Κατάθλιψη στον άνδρα και σεξουαλικά προβλήματα


Μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή η οποία στις ημέρες μας γίνεται όλο και πιο συχνή ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού στρώματος και ηλικιακής ομάδας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες θα παρουσιάσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα τελευταία 40-50 χρόνια έχει διαπιστωθεί μια αύξηση της συχνότητας της νόσου, κάτι που πιθανώς να σχετίζεται με τον τρόπο που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Πράγματι, για τους περισσότερους ανθρώπους το νέο μοντέλο ζωής γίνεται όλο και πιο στρεσογόνο. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις και οι πιεστικές συνθήκες που κυριαρχούν στις περισσότερες κοινωνίες προκαλούν στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που ανήκει στις συναισθηματικές διαταραχές. Ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του, όπως αυτή φαίνεται από την καθημερινή του ζωή. Τα συμπτώματα αυτά είναι κακή διάθεση που τη νιώθει το άτομο συχνά και οι γύρω του παρατηρούν ότι το άτομο φαίνεται θλιμμένο και άκεφο.

Επίσης, συχνά υπάρχει απώλεια του ενδιαφέροντος για ασχολίες και δραστηριότητες που ήταν πάντα ευχάριστες. Η κακή διάθεση φαίνεται να καθιστά αδύνατη την απόλαυση της ζωής και τίποτα πλέον δε φαίνεται να προσφέρει ευχαρίστηση. Η κακή διάθεση στην κατάθλιψη είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με εκείνη που νιώθει ένα άτομο σε μια στιγμή απογοήτευσης. Είναι ένα συνεχές και έντονο αίσθημα λύπης, κενού και συναισθηματικού μουδιάσματος. Επίσης μπορεί να υπάρχει δυσκολία στον ύπνο και προβλήματα στη λήψη τροφής, είτε αύξηση είτε μείωση της όρεξης για φαγητό.

Συχνά υπάρχει και σωματική κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας που βασανίζουν ακόμη περισσότερο το άτομο. Η σωματική κούραση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι τόσο έντονη που ο πάσχων να αισθάνεται σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιήσει έστω και απλές δραστηριότητες. Παράλληλα, είναι πιθανό να υπάρχει δυσκολία σε γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Επιπλέον, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι σημαντικός ως προσωπικότητα.

Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου το άτομο μπορεί να σκεφτεί να κάνει το ίδιο κακό στον εαυτό του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι η κατάθλιψη είναι μια νόσος που «χτυπάει» περισσότερο τις γυναίκες, στην εποχή μας φαίνεται ότι όλο και πιο πολλοί άνδρες παρουσιάζουν κατάθλιψη. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή. Πράγματι, η κατάθλιψη σε έναν άνδρα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική του λειτουργία, προκαλώντας του στυτική δυσλειτουργία, δυσκολία στην εκσπερμάτιση και μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Βέβαια, τα ευχάριστα νέα είναι ότι η κατάθλιψη, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί και μάλιστα αποτελεσματικά. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη και έκαναν θεραπεία, βελτιώθηκαν σημαντικά.

5 αλήθειες για την κατάθλιψη

  • Η κατάθλιψη δεν είναι μια «γυναικεία» ασθένεια, αλλά προσβάλλει στην εποχή μας πολλούς άνδρες.
  • Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ενήλικες παρουσιάζει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του.
  • Τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που επηρεάζει αρνητικά το σώμα και την ψυχή.
  • Οι άνδρες με κατάθλιψη πολλές φορές παρουσιάζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή, όπως μειωμένη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".