Skip to main content
Η γυναίκα σύντροφος μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα της (Μέρος Β')

Η γυναίκα σύντροφος μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα της (Μέρος Β')


Διερευνώντας τα σεξουαλικά προβλήματα με τα οποία μπορεί να βρεθεί ‘αντιμέτωπος’ ένας άνδρας παρατηρούμε πως κεντρικό ρόλο τόσο στο πως ο άνδρας αυτός βιώνει ο το πρόβλημά του όσο και στο πώς το αντιμετωπίζει θεραπευτικά παίζει η γυναίκα. Η γυναίκα σύντροφος που αποτελεί τον ερωτικό του στόχο, το ερέθισμα για τη σεξουαλική του διέγερση, τον άνθρωπο που του προσφέρει αλλά και με τον οποίο μοιράζεται τη σαρκική ηδονή.

Μια γυναίκα που βλέπει πως ο άνδρας της δεν μπορεί να έχει τη σεξουαλική ορμή που είχε άλλοτε, που συνειδητοποιεί πως μέσα στην ερωτική επαφή η στύση του χαλαρώνει και χάνεται, συχνά δείχνει να ‘ανέχεται’ το πρόβλημα αυτό, να παρηγορεί και να υποστηρίζει το σύντροφό της με φράσεις όπως ‘μην το σκέφτεσαι’ ή ‘συμβαίνει σε όλους’. Παρότι η γυναίκα σύντροφος θεωρεί πως με αυτή της τη στάση δεν επιβαρύνει το σύντροφό της, ενδέχεται να κάνει μια λάθος εκτίμηση ενόσω αφήνει τον άνδρα της να αισθάνεται ότι εκείνη δε συμμερίζεται την αγωνία του για το πρόβλημά του ή ακόμη ότι στέκεται απαθής και αδιάφορη σε αυτή την αλλαγή της ερωτικής τους ζωής.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις παρατηρούμε πως η γυναίκα σύντροφος θυμώνει, ερμηνεύοντας τη στυτική δυσλειτουργία του άνδρα ως έλλειψη ερωτικής επιθυμίας για την ίδια ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η γυναίκα σκέφτεται το ενδεχόμενο ο σύντροφος της να έχει δημιουργήσει κάποια άλλη σχέση η οποία απορροφά όλη του τη σεξουαλική ορμή και διέγερση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η γυναίκα η οποία καταλογίζει την ευθύνη του σεξουαλικού προβλήματος στον άνδρα, τον βυθίζει ακόμη περισσότερο στο συναίσθημα της απελπισίας του αφήνοντάς τον να νιώθει μόνος, σεξουαλικά ανεπαρκής, εκτεθειμένος και ένοχος.

Παρατηρώντας το πώς η γυναίκα αντιδρά στο σεξουαλικό πρόβλημα της γρήγορης εκσπερμάτισης του συντρόφου της, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού σε όλα τα ηλικιακά στάδια, διαπιστώνουμε ότι όπως και η διαταραχή της στύσης έτσι και το γρήγορο τελείωμα των σεξουαλικών επαφών προκαλεί σημαντικό άγχος στη γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα η σύντροφος που νιώθει πως δεν μπορεί να προσδοκά τον οργασμό της μέσα από τη διείσδυση, απογοητεύεται και στέκεται αρχικά αμήχανα μπροστά στο πρόβλημα του συντρόφου της. Η αμηχανία αυτή συχνά εξελίσσεται σε θυμό και χρέωση του άνδρα ο οποίος στα μάτια της συντρόφου του ‘είναι εγωιστής , αδιαφορεί για τις δικές της ανάγκες και τον ενδιαφέρει μόνο η δική του ικανοποίηση’. Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλές φορές η σύντροφος δε γνωρίζει τη συναισθηματική δυσκολία στην οποία εμπλέκεται ο εραστής της ο οποίος προσπαθεί μάταια να ‘κρατηθεί λίγο ακόμη’ αποδεικνύοντας τόσο στον εαυτό του αλλά προπάντων στη σύντροφό του πως μπορεί να της προσφέρει οργασμική κορύφωση και ικανοποίηση. Η γυναίκα αυτή λοιπόν συχνά αγνοεί ότι ο άνδρας της κατά τη διάρκεια της σεξουαλική επαφής τρέμει από φόβο και πανικό πως και πάλι δε θα μπορέσει να ελέγξει την εκσπερμάτισή του.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αντίδραση και η γενικότερη στάση της γυναίκας απέναντι στο σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της έχουν μεγάλη αξία για την μείωση ή την αύξηση του ψυχικού φορτίου που βιώνει ο άνδρας. Πράγματι, η συμμαχική διάθεση, η αναγνώριση του προβλήματος και η από κοινού αντιμετώπισή του αποτελούν τα σημαντικότερα βήματα για την επίλυση μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Με τη βοήθεια ψυχολόγου ειδικευμένου στη σεξουαλική υγεία το ζευγάρι μπορεί να αναγνωρίσει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και να δουλέψει συμμαχικά προς την επίλυσή του. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως ένα σεξουαλικό πρόβλημα ‘ανήκει στο ζευγάρι’, αφορά εξίσου και τους δύο συντρόφους και ‘τους θέλει’ ενωμένους απέναντί του.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


Αναζήτηση