Κονδυλώματα: Aπό τα πιο διαδεδομένα νοσήματα


Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, οι οποίες απειλούν τη σεξουαλική ζωή και σεξουαλική υγεία των ατόμων.

Τα κονδυλώματα ειδικότερα αποτελούν μία από τις πιο κοινές σεξουαλικές παθήσεις προσβάλλοντας τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Τα κονδυλώματα ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus/HPV) ανήκουν σε μία κατηγορία από ιούς, οι οποίοι εμφανίζονται με τη μορφή μικρών διογκώσεων και προσβάλλουν τα εξωτερικά ή και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Συγκεκριμένα, στους άντρες τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στη βάλανο, στη βάση του πέους και στον πρωκτό. Αντίστοιχα στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν στα χείλη του αιδοίου, αλλά και μέσα στον κόλπο, στο περίνεο και στον πρωκτό. Τέλος και στα δύο φύλα μπορούν να παρουσιαστούν και στη στοματική περιοχή.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή και συνήθως εμφανίζονται 2-4 εβδομάδες μετά τη μετάδοση. Ωστόσο μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα για αρκετό καιρό, δηλαδή να γίνει φορέας και να νοσήσει σε ανύποπτη στιγμή στο μέλλον. Αρχικά τα συμπτώματα είναι σχετικά ανώδυνα, για αυτό και η μόλυνση μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητη, ενώ αργότερα μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο ή κοκκινίλα και φαγούρα. Όταν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά μπορεί να είναι ορατά με το μάτι ή να ψηλαφιούνται με την αφή, ενώ με την πάροδο του χρόνου συνήθως πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο για τη διάγνωση των εσωτερικών κονδυλωμάτων χρειάζονται πιο ειδικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση.

Στις γυναίκες αλλοιώσεις του ιού HPV μπορούν να εντοπιστούν και με το τεστ Παπανικολάου. Επίσης, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό ύστερα από κάποια επαφή, καλό θα ήταν να γνωρίζουν πως η ανίχνευσή τους μπορεί να γίνει με αιματολογικές εξετάσεις μετά το διάστημα των 30 ημερών από τη στιγμή μετάδοσης.

Δεδομένης της μη έγκαιρης ανίχνευσης των συμπτωμάτων, ο φορέας είναι πιθανό να μεταδώσει εύκολα τον ιό σε μελλοντικούς συντρόφους, με καταστροφικές συνέπειες για το άτομο αλλά και τη σχέση του ζευγαριού. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η μόλυνση των έσω οργάνων από τον ιό έχει συνδεθεί με τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ειδικότερα. Κατά συνέπεια, δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες που προσβάλλονται από τον ιό να εμφανίζουν μειωμένη ερωτική επιθυμία και να αποφεύγουν τις ερωτικές επαφές φοβούμενες για την υγεία τους αλλά και θέλοντας να προστατεύσουν το σύντροφό τους.

Επίσης, η σχέση ενός ζευγαριού κλονίζεται στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είχε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση και εκδηλώθηκε αργότερα, μεταδίδοντάς τον στην τωρινή του σχέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νυν σύντροφος μπορεί να κατηγορήσει το σύντροφό του για ανευθυνότητα ή ακόμα και για εξωσυζυγική σχέση. Αξίζει λοιπόν να τονιστεί η αξία της έγκαιρης διάγνωσης, προληπτικής φροντίδας και συστηματικής θεραπείας, όσον αφορά στην προστασία από τον ίο αλλά και στην αποφυγή μετάδοσής του. Σε επίπεδο πρόληψης, συνίσταται ο εμβολιασμός των κοριτσιών πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, ο οποίος προφυλάσσει από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ειδικότερα από τους ιούς των κονδυλωμάτων που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στην περίπτωση διάγνωσης του ιού, εάν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά συνήθως ακολουθείται θεραπεία τοπικής φαρμακευτικής καυτηρίασης ή καυτηρίασης με βελόνα ή με λέιζερ. Εάν είναι εσωτερικά και υπάρχουν σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις, τότε συνήθως συνίσταται η αφαίρεσή του με πιο επιθετικές μορφές θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση, κρυοπηξία ή διαθερμία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν, ο ιός παραμένει στον οργανισμό και μπορεί να επανεμφανιστεί και να μεταδοθεί εφόσον δεν παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβάλλονται σε συχνές και συστηματικές εξετάσεις, ώστε να παρακολουθούν την πορεία της νόσου. Επίσης, γυναίκες και άνδρες θα πρέπει να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να αποφεύγουν την επαφή κατά την περίοδο έξαρσης του ιού, καθώς το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη ασφάλεια από τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Είναι αλήθεια πως τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα των τελευταίων 20 χρόνων, προκαλώντας έντονη ανησυχία λόγω της ανθεκτικότητας και μεταδοτικότητάς τους. Ωστόσο, εφόσον αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και ωριμότητα, συστηματική πρόληψη και θεραπεία δε χρειάζεται να αποτελούν εμπόδιο σε μία ποιοτική και υγιή σεξουαλική ζωή.

> Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι ψυχίατρος – νευρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
> Η κ. Νίκη Ζαρκάδα είναι ψυχολόγος.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".