Εμμηνόπαυση και Σεξουαλικότητα


Περίοδος κρίσιμων μεταβολών

H εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τυπικό τέλος της αναπαραγωγικής λειτουργίας και την μετάβαση σε μία άλλη φάση της βιο-ψυχοκοινωνικής ζωής της γυναίκας. Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία παρατηρείται διακοπή της εμμηνορρυσίας.

Τις περισσότερες φορές είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση που οφείλεται στη σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών, όπου ακολουθεί ελάττωση των ορμονικών επιπέδων και πιο συγκεκριμένα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Η ελάττωση αυτή προκαλεί τις διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο που οδηγεί στην πλήρη διακοπή του. Το διάστημα της μείωσης της αναπαραγωγικής ικανότητας μέχρι και την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος και διαρκεί περίπου δύο χρόνια.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στην ηλικία των 48 έως 51 ετών, αλλά υπάρχουν ατομικές αποκλίσεις από τα 40 έως τα 58 έτη. Αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος ζωής των γυναικών ξεπερνά τα 75 χρόνια, η ζωή της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση καλύπτει τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό καθιστά την εμμηνόπαυση μια μακρόχρονη και πολύ σημαντική περίοδο για τη ζωή κάθε γυναίκας. Για τον λόγο αυτό είναι ωφέλιμο να της δοθεί η σημασία που της αναλογεί.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

  • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
  • Εξάψεις
  • Νυχτερινοί ιδρώτες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ξηρότητα κόλπου, κνησμός και συρρίκνωση των ιστών των γεννητικών οργάνων, που ορισμένες φορές οδηγεί σε πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Ξηροδερμία και ξηρότητα κολπικού βλεννογόνου
  • Συχνότερη προσβολή από κολπικές λοιμώξεις.


Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών μεταβάλλεται ουσιαστικά μετά την εμμηνόπαυση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες αυτής της περιόδου εκφράζουν σεξουαλικό ενδιαφέρον και εμπλέκονται στο σεξουαλικό παιχνίδι. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό να παρουσιάσει μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική εμπλοκή. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να σχετίζεται με το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου αλλά και την αρνητική κοινωνική στάση που θέλει «τη γυναίκα της εμμηνόπαυσης» να απέχει ή να παραιτείται από τη σεξουαλική της ζωή.

Η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητα της, είναι ανοικτή, πρόθυμη και ασφαλής να εκφράσει τις ανάγκες της και τις προτιμήσεις της και παράλληλα ικανή να απολαύσει εντονότερες οργασμικές κορυφώσεις συγκριτικά με το παρελθόν. Επιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τη σεξουαλική της ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα γνωρίζει καλύτερα πως να ικανοποιήσει και τον σύντροφό της. Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας ποιοτικής συντροφικής σχέσης και μιας καλής επικοινωνίας στην πάροδο του χρόνου.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης συνήθως συνοδεύεται και από άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας, όπως η γονεϊκή απώλεια, η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών και η πιθανή εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας, η συνταξιοδότηση, η απόκτηση εγγονιών ή οι αλλαγές όσον αφορά στην καριέρα της ίδιας ή του συζύγου. Αυτές οι κρίσιμες αλλαγές, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της μπορεί να οδηγήσουν σε έντονα ψυχολογικά προβλήματα και συναισθηματική φόρτιση. Στα ψυχολογικά προβλήματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνονται: άγχος, κατάθλιψη (ιδίως αν υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες), ευερεθιστότητα και συχνό κλάμα, αϋπνίες, αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής, προβλήματα μνήμης και έκπτωση της διάθεσης και της ενεργητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις από τη μείωση των οιστρογόνων είναι λιγότερο σημαντικές από τις ψυχολογικές αλλαγές που σηματοδοτούν αυτή την περίοδο. Πολλές γυναίκες βλέποντας τη νιότη τους να χάνεται, επιθυμούν να αλλάξουν οτιδήποτε “χαλάει” την τέλεια εικόνα και επιζητούν όσο ποτέ τη ναρκισσιστική επιβεβαίωση.

Μετά την εμμηνόπαυση δεν θα πρέπει να αλλοιώνεται η αξία της σεξουαλικής λειτουργίας. Η σεξουαλική πράξη δεν είναι μια αποκομμένη δραστηριότητα αλλά ένα μέρος της γενικότερης συναλλαγής του ζεύγους, που πιο ώριμο τώρα μπορεί να απολαμβάνει καλύτερα τον έρωτα, έχοντας απαλλαγεί από τον φόβο της εγκυμοσύνης και τις απαιτητικές γονεϊκές υποχρεώσεις του παρελθόντος.

> Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι ψυχίατρος – νευρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
> Η κ. Νίκη Ζαρκάδα είναι ψυχολόγος.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".