Κάπνισμα και σεξουαλική ζωήsmoking_in_bed

Σοβαρός παράγοντας στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές στον ανδρικό πληθυσμό και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και τη σχέση πολλών ζευγαριών.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία. Επίσης είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025.

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια η οποία σχετίζεται με την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου στη δημιουργία αλλοιώσεων στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το πέος. Η ύπαρξη αυτών των βλαβών συνδέεται με διαταραχή της στυτικής λειτουργίας και πολλές διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων της στύσης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΨΣΥ το κάπνισμα είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου μετά τον σακχαρώδη διαβήτη για την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Ακολουθούν η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία.

Το κάπνισμα είναι μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, μαζί με άλλες συνήθεις οι οποίες επιβαρύνουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Αυτές είναι η κακή διατροφή, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη, η κατανάλωση αλκοόλ, καθιστική ζωή, απουσία σωματικής άσκησης τα οποία συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία. Σημαντική επίδραση στην σεξουαλική ζωή διαδραματίζει και το καθημερινό stress.

Ο άνδρας δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική λειτουργία του. Σε αρκετές περιπτώσεις το στυτικό πρόβλημα τον καθηλώνει και τον κάνει να εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση και ευρύτερη ανάγκη για απόσυρση. Μια αποτυχία μπορεί να σημαίνει την αρχή ενός φαύλου κύκλου. Εκείνος αρχίζει να αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει την επόμενη φορά και πάντα η επόμενη ξεκινάει με το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνδρας απομακρύνεται από τη σεξουαλική αυτή διεκδίκηση, αυξάνοντας την ανάγκη για απόσυρση καθώς και το φόβο ότι μπορεί να αποτύχει σε μια ενδεχόμενη σεξουαλική προσπάθεια.

Για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας συνιστάται διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην καλή σωματική υγεία και έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή σεξουαλική λειτουργία.

Παρόλο που πολλές έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει κυρίως τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα η αλήθεια είναι ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη γυναίκα. Η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός βασίζονται στη αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία που βρίσκονται στον κόλπο και στην κλειτορίδα. Στις περιπτώσεις λοιπόν που το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία αυτών των αγγείων επηρεάζεται κατ’ επέκταση και η σεξουαλική διέγερση που οδηγεί στην κορύφωση.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το σημαντικό θέμα της γονιμότητας που σαφώς και δεν μένει ανεπηρέαστο από το κάπνισμα, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια γυναίκα που καπνίζει έχει 10-40% λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος σε σχέση με μία γυναίκα που δεν καπνίζει. Αντίστοιχα και στους άνδρες, το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την κινητικότητα του σπέρματος με αποτέλεσμα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

> Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
> Η Χριστίνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. 


Αναζήτηση