Τα σημάδια της κρίσης στο γάμοkrisi-sto-gamo

Ανησυχίες και ερωτηματικά για το ζευγάρι

Η παραμέληση της εμφάνισης και η αδιαφορία για το αν θα αρέσουμε στον σύντροφό μας δείχνουν συνήθως και την αδιαφορία για την διατήρηση του γάμου.

Το πρώτο σημάδι κρίσης σε ένα γάμο είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.

Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ συχνά δεν λείπουν οι προσβολές και οι βρισιές.

Η συναισθηματική αποξένωση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλά δύο ξένοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι και που άλλοι λόγοι, όπως τα παιδιά και οι κοινές οικονομικές υποχρεώσεις τους κρατάνε μαζί, δέσμιους στη συζυγική στέγη. Η επικοινωνία μειώνεται στο ελάχιστο και όταν υπάρχει, έχει να κάνει συνήθως με υποχρεώσεις και τυπικά ζητήματα, όπως το φαγητό ή τα χρέη. Η σιωπή και η αδιαφορία κυριαρχούν. Δεν ενδιαφέρονται να μάθουν πια τα νέα από τη δουλειά του συντρόφου ή να μοιραστούν εμπειρίες, ανησυχίες, χαρές και προβληματισμούς. Η απόσταση που δημιουργείται με αυτόν τρόπο απομακρύνει ψυχικά το ζευγάρι όλο και περισσότερο και δύσκολα αναπληρώνεται, αν δεν το καταλάβουν και δεν επέμβουν άμεσα.

Η παραμέληση της εμφάνισης και η αδιαφορία για το αν θα αρέσουμε στον σύντροφό μας δείχνουν συνήθως και την αδιαφορία για την διατήρηση του γάμου. Δεν μας ενδιαφέρει πια να του είμαστε αρεστοί, δεν επιδιώκουμε να τραβήξουμε την προσοχή του και να τον γοητεύσουμε. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μεγάλο κενό στον γάμο, ένα κενό που ένα τρίτο πρόσωπο βρίσκοντας έδαφος, μπαίνει στη ζωή του ζευγαριού για να καλύψει. Η έλξη για άλλα άτομα και η δημιουργία εξωσυζυγικής σχέσης δηλώνει την προβληματική σχέση του ζευγαριού.

Η απουσία ερωτικής διάθεσης για τον σύντροφό μας σίγουρα θα πρέπει να μας θορυβήσει για το ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι λογικό σε ένα βαθμό, μεγαλώνοντας οι δύο σύζυγοι να νιώθουν περισσότερο συντροφικά και να βιώνουν συναισθήματα εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος οδηγεί στονα αισθάνονται οι σύντροφοι σαν αδέρφια...Το ζευγάρι σταδιακά μειώνει τις σεξουαλικές επαφές, οι οποίες και όταν υπάρχουν είναι μονότονες και βαρετές μέχρι που στο τέλος δεν έχει σεξουαλική ζωή. Δικαιολογίες ότι είναι κουρασμένοι, ότι έχουν πονοκέφαλο, ότι θα τους ακούσουν τα παιδιά δημιουργούν ένα φτωχό ερωτικό σκηνικό, χωρίς πάθος και ένταση. Πολύ συχνά, η εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κρύβει από πίσω την προβληματική σχέση του ζευγαριού, που μεταφέρει στην κρεβατοκάμαρά του το πρόβλημα που βιώνει έξω από αυτήν.

Όταν οι δύο σύζυγοι προτιμούν να περνάνε το χρόνο τους με φίλους και γνωστούς, αποφεύγοντας κοινές εξόδους και δραστηριότητες μεταξύ τους, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούν τι δεν πάει καλά, κάνοντας μια γενικότερη ανασκόπηση της σχέσης τους. Η αίσθηση, ότι ο σύντροφος δεν μας γεμίζει χαρά, αλλά αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα είναι κάποιοι ακόμα ενδεικτικοί παράγοντες της κρίσης στο γάμο. Παράλληλα, αισθήματα απελπισίας και η αίσθηση ότι κανείς είναι εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι πρέπει να ανησυχούν τους συντρόφους και να δημιουργούν ερωτηματικά για το αβέβαιο μέλλον του γάμου.

6 σημάδια ότι ο γάμος μας περνάει κρίση

  • Οι καυγάδες είναι όλο και πιο συχνοί
  • Η σεξουαλικές επαφές είναι πολύ πιο αραιές σε σχέση με το παρελθόν
  • Συνηθίζετε να κάθεστε αμίλητοι επί ώρες μπροστά στην τηλεόραση
  • Αρχίζουν να σας ενδιαφέρουν ερωτικά άλλα άτομα
  • Είστε διαρκώς θυμωμένοι με τον σύντροφό σας και έτοιμοι να του επιτεθείτε
  • Επιδιώκετε να λείπετε αρκετά από το σπίτι
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

> Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος–ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
> Η Χριστίνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. 


Αναζήτηση