Ερωτήματα γυναικών μέσης ηλικίας


Η γυναίκα στη μέση ηλικία εξακολουθεί να είναι νέα και όμορφη, κυκλωμένη όμως από άγχη και ανασφάλειες υπαρξιακές που ο χρόνος προμηνύει και η ψυχική της κατάσταση μαρτυρά.

Έτυχε να βρεθώ πρόσφατα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που μου την «έπεσαν» τρεις ενδιαφέρουσες γυναίκες, η μία 44 χρονών, εντυπωσιακά όμορφη που θα την έκανες αν δεν ήξερες την ηλικία της 25 χρονών, ενώ και οι άλλες δύο, περιποιημένες και ελκυστικές 48 και 51 χρονών αντιστοίχως. Όταν με αναγνώρισαν έπεσαν πάνω μου διψασμένες να μου μιλήσουν προβάλλοντας τη γυναικεία χάρη αλλά και την πραγματική αγωνία που ο θυμός, η ένταση και η απελπισία του «εδώ και τώρα» αναδυόταν από τα λόγια τους. Φίλες και οι τρεις, ζώντας στην Αθήνα, στη μεγάλη αυτή αστική πολυμορφία, προσπάθησαν να πάρουν απαντήσεις μου, εξιστορώντας η κάθε μία με τη σειρά παρουσία των άλλων δύο, την προσωπική τους κατάσταση, εισπράττοντας τρία αληθινά σενάρια.

Η 44χρονη και η 48χρονη χωρισμένες, η μεν πρώτη πρόσφατα, η δε δεύτερη 3 χρόνια πριν, ενώ η τρίτη των 51 χρόνων, βρίσκεται σε γάμο υπό κατάρρευση. Και οι τρείς εστίασαν στην ανάγκη μιας συναισθηματικής ισορροπίας, η μεν πρώτη ζώντας μία καινούργια γνωριμία κολυμπώντας σε πελάγη ευτυχίας αλλά με έναν σύντροφο εξαιρετικά ζηλότυπο (δεν τον αδικώ καθόλου μπροστά στην ομορφιά της) που επέμενε να του πει για το παρελθόν της και για τους άνδρες της ζωής της καταπιέζοντάς την αρκετά, δημιουργώντας ένταση και άγχος στην ίδια. Μάλιστα, εκείνη με αρκετό εκνευρισμό στο χαμόγελό της μου είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή τι πιστεύει, ότι πριν από αυτόν έκανα πεζοδρόμιο; ή πήγαινα με τον πρώτο τυχόντα; Γιατρέ, μήπως με φαντάζεται έτσι; Μήπως τον ερεθίζει η ιδέα ότι με κάνει πιο έμπειρη η πλούσια ερωτική μου ζωή και με βλέπει σαν την τέλεια ερωμένη, δεδομένου ότι εκείνος είναι 40 χρονών».

Η δεύτερη γυναίκα έχοντας ένα καλό μορφωτικό και κοινωνικό background, έχει δεσμό με έναν άνδρα 38 χρονών, που σαν τον άνεμο που φυσάει και ηρεμεί ή σαν το χέλι που γλιστράει μέσα στο νερό, κινείται και συμπεριφέρεται μαζί της. Φεύγει σιωπηλά και γυρίζει με θόρυβο απαιτώντας από εκείνη να του κάνει όλα τα κέφια και να είναι στην πρίζα χορεύοντας στους δικούς του ρυθμούς. Στην πρότασή της να μείνουν μαζί, με χάρη και γοητεία της απάντησε: «Μωρό μου, τι συντηρητικές αντιλήψεις είναι αυτές; Θες να ξενερώσουμε γρήγορα; Δεν σου αρέσει που η σχέση μας κινείται σαν το φτερό του ανέμου;» (Μεταξύ μας δεν έχει και άδικο...)

Η τρίτη γυναίκα, πιο συντηρητική και συγκρατημένη κουβαλώντας στα 51 της χρόνια μια σωστή μάνα, αλλά μάλλον καταπιεστική σύντροφο, αισθάνεται ότι ο άνδρας της, πετυχημένος επιχειρηματίας με επενδύσεις στο εξωτερικό, έχει ήδη φύγει από τη σχέση τους, αφού πια σχεδόν τρία χρόνια ούτε την πλησιάζει σεξουαλικά, ούτε της εκφράζει τρυφερά και ερωτικά συναισθήματα.

Κατάλαβα για μία ακόμη φορά, ότι και εκτός του γραφείου μου (μήπως πρέπει εκεί που με καλούν να κουβαλάω μαζί μου και την επαγγελματική μου καρέκλα...), η μέση ηλικία, ιδιαίτερα στη γυναίκα είναι ένα σταυροδρόμι με δρόμους που έρχονται αλλά και πολλαπλούς που φεύγουν. Η γυναίκα που είναι μία ερωτική, σεξουαλική γκόμενα, προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της με τη μαχητικότητα που την διακρίνει, τη νεανικότητα που συντηρεί, τη λογική που την χρεώνει αλλά και την γκρίνια που την κάνει να ξύνεται, να ψάχνεται και να φοβάται το παρακάτω ως κάτι μοιραίο και τραγικό. Κυνηγάει τον άνδρα που αγαπά από τη μία αλλά αισθάνεται ότι δεν είναι αρεστή από την άλλη, ενώ πια μέσα στο κολύμπι του διαζυγίου που αυξάνει όλο και πιο πολύ για περισσότερους ανθρώπους γεννιέται ένα ουσιαστικό ερώτημα: Είναι η μέση ηλικία ένας νέος κύκλος ζωής; Η γυναίκα αισθάνεται ότι ψάχνεται περισσότερο και παγιδεύεται μέσα σε αυτό; Ο άνδρας είναι πιο θορυβώδης γιατί βέβαια δεν περνάει τη δική της κλιμακτήριο αλλά σίγουρα βλέπει τα νιάτα του να φεύγουν και τα φράγκα του να ...κουδουνίζουν σε τρυφερές και μικρές υπάρξεις που η κρίση του σήμερα, τις κάνει πιο «πεινασμένες» και εύκολες στο να δώσουν και να πάρουν μεταξύ της λαγνείας και της υλικής επιβεβαίωσης.

*Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".