Ο σημαντικός ρόλος της τεστοστερόνης στη σεξουαλική ζωή του άνδρα


Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η στυτική δυσλειτουργία, εκτός από δυσάρεστη για τον άνδρα, είναι και ένας σημαντικός δείκτης της υγείας του καρδιαγγειακού του συστήματος, αλλά και της γενικότερης κατάστασής του.

Ένας σεξουαλικά δραστήριος άνδρας έχει μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ στους μισούς από αυτούς που έχουν στυτική δυσλειτουργία θα ακολουθήσει στεφανιαία νόσος μέσα στην επόμενη τριετία.

Λιγότεροι από 1 στους 3 απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δε θέλουν να το παραδεχθούν ή τέλος διότι προμηθεύονται αναστολείς φωσφοδιεστεράσης από το φαρμακείο χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευθεί τον ειδικό. Χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος για τη σωστή, έγκαιρη και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και σημαντικότερος για τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της κάθε άλλο παρά γνωστοί μας είναι, η έλλειψή της έχει τρομακτική επίδραση στην ποιότητα ζωής του άνδρα. Η τεστοστερόνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (μέσω των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη, οκυτοκίνη και μονοξείδιο του αζώτου) και περιφερικά στους ιστούς των σηραγγωδών σωμάτων του πέους (νευρικές απολήξεις, λείες μυϊκές ίνες, ενδοθήλιο των αγγείων, ινώδη χιτώνα). Σε έναν άνδρα με χαμηλές τιμές τεστοστερόνης (<8 nmol/L) σταδιακά τα σηραγγώδη θα υποστούν εκφύλιση, με απώλεια λείων μυϊκών ινών και εναπόθεση ινοβλαστών και λιπωδών κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια του ινώδη χιτώνα τους. Με άλλα λόγια χάνουν σταδιακά τη λειτουργικότητα του πέους τους. Η κατάσταση δε σταματάει εδώ, γιατί τον υπογοναδισμό ακολουθούν και άλλα προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και η καρδιαγγειακή νόσος. Η ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης αποτελεί μέρος ενός γενικότερου προβλήματος υγείας του άνδρα, που δεν εντοπίζεται μόνο στη σεξουαλικότητά του, το γνωστό και ως μεταβολικό σύνδρομο.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να εκδηλωθεί στον άνδρα ως μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ελάττωση του αριθμού των νυκτερινών στύσεων, παράταση του χρόνου της εκσπερμάτισης ή μείωση του όγκου του σπέρματος. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει αίσθημα εύκολης κόπωσης ή απώλεια δύναμης, διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών, του συναισθήματος, της διάθεσης και του ύπνου, παχυσαρκία, οστεοπενία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, διαταραχές των λιπιδίων κλπ. Μπορεί να εμφανίζεται δηλαδή όλη η κλινική εικόνα του μεταβολικού συνδρόμου. Με μια απλή εξέταση αίματος ο άνδρας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα του και εάν είναι μικρότερα από 12,1 nmol/L τότε θεωρείται ότι είναι υπογοναδικός. Σκόπιμο είναι να γίνονται τουλάχιστον δύο διαδοχικές μετρήσεις των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα πριν προχωρήσουμε στη διάγνωση του συνδρόμου και στον περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο που απαιτείται.

Πλέον η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη θεωρείται επιβεβλημένη. Αν και κάποιοι ακόμα την αμφισβητούν, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος του υπογοναδικού άνδρα. Η αποτελεσματικότητά της είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας (ωφελεί περισσότερο τους νέους άνδρες και λιγότερο τους γηραιότερους), με την αρχική βελτίωση να εμφανίζεται μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες (αφορά κυρίως την ερωτική επιθυμία και την εκσπερμάτιση), ενώ η στυτική λειτουργία μπορεί να χρειασθεί μέχρι και έξι μήνες για να βελτιωθεί. Μάλιστα τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι η στυτική λειτουργία βελτιώνεται συνεχώς τους πρώτους δώδεκα μήνες της θεραπείας. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα είναι από του στόματος δισκία, γέλη ή αυτοκόλλητα για διαδερμική απορρόφηση και με τη μορφή της ενδομυϊκής ένεσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται μια με δύο φορές το χρόνο με μετρήσεις των επιπέδων της τεστοστερόνης, του αιματοκρίτη και του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άνδρες που επιθυμούν τη γονιμότητα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να συγχορηγήσουμε χαμηλές δόσεις γοναδοτροπινών ή κλομιφαίνη.

Ο τρόπος που μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε την τεστοστερόνη και τον υπογοναδικό άνδρα αλλάζει. Πλέον η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη θεωρείται ασφαλής και πολύ ωφέλιμη για τον άνδρα. Με την αναπλήρωση της τεστοστερόνης δεν αντιμετωπίζεται μόνο η διαταραχή στη σεξουαλικότητα, αλλά και οι συνυπάρχουσες επιπτώσεις του υπογοναδισμού που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο. Μετά τις τελευταίες μελέτες έχουν χαραχθεί στρατηγικές για θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι πλέον στην ευχέρεια του ειδικού να γίνει σωστή διάγνωση και να επιλεχθεί η καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Δρ Παπαϊωάννου Γιάννης Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".