
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση για έναν άνδρα είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφο, όπου ο άνδρας μπορεί να εμφανίζει διάφορες εικόνες αυτού του προβλήματος.
Η αναστολή, δηλαδή, αυτή μπορεί να συμβαίνει είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όπου ο ίδιος με πλήρη διείσδυση μέσα στον κόλπο της συντρόφου του αδυνατεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση, είτε ο άνδρας δεν φτάνει καθόλου στην εκσπερμάτιση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τη σύντροφό του (ερωτικά παιγνίδια και διείσδυση), είτε δεν μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση ούτε και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.
Συνήθης εικόνα είναι η αδυναμία του να ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, ενώ μπορεί να εκσπερματίσει είτε με το χέρι του, είτε με το χέρι της συντρόφου του στη φάση των σεξουαλικών παιγνιδιών. Η διαταραχή αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή και μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν πολύ σπάνια.
Τα τελευταία χρόνια όμως, το πρόβλημα αυτό αυξάνεται στον ελληνικό ανδρικό πληθυσμό, κυρίως της ηλικίας των 20-30 χρόνων που είναι και η πρώτη σεξουαλική δεκαετία του άνδρα. Τα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό του προβλήματος έχει πενταπλασιαστεί και προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον. Από ποσοστό κάτω του 1% που ήταν το 1998 σήμερα βρίσκεται στο 5% του ανδρικού πληθυσμού με σεξουαλικά προβλήματα.
Που οφείλεται η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση;
Τα αίτια που κυριαρχούν στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι περισσότερο ψυχογενή και συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα μέσα από τη σχέση του, αλλά και με το πώς ψυχοσεξουαλικά ωρίμασε και βίωσε τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες.
Το άγχος και η αμφισβήτηση για το σεξουαλικό του ρόλο, καθώς και η παράταση συχνών και επαναλαμβανόμενων αυνανιστικών οργασμών, κλέβουν την παράσταση της σεξουαλικής έκφρασης προς τον οργασμικό κύκλο της σεξουαλικής πράξης. Ο άνδρας ουσιαστικά αυτοπαγιδεύεται όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τελειώσει, προκαλώντας εκνευρισμό και στη σύντροφό του, που το εισπράττει αρνητικά ως προς τη γυναικεία της θηλυκότητα. Ο άνδρας μπορεί ακόμα και να επιχειρήσει να προσποιηθεί οργασμό. Η επίμονη αυτή προσπάθεια, αλλά και η έκλυση άγχους, φέρει κόπωση με την παράταση του χρόνου και με σοβαρή πιθανότητα ο άνδρας να εμφανίσει απώλεια της στύσης.
Συχνοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι η συντηρητική ανατροφή, η ανεπαρκής πληροφόρηση, οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις και η πρώιμη σεξουαλική τραυματική εμπειρία. Ο άνδρας που έχει ένα τέτοιο ψυχολογικό υπόβαθρο μπορεί να εμφανίσει ανεσταλμένη εκσπερμάτιση κάτω από συνθήκες, όπως οι διαταραγμένες σχέσεις του ζευγαριού (διαζύγιο, απιστία), το σεξουαλικό πρόβλημα ενός συντρόφου, οι αλλαγές στην οικογένεια. Η «προσδοκία» της επανάληψης της αποτυχίας, το άγχος για την σεξουαλική επίδοση και την ικανοποίηση της συντρόφου, η αρνητική στάση της συντρόφου και η ελλιπής πληροφόρηση για το πρόβλημα μπορούν να διατηρήσουν το υπάρχον πρόβλημα.
Πέραν των ψυχολογικών αιτιών υπάρχουν και οργανικά αίτια ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, όπως είναι κυρίως φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, νευροληπτικά και αντιυπερτασικά. Επίσης ενοχοποιούνται ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού, παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων, οδηγώντας τον άνδρα στην αδυναμία εκσπερμάτισης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση κυρίως με τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου ειδικευμένου στη σεξουαλική υγεία ή ουρολόγου-ανδρολόγου, εφόσον υπάρχει κάποια οργανική πάθηση. Το ζευγάρι που διεκδικεί τη λύση στο πρόβλημά του θα διασφαλίσει τη σεξουαλική του υγεία.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (0030) 210 7.79.79.79 Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00 Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197 |
*Ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Ψυχίατρος-Νευρολόγος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και η Χριστιάνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος