Η σεξουαλική ζωή μετά τα 40


Το ζευγάρι μετά τα 40 χρειάζεται να εμπλουτίσει τη σεξουαλική του ζωή

Το σεξ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής και των αντρών και των γυναικών κάθε ηλικίας. Ένας άντρας και μία γυναίκα μετά τα 40 έχουν διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και σεξουαλικά προβλήματα από ότι στην ηλικία των 20 και των 30.

Η σεξουαλική σχέση στους άντρες και τις γυναίκες αυτής της ηλικίας μπορεί και φέρει μαζί της ζεστασιά και εγγύτητα ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Ο άντρας πάνω από 40

Είναι πιο πιθανό οι άντρες από την ηλικία των 40 και έπειτα να εμφανίσουν ασθένειες, όπως καρδιολογικές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη κ.α. οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους λειτουργικότητα.

Οι άντρες μετά τα 40 δεν αποκτούν στύση τόσο άμεσα και με την ίδια ταχύτητα και ευκολία όπως στην ηλικία των 20. Χρειάζονται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο κατά τη φάση της διέγερσης. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργός συμμετοχή της συντρόφου είναι απαραίτητη και δίνει με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στο ζευγάρι να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να ανακαλύψουν νέους δρόμους στη σεξουαλική τους αναζήτηση και απόλαυση.

Επίσης, αλλάζει η ποιότητα της στύσης τους και συγκεκριμένα πολλοί άντρες παρατηρούν μείωση στη σκληρότητα της στύσης τους και αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο στύσεις. Επιπλέον, αλλαγές σημειώνονται ως προς το χρόνο της εκσπερμάτισης ενός άντρα, με συχνότερη την αύξηση του χρόνου αυτού, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους δύο συντρόφους για μεγαλύτερη απόλαυση.

Οι άντρες μετά τα 40 έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση είτε στον επαγγελματικό, είτε στον κοινωνικό, είτε στον οικογενειακό και ακόμη περισσότερο στο σεξουαλικό τομέα. Αντιλαμβανόμενοι όλες τις παραπάνω σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουν, αυξάνεται το άγχος της απόδοσης και της επίδοσης τους σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να είναι και πιο ευάλωτοι ψυχοσυναισθηματικά.

Η ηλικία αυτή στους άντρες σηματοδοτεί την επαγγελματική τους καταξίωση, την κοινωνική τους αναγνώριση και χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες γονεϊκές και οικογενειακές απαιτήσεις, υποχρεώσεις και ευθύνες. Όλα αυτά έχουν, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο και στη σεξουαλική τους ζωή και λειτουργία, αλλά και στο σεξουαλικό και συντροφικό τους ρόλο και την αυτοεικόνα τους.

Η γυναίκα μετά τα 40

Η ηλικιακή αυτή φάση ταυτίζεται με ορμονολογικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μία γυναίκα.

Η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και είναι περισσότερο ανοιχτή, πρόθυμη και ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και σε σχέση με αυτά που την ικανοποιούν και την ευχαριστούν σεξουαλικά, αλλά και σε σχέση με αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη και καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στο σύντροφο της. Γνωρίζει πολύ καλύτερατο σώμα της και έχει μάθει για τον οργασμό της.

Η γυναίκα ζητά από το σύντροφό της στην ηλικία αυτή περισσότερη κατανόηση, επικοινωνία, τρυφερότητα, ειλικρίνεια και συμμετοχικότητα και διεκδικεί περισσότερο ανοιχτά και άνετα τη δική της ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Μετά την ηλικία των 40 η γυναίκα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτη και πιο ανασφαλής ως προς τον εαυτό της ως γυναίκα, ως προς τη σεξουαλική της εικόνα και ως προς τη σχέση της με το σύντροφό της. Η γυναίκα μετά τα 40 έχοντας την εμπειρία και τη γνώση μπορεί να γίνει πιο απαιτητική απέναντι στο σύντροφο και κάποιες φορές και πιεστική ή χρεωστική, φοβούμενη ότι δεν είναι πια σεξουαλικά επιθυμητή από εκείνον.

Πολλές φορές, ανάλογα και με τις προηγούμενες εμπειρίες της και τα οικογενειακά της βιώματα, αλλά κυρίως μέσα από την πληθώρα και την πολυπλοκότητα των ρόλων της (γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας) επέρχεται μία σωματική και ψυχική κούραση, που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση και την αδιαφορία για το σεξουαλικό της ρόλο (που κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλικία των 20 και των 30) βάζοντας ως προτεραιότητα όλους τους υπόλοιπους ρόλους, οι οποίοι και έχουν αυξημένες ευθύνες.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος – ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".