Άνδρας, γυναίκα και πορνόΕίναι γεγονός πως σήμερα, κάποιος που θέλει να παρακολουθήσει πορνό, δεν χρειάζεται να σηκωθεί από τον καναπέ του ή ακόμα και το γραφείο του για να το αναζητήσει, εφόσον το διαδίκτυο με το πάτημα ενός κουμπιού έχει κάνει πολύ εύκολη την ανεύρεση και παρακολούθησή του.

Γιατί ο άνδρας ζητάει το πορνό;

1. Διαφορές στη σεξουαλική λειτουργία των δύο φύλων. Ο άνδρας είναι εκείνος που "ζητάει" το οπτικό ερέθισμα, εκείνος που διεγείρεται περισσότερο με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη η γυναίκα παρουσιάζεται πιο εγκεφαλική, με αποτέλεσμα να μην της φτάνει μόνο το οπτικό ερέθισμα.

2. Ένας δεύτερος λόγος που ο άνδρας βλέπει περισσότερο πορνό, είναι δοσμένος από τη φύση: ο ανδρικός εγκέφαλος ερεθίζεται εύκολα σεξουαλικά, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί το είδος όποτε του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Αντίθετα, ο γυναικείος εγκέφαλος χρειάζεται να λάβει υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως η ασφάλεια στο μεγάλωμα των παιδιών.

3. Νέα θεωρία επίσης, υποστηρίζει πως ο σεξουαλικός ερεθισμός που προκαλείται από το πορνό, συνδέεται με νευρώνες του εγκεφάλου, που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που μάλιστα έχει την ηδονή ως αποτέλεσμα.

Βλέπει και η γυναίκα πορνό;
Ναι, βλέπει και η γυναίκα πορνό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας ερωτικού περιεχομένου Pornhub για το έτος 2015, φαίνεται πως διαμορφώνονται εξίσου και από τα δύο φύλα, καθώς οι γυναίκες που βλέπουν πορνό αποτελούν το 24% του συνολικού ποσοστού (σύμφωνα με το συγκεκριμένο site).

Το πορνό στη σχέση

Στο χώρο μας έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαιτίας του πορνό. Έχουμε λοιπόν παρατηρήσει μέσα από τη μελέτη των ζευγαριών που μας επισκέπτονται, ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο τα παράπονα της/του συντρόφου για σεξουαλική απομάκρυνση, καθώς πλέον η σεξουαλική ικανοποίηση έρχεται με αυνανιστική καταναγκαστική πορνογραφικού περιεχομένου συμπεριφορά.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μπαίνει το πορνό μέσα στη σχέση; Μπορεί να την επηρεάσει; Και αν ναι, την επηρεάζει θετικά ή αρνητικά; Η απάντηση είναι εξαρτάται:

• αν οι δύο σύντροφοι παρακολουθούν μαζί κάποιες φορές πορνό για να ενισχύσουν, να εμπλουτίσουν και να δώσουν μία φρέσκια νότα στη σεξουαλική τους ζωή.
• αν η χρήση του γίνεται με τη θέληση και των δύο και αν δεν είναι απαραίτητη η χρήση του κάθε φορά για να μπορέσουν να ερεθιστούν και να διεγερθούν.
• αν το πορνό έρχεται για να διώξει την σεξουαλική φαντασίωση, καθώς η παρακολούθησή του γίνεται μηχανικά ή και καταναγκαστικά πολλές φορές...

Τι να κάνουμε αν ο σύντροφός μας βλέπει πολύ πορνό; Πώς να το χειριστούμε.

Αν αισθανθείτε πως ο σύντροφός σας βλέπει πολύ πορνό, αν νιώθετε πως η ερωτική σας ζωή έχει πάρει την κατιούσα, τότε χρειάζεται να του μιλήσετε. Όχι να τον κατηγορήσετε ως ψυχικά άρρωστο όπως βλέπουμε πολλές φορές, αλλά να του επισημάνετε πως η σχέση σας αντιμετωπίζει πρόβλημα και πως δεν είστε διατεθειμένη να το δεχτείτε. Ζητήστε του να δείτε έναν ειδικό, αν εκείνος αρνείται, κάντε το βήμα μόνη σας έστω στην αρχή. Αν ο σύντροφος έχει εθιστεί στο πορνό, τότε χρειάζεται ακόμα περισσότερο η βοήθεια ειδικού που θα τον βοηθήσει να βγει από τη συνήθειά του αυτή, να καταλάβει τη καταναγκαστική αυτή συμπεριφορά του, να δει για ποιους λόγους κατέφυγε εκεί, αν μπορεί να ξαναδεί την σύντροφό του το ίδιο ερωτικά και αισθησιακά, την εξαρτητική προδιάθεση, το κίνητρο, κλπ.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


Αναζήτηση