Γιατί τα Παντρεμένα Ζευγάρια Προγραμματίζουν το Σεξ;


Κατά την έναρξη μίας νεοσύστατης σχέσης, το σεξ συνήθως αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, που εμπνέονται ο ένας από το πρόσωπο του άλλου, που επιθυμούν να νιώσουν ο ένας το σώμα του άλλου, να αγαπηθούν και να αντλήσουν εγκεφαλική ηδονή.

Σταδιακά όμως, και καθώς το ζευγάρι ενώνεται με όλο και περισσότερα χρόνια κοινών εμπειριών, σκέψεων και συμπεριφορών, τότε η συχνότητα των σεξουαλικών του συνευρέσεων, το πάθος και ο αυθορμητισμός, που συνόδευαν την έναρξη της σχέσης τους, αρχίζουν να φθίνουν. Μάλιστα, μετά το πέρας της έλευσης του γάμου και την απόκτηση του πρώτου τέκνου, η σεξουαλική ζωή μεταξύ των συντρόφων φαίνεται να τοποθετείται για τα καλά στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο του Kinsey, ένα παντρεμένο ζευγάρι, ενδεχομένως να αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, προκειμένου το ζευγάρι να διατηρήσει το ενδιαφέρον του ζωντανό και να σώσει το γάμο του. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου, το 22 % των παντρεμένων γυναικών, μεταξύ των ηλικιών 50 και 59 στις Η.Π.Α, δήλωσαν, ότι δεν είχαν κάνει καθόλου σεξ το προηγούμενο έτος, ενώ το 20,6 % των παντρεμένων ανδρών έκανε λόγο για έλλειψη του σεξ στο γάμο του.

Πλεονεκτήματα Προγραμματισμένου Σεξ

• Ο προγραμματισμός βάζει το σεξ στο ημερολόγιο, και επομένως το ανάγει σε προτεραιότητα.
• Βοηθάει τα πολυάσχολα παντρεμένα ζευγάρια να διατηρήσουν τη σωματική και συναισθηματική οικειότητα μεταξύ τους.
• Συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, που προκαλεί η προσπάθεια εναρμονισμού ανάμεσα στην εργασία και στα οικογενειακά καθήκοντα, σε άνδρες και γυναίκες.
• Διευκολύνει τους γονείς, που έχουν μικρά παιδιά, να απολαύσουν τα ερωτικά στοιχεία της σχέσης τους με ασφάλεια.
• Ενισχύει την ανάγκη αυτό-φροντίδας και επιμέλειας της εμφάνισης και της υγείας τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, που επιδιώκουν να είναι σεξουαλικά ποθητοί και δεν «αφήνονται» στο χρόνο.
• Παροτρύνει τους συντρόφους να κλείνουν ραντεβού και να φλερτάρουν μεταξύ τους (μέσα από απροσδόκητα μηνύματα ή τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας), προσδίδοντας στοιχεία νεανικότητας και αυθορμητισμού στη σχέση τους.

Μειονεκτήματα Προγραμματισμένου Σεξ
• Χάνεται ο αυθορμητισμός και ο συναισθηματισμός μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.
• Το σεξ μπορεί να μετατραπεί σε αγγαρεία
• Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσδοκίες που καλλιεργούμε για το προγραμματισμένο σεξ (σε γενέθλια, διακοπές, γιορτινές μέρες) ματαιώνονται.

Γενικές Συμβουλές

Να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι η θέσπιση μίας κοινής ημέρας ελεύθερου χρόνου για το ζευγάρι εντός της εβδομάδας, δεν συνάδει απαραίτητα με τη σεξουαλική επαφή. Οι σύντροφοι μπορούν να κουβεντιάσουν, να γευματίσουν, να περπατήσουν και να συμμετέχουν από κοινού σε μία δραστηριότητα, χωρίς να καταλήξουν απαραίτητα στο κρεβάτι. Το σημαντικό εδώ είναι, ότι θα έχουν αφιερώσει ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο στη σχέση τους.

Προγραμματίστε τη συνεύρεση σας σε χρόνο, που πιστεύετε, ότι και εσείς και ο σύντροφός σας θα έχετε περισσότερη ενέργεια (π.χ., μπορεί να είναι νωρίς το πρωί και λίγο πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας ή νωρίς το απόγευμα ενός Σαββατοκύριακου όπου τα παιδιά λείπουν με τους γονείς σας).

Βρείτε αυτό που λειτουργεί και για τους δυο σας, και κάντε το μια συνήθεια. Το γεγονός αυτό, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα σεξουαλικά σας κίνητρα και τον ενθουσιασμό σας.

Να έχετε εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στον/στην σύντροφο σας και να είστε πάντα αυθόρμητη/ος και ειλικρινής μαζί του/της.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".