ως "άξιος εραστής". Την ίδια όμως ψυχική φόρτιση περνάει και όταν "δεν βλέπει καθόλου" ή "αργεί να δει" το σπέρμα του, όταν δηλαδή η εκσπερμάτιση έρχεται καθυστερημένα ή ...δεν έρχεται ποτέ (ανεσταλμένη).

Όπως και να έχει, πρόκειται για σεξουαλικά προβλήματα που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και την ερωτική επιθυμία και των δύο συντρόφων:

στον άνδρα γιατί: "Τι να την κάνω την όρεξη για σεξ, εφόσον δεν θα έχω μία καλή στύση και θα ρεζιλευτώ και πάλι, ή εφόσον θα τελειώσω τόσο γρήγορα (ή τόσο αργά που θα την κουράσω, ή δεν θα καταφέρω να τελειώσω) και θα δει πως έχω πρόβλημα..."

στη γυναίκα με το σκεπτικό: "Τι να την κάνω την ερωτική επιθυμία εφόσον εκείνος: α) "δεν με θέλει αρκετά γι αυτό έχει πρόβλημα", β) έχει πρόβλημα και δεν θα με ικανοποιήσει, γ) θα τον αγχώσω περισσότερο, τον βλέπω ότι υποφέρει με το πρόβλημά του, δ) "νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του (στην περίπτωση της πρόωρης εκσπερμάτισης), δεν τον φτιάχνω αρκετά (ανεσταλμένη και καθυστερημένη)

*Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


Αναζήτηση