Skip to main content
Είμαι μεγαλύτερή του 7 χρόνια…

Είμαι μεγαλύτερή του 7 χρόνια…


«Τον γνώρισα πριν από 6 μήνες. Είναι 32 και εγώ 39. Μπορεί όλοι να θεωρούν πως με γοήτευσε το σώμα του, η ομορφιά του… Είναι τόσο γλυκός, έξυπνος και τρυφερός. Εμφανισιακά φαίνεται η ηλικία του και ευτυχώς και εγώ δεν μοιάζω να είμαι πάνω από 35.

Με θέλει και μου το δείχνει. Μου κάνει εκπλήξεις και περνάω μαζί του όμορφα. Το σεξ είναι μαγικό γιατί έχει εμπειρίες που τον έχουν κάνει να ξέρει πώς να ευχαριστιέται και πώς να ευχαριστεί. Πλέον ξέρω κι εγώ πώς να απολαμβάνω το σεξ και αυτό είναι πολύ καλό και για τους δυο μας.

Οι φίλες μου πλέον είναι όλες παντρεμένες και δύο είναι χωρισμένες, έχουν παιδιά όμως. Δεν είναι πως θέλω να γίνω μητέρα σήμερα, ξέρω όμως πως θέλω να έχω την δυνατότητα να γίνω όταν το νιώσω. Και αναρωτιέμαι… Είναι εκείνος ο κατάλληλος; Μπορεί; Δυσκολεύτηκα πολύ να το συζητήσω μαζί του, φοβόμουν πως θα τον τρομάξω. Όταν πια το συζητήσαμε δεν ήταν αρνητικός, νιώθω πως και αυτό τον ενθουσίασε όπως και όλα τα άλλα στην σχέση μας. Καλός ο ενθουσιασμός, δεν λέω και τον ήθελα πολύ, όμως μήπως τελικά είναι τώρα ενθουσιασμένος και τα βλέπει όλα θετικά; Αν εκείνος το μετανιώσει σε 2 χρόνια, δεν θα έχει χάσει τίποτα, μόνο θα έχει κερδίσει. Ενώ εγώ…;»

Η διαφορά στην φάση ζωής μεταξύ ενός άνδρα 32 ετών και μίας γυναίκας στα 39 είναι εμφανής σε πολλά σημεία της καθημερινότητας. Η επαγγελματική και οικονομική πορεία της γυναίκας έχει φτάσει σε ένα σημείο αναγνώρισης, επιτυχίας και κέρδους. Μένει μόνη, είναι ανεξάρτητη και το πρόγραμμά της έχει εκείνη ως βασικό ρυθμιστή. Από την άλλη όμως, ένας άνδρας που ξεκινά τώρα να εδραιώνεται στον επαγγελματικό χώρο, χωρίς μεγάλη σιγουριά και με ένα έντονο αίσθημα αβεβαιότητας δεν μοιάζει να μπορεί να την καταλάβει πλήρως. Είναι όμως εκεί που αυτοί οι δύο, επειδή το επιθυμούν, θα αναζητήσουν και τον τρόπο να κάνουν τις διαφορές τους σημεία ένωσης. Στην περίπτωση που αυτό δεν λειτουργήσει ευνουχιστικά προς τον άνδρα, η επαγγελματική πείρα της μπορεί να γίνει οδηγός και βοηθός στην έναρξη της καριέρας του.

Οι γονείς και οι συγγενείς περιμένουν έναν γάμο, ένα παιδί, μία σοβαρή και ώριμη δέσμευση που να συμβαδίζει με τη ηλικία της. Είναι οι άγραφοι κοινωνικοί κανόνες που θέτουν ηλικιακά όρια.

Σημασία όμως έχει το κατά πόσο η σχέση ανεξαρτήτως ηλικίας και συνθηκών, προσφέρει όλα αυτά που αναζητά και χρειάζεται η γυναίκα. Υπάρχει όμως πίεση από το γονικό περιβάλλον και τον δύο συντρόφων. Οι γονείς της να της λένε πως πρέπει να γίνει μητέρα γιατί δεν έχει ακόμη πολύ καιρό και οι γονείς του συντρόφου της, εμμέσως, να επικρίνουν την επιλογή του παιδιού τους και την θεωρούν ακατάλληλη. Κοινός τους φόβος είναι πως η απειρία του άντρα, θα παγιδεύσει την έμπειρη γυναίκα που θα της δώσει ξανά μία ανεμελιά και έναν ενθουσιασμό που δεν έχει πια. Και την ίδια στιγμή, η εμπειρία της θα ‘παγιδεύσει’ τον ‘αθώο’ και νεαρό της σύντροφο που μοιάζει να είναι έρμαιο των επιθυμιών της. Η δική της προσωπική ανησυχία όμως, μπορεί να είναι πως τελικά η σχέση αυτή ίσως να είναι μία περιπέτεια για εκείνον, πως ίσως η ηλικιακή τους απόσταση στην πραγματικότητα είναι και απόσταση ζωής.

Καθώς το σώμα της γυναίκας αρχίζει να μεγαλώνει, τα πρώτα άγχη σχετικά με την ηλικία και την μητρότητα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι η στιγμή που αφού οι συνομήλικες γυναίκες του περιβάλλοντός της έχουν αποκτήσει ή περιμένουν ένα μωρό, εκείνη μπορεί να σκεφτεί πως αυτό δεν είναι πιθανό για εκείνη, αφού για την ώρα κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις επιθυμίες του συντρόφου της. Υπακούοντας το κοινωνικό στερεότυπο που ο άντρας είναι μεγαλύτερος από την γόνιμη σύντροφό του, ένα ακόμη βάρος μοιάζει να προστίθεται για την 39χρονη. Η σκέψη της κλιμακτηρίου αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ένας φόβος που θα της απαγορέψει την απόκτηση παιδιού.

Βιολογικά και κοινωνικά είναι σημαντικοί οι παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν μακριά αυτούς του δύο συντρόφους. Τι έχει όμως σημασία στο τέλος της ημέρας; Αυτός που θέλουμε να ξαπλώνει δίπλα μας στο κρεβάτι μας και να μοιραζόμαστε στιγμές έρωτα, πάθους, αγάπης και στοργής πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν με εμάς ή με τους κανόνες; Η πιο ουσιαστική παράμετρος στη σχέση είναι η αποδοχή των συναισθημάτων που της δημιουργεί ο σύντροφός της, η χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους και τα κοινά αυτά σημεία που τους έφεραν και τους κρατούν κοντά.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο Facebook www.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)


Αναζήτηση