Skip to main content

Νευρολογικές παθήσεις και σεξουαλική ζωή


Διαφορετικές παθήσεις ανάλογα της ηλικίας

Υπάρχουν πολλές νευρολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική μας ζωή, προκαλώντας διαταραχές στην στύση.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως στυτική δυσλειτουργία νευρογενούς αιτιολογίας ορίζεται η αδυναμία για απόκτηση ή/και διατήρηση στύσης ικανής για την σεξουαλική πράξη, η οποία συνδέεται με την διάγνωση κάποιας καλά τεκμηριωμένης νευρολογικής νόσου.

Είναι επίσης γνωστό, ότι βρίσκουμε διαφορετικές παθήσεις του νευρικού συστήματος, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία αναφερόμαστε.

Έτσι σε μεγαλύτερες ηλικίες συναντούμε παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια. Σε νεώτερους ανθρώπους είναι πιθανότερο να συναντήσουμε διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η μυελομηνιγγοκήλη, οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού καθώς και συγγενείς παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Οι νευρολογικές παθήσεις χωρίζονται ανάλογα με την εντόπιση τους σε εκείνες που εντοπίζονται κεντρικότερα πάνω από την γέφυρα, σε εκείνες που εντοπίζονται στον νωτιαίο μυελό καθώς και σε περιφερικές βλάβες. Ιδιαίτερη σημασία για την σεξουαλική ζωή μπορούν να έχουν οι βλάβες οι οποίες εντοπίζονται στην ιερή περιοχή του νωτιαίου μυελού, όπου βρίσκονται τα νωτιαία κέντρα ελέγχου της στύσης.

Οι κεντρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούν σημαντικές διαταραχές στην σεξουαλική ζωή οι οποίες μπορεί να συνδέονται με πιθανές αλλοιώσεις της μνήμης, της κινητικότητας και του προσανατολισμού. Αν οι παραπάνω διαταραχές δεν επηρεάζουν την σεξουαλική υγεία, τότε αυτή μπορεί να διαταραχθεί από αλλοιώσεις της αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα την δυσκολία απόκτησης και διατήρησης ικανής στύσης.

Άλλες περιφερικότερες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι τραυματικές κακώσεις του νωτιαίου μυελού, μπορούν και αυτές να επηρεάσουν σημαντικά την σεξουαλικότητα μας. Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκα) είναι μια προοδευτική απομυελινωτική νόσος που εκδηλώνεται κυρίως ανάμεσα στα 20-45 έτη με αναλογία ανδρών / γυναικών 1:2. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της όρασης, αδυναμία, σπαστικότητα και διαταραχές της αισθητικότητας. Διαταραχές στην σεξουαλική ζωή, εμφανίζονται στο 75% των ανδρών που πάσχουν από την νόσο αυτή.

Οι συχνότερες περιφερικές νευρολογικές διαταραχές είναι εκείνες που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, τον αλκοολισμό, τα τραύματα στην λεκάνη καθώς με μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο (ριζική προστατεκτομή κ.α.). Οι παθήσεις αυτές συνδέονται τόσο με διαταραχές της στύσης, όσο και με αλλοιώσεις της αισθητικότητας της περιοχής.

Τέλος, είναι δυνατόν να υπάρχουν και βλάβες στην ιερά περιοχή του νωτιαίου μυελού (νωτιαία κέντρα της στύσης) όπως η μυελομηνιγγοκήλη και τραυματικές κακώσεις της περιοχής. Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της περιοχής δεν υπάρχει ούτε ψυχογενής, ούτε ανακλαστική στυτική απάντηση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται θεραπείες δεύτερης γραμμής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556 Fax: 22777197

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
*Δρ Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας Χειρούργος Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Αναζήτηση