Γυναικεία Απιστία (μέρος Α')


Πολλά λέγονται για την απιστία, ενώ φαίνεται πως στο μυαλό των περισσότερων είναι ο άνδρας που έχει τα πρωτεία. Ο άνδρας άλλωστε είναι και εκείνος που "συγχωρείται" πιο εύκολα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει: "Καλά, άνδρας είναι!", "Μην σε νοιάζει, σε σένα θα γυρίσει!" Τι γίνεται όμως όταν άπιστη είναι η γυναίκα;

1) Πόσο συχνά απατούν οι γυναίκες;
Όπως γνωρίζουμε, ο άνθρωπος θεωρείται ον πολυγαμικό, που σημαίνει ότι και οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες μπορούν να είναι εν δυνάμει άπιστοι. Παρατηρώντας την εξέλιξη στη σεξουαλική συμπεριφορά μέσα από την απελευθέρωση στις τελευταίες δεκαετίες, θα λέγαμε ότι η γυναικεία σεξουαλική συμπεριφορά έχει δεχτεί τις περισσότερες αλλαγές, καθώς η γυναίκα μιμείται τον άνδρα και τον αντιγράφει σε πολλά σημεία του, γίνεται πιο δυναμική, ανεξάρτητη, περισσότερο επιθετική, ενώ παράλληλα τον ανταγωνίζεται. Έτσι λοιπόν, μπαίνει στο χορό και η απιστία, όπου η γυναίκα σήμερα φλερτάρει και κάνει την πρώτη κίνηση στη διεκδίκηση ενός άνδρα. Διεκδικεί περισσότερο, είναι περισσότερο οικονομικά ανεξάρτητη, μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι έχει τις ίδιες δυνατότητες, όπως και ο άνδρας. Η απιστία της μπορεί να αφορά μία περιστασιακή ή πιο μακροχρόνια σχέση, είτε είναι παντρεμένη είτε πρόκειται για τη σταθερή της σχέση.

2) Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι για να απατήσουν;
Η γυναικεία απιστία στηρίζεται περισσότερο στην μη κάλυψη των αναγκών της από το σύντροφο. Ανάγκες συναισθηματικές, ανάγκες σεξουαλικές.

Στις συναισθηματικές ανάγκες εντάσσονται η ασφάλεια που θέλει η γυναίκα να νιώθει από τον άνδρα που έχει δίπλα της, ο θαυμασμός του προς αυτές, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η συναισθηματική του έκφραση προς αυτήν.

Στις σεξουαλικές ανάγκες εντάσσονται η σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και όλες οι ερωτικές συμπεριφορές που την τονώνουν συναισθηματικά, θέλει δηλαδή από τον σύντροφό της να νιώθει ποθητή, να την κολακεύει, να της δείχνει ότι γι αυτόν είναι ή μία και μοναδική αιθέρια σεξουαλική του παρτενέρ και σύντροφος. Γιατί, ποιος άνθρωπος είναι αυτός που δεν του αρέσει να τον καλακεύουν και να νιώθει ξεχωριστός;

Τέλος, μια γυναίκα μπορεί να απιστήσει όταν νιώσει ότι ο άντρας της δε την ποθεί όπως πρώτα ή όταν ξέρει ότι τα θέλω τους δεν είναι τα ίδια ή όταν ξέρει ότι ασχολείται με άλλη γυναίκα και νιώθει παραμελημένη, ο εγωισμός της και η αυτοεκτίμηση της δε της επιτρέπουν να μείνει εκεί.

Υπάρχουν επίσης γυναίκες που απιστούν για να ...απιστήσουν! Όπως αναφέραμε η ανθρώπινη φύση είναι πολυγαμική. Απλά η διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι έχουν ηθικούς κώδικες που μπορούν να τους κρατήσουν στη μονογαμία για χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε σχέση ή ακόμη και για όλη τους τη ζωή...

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αυτός είναι από μόνος του ένας λόγος να μη μπορούμε να προβλέψουμε το λόγο απιστίας της κάθε γυναίκας.

3) Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες για να το κρύψουν;
Όταν κάποιος θέλει να κρύψει το ...ένοχο μυστικό του, μπορεί να σκαρφιστεί πολλών ειδών δικαιολογίες. Μάλιστα, όσο πιο πλούσια φαντασία έχει, τόσο πιο ποικιλόμορφες αιτιολογίες μπορεί να χρησιμοποιεί. Η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες, είναι ότι ο άνδρας μπορεί πιο εύκολα να «πιαστεί», καθώς είναι περισσότερο απρόσεχτος. Η γυναίκα που έχει μάθει να δίνει σημασία και ασχολείται περισσότερο με την λεπτομέρεια (καλώς ή κακώς πολλές φορές), είναι πιο προσεκτική, καθώς φροντίζει οι δικαιολογίες της να είναι πιο λογικοφανής!

4) Είναι πιο συχνό το φαινόμενο σε κάποιες ηλικίες;
Η απιστία δεν έχει ηλικία. Όπως προαναφέραμε, όλοι είμαστε εν δυνάμει άπιστοι, ασχέτως της ηλικία μας. Απλά, μπορεί η απιστία να είναι πιο αισθητή και λιγότερο δικαιολογημένη σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου θεωρούμε ότι ο άνθρωπος είναι πιο ώριμος συναισθηματικά, καθώς εξελίσσεται στη ζωή του και πραγματοποιεί τους στόχους του και τα όνειρά του. Αντίθετα, στις πιο μικρές ηλικίες όπου θεωρείται πιο ανώριμος συναισθηματικά ο καθένας, είναι πιο δικαιολογημένη η απιστία για λόγους επιβεβαίωσης, μεγαλύτερης σεξουαλικής εμπειρίας... είναι θέμα προσωπικότητας της κάθε γυναίκας. Μπορεί μια γυναίκα να θέλει να επιβεβαιώνεται συνεχώς ανεξαρτήτου ηλικίας. Μπορεί να έχει σχέση και να είναι προκλητική αλλά και άπιστη. Απλά η απιστία σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου υπάρχουν και παιδιά από πίσω, ίσως έχει μεγαλύτερο κόστος!

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".