Σεξ και Διαδίκτυοcybersex

Τα συν και τα πλην

Η χρησιμότητά του διαδικτύου, ως μέσο πληροφόρησης και προαγωγής της γνώσης, ως εργαλείο που προσφέρει άμεση ενημέρωση και δωρεάν επικοινωνία, δίνοντας μας τη δυνατότητα να αναζητήσουμε εύκολα και γρήγορα κάθε είδους πληροφορία μέσα από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου που δαπανάται στο διαδίκτυο έχει να κάνει με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος των χρηστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως σεξουαλική έκφραση και διέξοδο.Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να εκφράσουν ανοικτά και χωρίς αναστολές το περιεχόμενο ακόμα και των πιο ακραίων και ενοχικών φαντασιώσεων τους, να υποδυθούν ρόλους χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται από κάποιον, να εξιδανικεύσουν την εικόνα τους και να εμπλακούν σε σεξουαλικές δραστηριότητες με γρήγορο και ιδανικό τρόπο χωρίς ηθικούς φραγμούς και περιορισμούς.

Αν και με τον τρόπο αυτό, μέσα από τα sites που δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία γνωριμιών, που ίσως τελικά καταλήξουν σε πιθανή ερωτική σχέση, προωθούνται οι νέες γνωριμίες και οι πραγματικές κοινωνικές επαφές, είναι περισσότερο συχνό το φαινόμενο να δημιουργούνται τάσεις απομόνωσης. Και αυτό γιατί το άτομο μαθαίνει και συνηθίζει να επικοινωνεί ανταλλάσοντας εικόνες και μηνύματα χωρίς να έχει ανάγκη για προσωπική επαφή και αλληλεπίδραση, ενώ σταδιακά αποξενώνεται και παγιδεύεται στη μοναξιά του την οποία προσπαθεί να καλύψει μέσω εφήμερων διαδικτυακών γνωριμιών που δεν οδηγούν πουθενά.

Με τον τρόπο αυτό το άτομο επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή, μη δυνάμενο να εμπλακεί και να επενδύσει συναισθηματικά σε μια ουσιαστική σχέση αντικαθιστώντας πολλές φορές την αληθινή φυσική επαφή με την εικονική πραγματικότητα. Φαίνεται ότι τα άτομα αυτά υποφέρουν από άγχος στην καθημερινή τους ζωή, από κατάθλιψη, και συναισθηματική αστάθεια, ενώ το γενικότερο προφίλ τους δείχνει εσωστρέφεια και χαμηλή κοινωνικότητα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε sites σεξουαλικού περιεχομένου εύκολα, γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν ανέξοδα, σε συνδυασμό με τη νομιμότητα του κυβερνοσέξ, συμβάλλει στην προβληματική χρήση του διαδικτύου, όπου το άτομο επιδίδεται σε καταναγκαστικούς αυνανισμούς, αποφεύγει τη φυσική προσωπική επαφή, προτιμά να διεγείρεται μέσω οπτικοακουστικού υλικού και να ικανοποιεί την σεξουαλική του ορμή με άλλα άτομα τα οποία δεν προτίθεται να γνωρίσει.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει πως το διαδίκτυο και το σεξ στον κυβερνοχώρο βοήθα το άτομο να εξερευνήσει τις φαντασιώσεις του και να καλύψει την σεξουαλική του περιέργεια μέσα από ένα ασφαλή και ιδιωτικό τρόπο χωρίς να κινδυνεύει από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, δίνοντας του τη δυνατότητα να εκφράσει ελεύθερα τη σεξουαλικότητά του, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως μέσω διασκέδασης που δεν του δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή του ζωή και στις σχέσεις του.

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως αν το διαδίκτυο είναι ένα ακόμη μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύψει την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικότητα και διαπροσωπική επαφή, με τη σωστή χρήση και καθοδήγηση μπορεί να προάγει τη σεξουαλική υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην απλή περιέργεια και την εξάρτηση είναι πολύ λεπτή και πως σε κάθε περίπτωση κανενός είδους εικονική πραγματικότητα δεν δύναται να συγκριθεί και να αντικαταστήσει την αληθινή σωματική επαφή και αίσθηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

> Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος – ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
> Η Χριστίνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. 


Αναζήτηση